Άλλο φασίστας και άλλο πατριώτης…

Άλλο φασίστας και άλλο πατριώτης…

Το να βλέπεις λοιπόν, σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο της Κύπρου, η οποία πλήρωσε με αίμα τη δράση (και) της ελληνικής χούντας, να εμφανίζονται «απόψεις» σαν κι αυτή των φανατικών οπαδών του ΑΠΟΕΛ, πραγματικά είναι άξιο απορίας

Από τις πλημμύρες στον εορτασμό της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και από εκεί στις… πατροπαράδοτες ανταλλαγές μολότοφ και δακρυγόνων, οι οποίες κάποτε απασχολούσαν για μέρες τα πρωτοσέλιδα μέχρι να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται κυνικά ως «θεσμός». Η μιντιακή επικαιρότητα είχε ένα σωρό θέματα να διαχειριστεί τα τελευταία 24ωρα, δόξα τω θεώ.

Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει προσωπικά ο καθένας για το Πολυτεχνείο, πέρα από το ποιος, πως και γιατί οργάνωσε – ή υποκίνησε, αναλόγως την εκδοχή που προτιμάτε – τα γεγονότα εκείνων των ημερών σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά.

Είναι αλήθεια πως κάποιες «ανακρίβειες» της εποχής έδωσαν πάτημα σε ορισμένους ώστε να ακυρώσουν όλα αυτά που συνέβησαν, τούτο όμως δεν αναιρεί τις προθέσεις όσων ανθρώπων έσπευσαν μαζικά στο χώρο του Πολυτεχνείου εκείνες τις ταραγμένες μέρες του Νοέμβρη του ’73. Άνθρωποι που δεν ήταν σώνει και καλά κομμουνιστές, ήταν ωστόσο όλοι τους δημοκράτες.

Ακόμα και το πώς εξαργύρωσαν κάποιοι την ενεργή συμμετοχή στα γεγονότα, δεν είναι αρκετό για να σπιλώσει την πραγματική σημασία και τους συμβολισμούς της λαϊκής εξέγερσης που σημειώθηκε τότε και που έβαλε το ρολόι για την πτώση της χούντας να μετρά αντίστροφα.

Υπάρχουν βέβαια και οι «αρνητές» της ιστορίας, οι οποίοι κατά κανόνα δεν είχαν καν γεννηθεί τότε. Ή απείχαν κάμποσα ναυτικά μίλια από την Πατησίων, όπως οι κάτοικοι της Λευκωσίας. Το να βλέπεις λοιπόν, σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο της Κύπρου, η οποία πλήρωσε με αίμα τη δράση (και) της ελληνικής χούντας, να εμφανίζονται «απόψεις» σαν κι αυτή των φανατικών οπαδών του ΑΠΟΕΛ, πραγματικά είναι άξιο απορίας.

Ίσως θα έπρεπε κάποιος να μπορέσει να αφιερώσει κάμποσο χρόνο και φαιά ουσία, ώστε να εξηγήσει στους ίδιους και στους ομοϊδεάτες τους πως είναι άλλο πράγμα ο πατριώτης και άλλο ο φασίστας. Τόσο «άλλο» που δεν τους περνάει καν απ’ το μυαλό…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ