Οι «θαυμαστές» Σισέ και Καμαρά, ο Μπα  και η κορυφαία μεταγραφή του Ολυμπιακού  

Οι «θαυμαστές» Σισέ και Καμαρά, ο Μπα και η κορυφαία μεταγραφή του Ολυμπιακού  

Γουλβς, Γουότφορντ, Άρσεναλ, Θέλτα, Ντόρτμουντ και Λεβερκούζεν. Όλοι με τα ονόματα των δύο άσσων του Ολυμπιακού στο «μπλοκάκι» τους. Εκείνων που ο Φρανσουά Μοντέστο τους βρήκε εκεί που δεν περίμενε κανείς

Πέρασε στα… ψιλά σε μια άγια νύχτα που ο Ολυμπιακός της έβαλε σημάδι ανεξίτηλο. Μια από τις μεγαλύτερες προκρίσεις στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το βράδυ που οι Ερυθρόλευκοι απέκλεισαν την επτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μίλαν.

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν άντε να δώσει σημασία στο γεγονός ότι μια… κερκίδα στο Καραϊσκάκη, χώρεσε τις σημειώσεις αλλά υπό μια οπτική και τους «κουμπαράδες» της Γουλβς, της Γουότφορντ, της Άρσεναλ, της Θέλτα, της Ντόρτμουντ και της Λεβερκούζεν. Τρεις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, δύο της Μπουντεσλίγκα και μια της Πριμέρα. Όλες για «σκάουτινγκ». Και φυσικά όχι με απορίες για το τι μπορούν να βρουν στο… ρόστερ της Μίλαν. Στο ρόστερ του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ που ο Ολυμπιακός το έστειλε εντός των Ιταλικών συνόρων.

Προς τι αυτή η αναφορά, λιγάκι… ετεροχρονισμένα; Βασικά ως το καλύτερο επιχείρημα για την απόφαση των Ερυθρόλευκων να προχωρήσουν τρίτο σερί χρόνο στην απόφαση να «κλείσουν» από νωρίς, έναν ποδοσφαιριστή από τη Ligue 2 για του χρόνου. Από τη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας που τα τελευταία χρόνια κατοχυρώνεται ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αγορές της Ευρώπης. Εκεί που… ξεπετάχτηκαν ο Μαχρέζ (Σίτι), ο Καντέ (Τσέλσι), ο Ναμπί Κεϊτά (Λίβερπουλ).

Ο Ολυμπιακός απέκτησε λοιπόν -ως γνωστόν- (και) τον Ουσεϊνού Μπα, που όπως to10.gr αποκάλυψε όχι μόνο ήρθε στην Αθήνα αλλά και υπέγραψε κλείνοντας «θέση» στο επόμενο ρόστερ. Κομμάτι του παζλ της αγωνιστικής περιόδου 2018-19. Αν θα είναι εκεί και οι άλλοι δύο ποδοσφαιριστές που έκαναν την ίδια διαδρομή (Ligue 2-Πειραιάς) ; Ένας Θεός ξέρει. Γιατί και η Άρσεναλ, και η Ντόρτμουντ και οι υπόλοιπες κυρίες που έπιασαν…στασίδι στο Καραϊσκάκη το βράδυ της 13ης του Δεκέμβρη, για εκείνους ήρθαν. Εκείνους έχουν βάλει στο «μάτι». Τη δική τους πρόοδο αλλά και ετοιμότητα απέναντι σε αντιπάλους του υψηλότερου επίπεδου ήρθαν να τσεκάρουν.

Για τον Σισέ και τον Καμαρά φτιάχτηκε αυτή η κερκίδα από σκάουτερ. Και φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά. Μαζί με τον Ποντένσε τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία του Ερυθρόλευκου ρόστερ. Παίκτες που μπορούν μίνιμουμ να φέρουν στον Ολυμπιακό έσοδα επιπέδου 15 εκατ ευρώ. Και αν κάποιο βιαστούν να κρίνουν το νούμερο, ως υπερβολικό; Ας θυμηθούν, τον Μανωλά, τον Μήτρογλου, τον Ρέτσο. Ας θυμηθούν πως οι Ερυθρόλευκοι στην αγορά δεν έχουν συμπεριφορά «ελληνικής ομάδας». Ανήκουν σε ένα ράφι πολύ ψηλότερο από ότι θα περίμενε κανείς να δούμε πως ένα κλαμπ Σούπερ Λιγκ. Το ράφι που έφτιαξαν μόνοι τους, παρά το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει στην χειρότερη οικονομική συγκυρία (και) των σπορ στην Ελλάδα.

Είναι αξιοπρόσεκτος ο τρόπος που οι Πειραιώτες «δουλεύουν» όλα αυτά τα χρόνια για να χτίσουν αυτή την κατάσταση. Και ακόμη πιο σπουδαίο ότι ο Ολυμπιακός μέσω του σκάουτινγκ ανακαλύπτει διαρκώς ποδοσφαιριστές που γίνονται λόγος «κλοπής». Με άμεση αγωνιστική προσαρμογή. Με εξωπραγματική άνοδο της χρηματιστηριακής τους αγοράς. Με την αίσθηση πως καλά-καλά δεν χωρά το ταλέντο τους σε Σούπερ Λιγκ περιβάλλον. Είναι πράγματα που κάποτε τα βλέπαμε να συμβαίνουν μακριά, και δεν πιστεύαμε ότι συμβαίνουν.

Η αγορά δεύτερης κατηγορίας της Γαλλίας απασχολεί τον Ολυμπιακό χρόνια. Χάρη στον Φρανσουά Μοντέστο είναι ένα «κάστρο» που έπεσε. Είναι ένα γόνιμο… χωράφι που ψάχνει όλη η Ευρώπη αλλά που λίγοι είναι εκείνοι που πραγματικά μπορούν να έχουν το αποτέλεσμα που θέλουν.

Τον Σισέ και τον Καμαρά τους πλήρωσε μαζί 1 εκατ ευρώ. Αν αποφασίσει να τους δώσει το δικαίωμα να πάνε παραπάνω μπορεί να φέρουν τριάντα φορές την επένδυση τους.

Μόλις χθες η UEFA επέλεξε τον Παπ Αμπού Σισέ στην καλύτερη 11άδα των παικτών κάτω των 23 ετών που έκαναν φέτος ντεμπούτο στο Europa League.: «Επιβλητική παρουσία στην οπισθοφυλακή του Ολυμπιακού, συνδυάζει ρυθμό και μεγάλη αντίληψη» αναφέρει η διεθνής συνομοσπονδία στο report της για τον 23άχρονο στόπερ. Για τον Σισέ που το περασμένο καλοκαίρι οι Ερυθρόλευκοι απέρριψαν πρόταση 6 εκατ ευρώ από το Ανόβερο και που αυτόν τον Γενάρη δεν θα είναι καθόλου παράξενο να υπάρξουν προτάσεις στα… διπλά λεφτά.

Φέτος για πρώτη φορά η αγορά της Premier League έκλεισε στις αρχές Αυγούστου μετά την απόφαση των Άγγλων να μην υπάρχει δικαίωμα μεταγραφών μετά την έναρξη του πρωταθλήματος. Αυτό σημαίνει ότι τον Γενάρη οι Άγγλοι θα «δώσουν ρέστα». Ειδικά οι ομάδες που παλεύουν για την σωτηρία τους. Επτά διαφορετικά κλαμπ στην προκειμένη περίπτωση, έτοιμα να σπάσουν τον «κουμπαρά» τους για να βρουν εκείνους τους ποδοσφαιριστές που θα τους κρατήσουν στο πιο ισχυρό πρωτάθλημα του κόσμου. Η Γουλβς για παράδειγμα που ήταν στο Καραϊσκάκη στο Ολυμπιακός-Μίλαν είναι μια τέτοια ομάδα. Και η συγκεκριμένη είχε έρθει όντως για ένα ακόμη τσεκάρισμα στον Σισέ.

Ο Φρανσουά Μοντέστο σε αντίθεση με άλλους τους άλλους πρώην ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού που βρέθηκαν σε θέση «άτυπου» τεχνικού διευθυντή ή τέλος πάντων αρχισκάουτ δεν ασχολείται με… δημόσιες σχέσεις. Είναι ένας τύπος που ξημεροβραδιάζεται στον Ρέντη σε μια αίθουσα που υπάρχει για τους σκάουτερ. Ψάχνει μόνος του, όχι μέσω ατζέντηδων. Τσεκάρει δύο και τρεις φορές. Εκείνος για παράδειγμα έφερε και τον Κούτρη, όχι από τη Β΄Γαλλίας αλλά από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ένα παιδί που ποιος θα μπορούσε να φανταστεί την πρόοδο του;

Ο Μοντέστο είναι ακριβώς στο προφίλ που θέλουν οι Πειραιώτες. Ένας άμεσος συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ένα κομμάτι της ομάδας. Ίσως η καλύτερη, η πιο ουσιαστική μεταγραφή των τελευταίων χρόνων. Σε ένα γήπεδο που ο Ολυμπιακός… παίζει μόνος του

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ