Η Σεβίλλη, ο Μουρίνιο και ο Ολυμπιακός – Ένας τελικός για τρεις (pics)

Η Σεβίλλη, ο Μουρίνιο και ο Ολυμπιακός – Ένας τελικός για τρεις (pics)

Στον αποψινό τελικό του Europa League, η ιστορική παράδοση είτε της Σεβίλλης, είτε του Μουρίνιο θα σπάσει. Πως αυτό επηρεάζει τον Ολυμπιακό;

Ένα σπουδαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού απόψε το βράδυ στην «Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστης με μονομάχους τη Σεβίλλη και τη Ρόμα. Η ιστορική παράδοση της Σεβίλλης, απέναντι στη μαεστρία του Μουρίνιο σε ένα τελικό με… ελληνικό ενδιαφέρον.

Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε και αναπόφευκτα ένα από τα πιο ιστορικά σερί του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, θα αποτελέσει παρελθόν, μετά το σφύριγμα της λήξης του τελικού του Europa League.

Διαβάστε επίσης: Η επιστροφή των… δεινοσαύρων by Γιώργος Μπαρτζώκας

Κάθε μία από τις δύο μονομάχους έχει δημιουργήσει τη δική της παράδοση στα ευρωπαϊκά κύπελλα… με διαφορετικό τρόπο.

Το ιστορικό κατόρθωμα της Σεβίλλης

Η πολυνίκης της διοργάνωσης, Σεβίλλη κάθε φορά που πηγαίνει τελικό, σηκώνει την «κούπα». Οι «Ανδαλουσιάνοι» έχουν παίξει σε τελικό Κυπέλλου UEFA/Europa League έξι φορές και έχουν κατακτήσει το τρόπαιο, ισάριθμες φορές.

Η αρχή έγινε το 2006, όταν η «Σεβιγιάνοι» κέρδισαν με 4-0 την Μίλντεσμπρο για να κατακτήσουν το πρώτο τους ευρωπαϊκό τρόπαιο. H συνέχεια, μόλις ένα χρόνο μετά, το 2007, στον εμφύλιο τελικό κόντρα στην Εσπανιόλ του Ερνέστο Βαλβέρδε, εκεί οπού πανηγύρισαν το δεύτερο συνεχόμενο τίτλο, αυτή τη φορά στα πέναλτι με 3 εύστοχα χτυπήματα, έναντι 2.

Ύστερα από 7 χρόνια, το 2014 έμελλε να ξεκινήσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά σερί κατακτήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον τελικό του 2014, θύμα της Σεβίλλης έπεσε η Μπενφίκα (με την κατάρα που ακολουθεί τον πορτογαλικό σύλλογο, ήταν σίγουρο πως το τρόπαιο θα κατέληγε στην Ανδαλουσία), που με οδυνηρό τρόπο έχασε στα πέναλτι με το χτύπημα του Γκαμεϊρό να δίνει το Κύπελλο στη Σεβίλλη. Η πιο απρόσμενη αντίπαλος που αντιμετώπισε σε τελικούς ήταν η Ντνίπρο, που κατάφερε να φτάσει ως τον τελικό του Europa το 2015, για να γνωρίσει φυσικά την ήττα με 3-2 από τους «Σεβιγιάνους».

Η τριπλέτα των κερδισμένων τελικών από την φανταστική ομάδα που είχε δημιουργήσει ο Ουνάι Έμερι, ήρθε με την επικράτηση επί της Λίβερπουλ (την πρώτη χρονιά του Κλοπ), με 3-1 στον φινάλε της σεζόν το 2016.

Τελευταία κατάκτηση από πλευράς Σεβίλλης έγινε το 2020, στον κεκλεισμένων των θυρών τελικό, λόγω της πανδημίας, απέναντι στην Ίντερ με σκορ υπέρ της 3-2.

Αν κατορθώσει να σηκώσει απόψε το βράδυ στον ουρανό της Βουδαπέστης το τρόπαιο θα είναι το 7ο που θα έχει κατακτήσει στην 7η παρουσία της σε τελικό.

Τα 6 τρόπαια της Σεβίλλης

Θα συνεχιστεί το σερί του Μουρίνιο;

Από την άλλη πλευρά θα βρίσκεται ο ένας και μοναδικός Ζοσέ Μουρίνιο.

Ο πορτογάλος προπονητής έχει κατορθώσει να φύγει νικητής, από όλους τους Ευρωπαϊκούς τελικούς που έχει πάει.

Ως προπονητής της Πόρτο, εκεί όπου έγινε γνωστό το όνομά του σε ολόκληρη την Ευρώπη, πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA to 2003, κερδίζοντας τότε στην παράταση τη Σέλτικ με 3-2. Την επόμενη χρονιά το 2004, έδειξε σε όλους πως ήρθε για να μείνει, όταν στον ίσως, πιο αντιεμπορικό τελικό Champions League της τελευταίας εικοσαετίας, πήρε τη νίκη με το άνετο 3-0 απέναντι στην Μονακό του Άκη Ζήκου, για να σηκώσει για πρώτη φορά το Κύπελλο με τα μεγάλα «αυτιά».

Παρ’ ότι πολλοί τον κατηγορούν πως τα καταφέρνει καλύτερα με μικρότερου μεγέθους ομάδες, το 2010 ως προπονητής της Ίντερ, χάρη σε 2 γκολ του Ντιέγκο Μιλίτο, πήρε τη νίκη κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου, για να σηκώσει το δεύτερο τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στη «Γηραιά Ήπειρο».

Επόμενος ευρωπαϊκός τελικός του «Special One» ήταν το 2017, όταν ως τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε το πρώτο τρόπαιο εκτός «νησιού» στην μετά Φέργκιουσον εποχή για τους «Κόκκινους Διαβόλους», απέναντι στον Άγιαξ, των πολλών νεαρών, με 2-0.

Το φινάλε των κερδισμένων τελικών από τον Μουρίνιο, ήρθε τη περσινή σεζόν, όταν με τη Ρόμα κέρδισε το πρώτο Europa Conference League της ιστορίας, με 1-0 κόντρα στη Φέγενορντ, για να γίνει ο μοναδικός προπονητής που έχει κατακτήσει όλα τα ευρωπαϊκά τρόπαια.

Ο Μουρίνιο έχει ένα μοναδικό 5/5 σε τελικούς και αν επικρατήσει και επί της πολυνίκης του θεσμού, Σεβίλλης, θα φτάσει στο 6ο τρόπαιο που θα παίρνει σε ισάριθμες απόπειρες, γιατί όπως έχει πει ο «Special One»: «Οι τελικοί είναι για να τους κερδίζεις, όχι για να τους παίζεις».

Αυτό που θέλει ο Ολυμπιακός

Κάπου εδώ μπαίνει στην κουβέντα μας και ο Ολυμπιακός.

Οι «Ερυθρόλευκοι» για δεύτερη συνεχόμενη Τετάρτη, είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι για το αποτέλεσμα ενός τελικού, στον οποίο οι ίδιοι δεν αγωνίζονται.

Την προηγούμενη εβδομάδα, παρακολουθούσε τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, καθώς με νίκη της ΑΕΚ διατηρούσε το «καλό» εισιτήριο, για τα προκριματικά του Europa League, επειδή ο ίδιος πήρε την τρίτη θέση στη Super League.

Η «Ένωση» πήρε το Κύπελλο, πανηγύρισε το νταμπλ και έδωσε στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να κάνει δύο εβδομάδες παραπάνω προετοιμασία, με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League  να ξεκινούν στις 10 Αυγούστου, σε σχέση με τον ΠΑΟΚ που τελικά θα παίξει στον 2ο προκριματικό γύρο του Conference, στις 27 Ιουλίου.

Από το αποτέλεσμα του σημερινού τελικού όμως, αυτού του Europa League, ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα να προβιβαστεί ένα γύρο και να παίξει κατευθείαν στα playoffs του Europa League.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να συνεχιστεί το σερί του Μουρίνιο, η Ρόμα να κατακτήσει το τρόπαιο, σπάζοντας την παράδοση της Σεβίλλης. Με ενδεχόμενη κατάκτηση του τροπαίου από τη Ρόμα, αν παράλληλα οι «Τζιαλορόσι» καταλήξουν στην 5η ή την 6η θέση της Serie A (θέσεις δηλαδή που οδηγούν στο Europa League της επόμενης περιόδου), ο Ολυμπιακός λόγο ανακατατάξεων στα προκριματικά με ελευθερωμένη μία θέση, αφού η Ρόμα θα πάρει θέση στο Champions League της επόμενης περιόδου, θα περάσει αυτόματα ένα γύρο και θα μπει στην κληρωτίδα των playoffs της δεύτερης τη τάξει Ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η Ρόμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην έκτη θέση του Ιταλικού πρωταθλήματος, με 60 βαθμούς, πίσω από την 5η Αταλάντα (61 βαθμοί) και μπροστά από την 7η Γιουβέντους (59 βαθμοί, με την τιμωρία της αφαίρεσης 10 πόντων). Την τελευταία αγωνιστική η ομάδα του Μουρίνιο αντιμετωπίζει εντός έδρας την Σπέτσια και με νίκη θα βρίσκεται σίγουρα σε μία από τις δύο θέσεις που οδηγούν στους ομίλους του Europa League, την ώρα που η Αταλάντα υποδέχεται τη Μόντσα και η Γιουβέντους παίζει εκτός έδρας με την Ουντινέζε.

 

Η βαθμολογία της Serie A μία αγωνιστική πριν το τέλος του πρωταθλήματος.

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ