Το σκεπτικό της UEFA για την τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση και η επίδραση στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Το σκεπτικό της UEFA για την τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση και η επίδραση στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Το σκεπτικό της UEFA σε ό,τι έχει να κάνει με τη σύσταση της τρίτης διασυλλογικής διοργάνωσης και η επίδραση που αυτή ενδέχεται να έχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί το Europa League έχει τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Η UEFA παραδέχθηκε επίσημα, μέσω του Αντρέα Ανιέλι, ότι βρίσκεται στα σκαριά η σύσταση μίας τρίτης ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, αλλαγή που εφόσον γίνει πραγματικότητα θα αφορά στον επόμενο τριετή κύκλο, όπως ορίζουν οι κανονισμοί της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, δηλαδή την περίοδο 2021-2024. Πέραν των άλλων, αυτό σημαίνει ότι στο πακέτο των συμφωνιών για τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα συμπεριληφθεί και η τρίτη αυτή διοργάνωση. Βάσει του αρχικού πλάνου, λοιπόν, ο θεσμός αυτός θα αποτελείται από 32 ομάδες, αριθμός ο οποίος θα ισχύσει και για τις διοργανώσεις του Champions League και του Europa League. Επομένως οδηγούμαστε σε συρρίκνωση της δεύτερης διοργάνωσης, που επί του παρόντος έχει 48 ομάδες στη φάση των ομίλων.

Στόχος της UEFA είναι να αφήσει για λίγο στην άκρη το Champions League, στο οποίο επικέντρωσε τις βελτιωτικές αλλαγές του κύκλου τριετίας που διανύουμε (2018-2021) και να αφοσιωθεί στην αναβάθμιση του Europa League. Επιθυμεί κατ’ αρχάς να δει την εμπορική αξία της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης να σημειώνει σημαντική άνοδο και έπειτα να ανοίξει την «πόρτα» της τρίτης διοργάνωσης σε ομάδες που προέρχονται από χαμηλότερου επιπέδου ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον πρώτο παράγοντα, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των αγγλικών συλλόγων, που απαξιώνουν το Europa League και διόλου άδικα, το θυσιάζουν στο βωμό της καλύτερης δυνατής πορείας στην Premier League.

Δεδομένα άλλωστε οι ομάδες που παρουσιάζονται δυσαρεστημένες από την ελιτίστικη στροφή του Champions League δεν είναι λίγες. Αυτό επιφέρει μεγάλη πίεση προς την πλευρά της UEFA, η οποία με την προαναφερθείσα απόφαση αναγνωρίζει έμπρακτα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Ο βασικότερος λόγος της δυσαρέσκειας των συλλόγων αυτών είναι ότι παρατηρούν, ολοφάνερα πλέον, μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εμπορικά, οικονομικά και αγωνιστικά. Σε αυτό το γκρουπ ομάδων συγκαταλέγονται και οι ελληνικές, που βλέπουν τις πιθανότητές τους για είσοδο στους ομίλους του Champions League να έχουν μειωθεί αισθητά.

Η UEFA θέλει με τη μία εξέλιξη, να σπρώξει την επόμενη. Κατέστησε «βασιλιά» το Champions League και θέλει να κάνει «πρίγκιπα» το Europa League, διακόπτοντας τη φθορά που το πρώτο προκάλεσε στο δεύτερο και γεφυρώνοντας την απόσταση που τα χωρίζει. Θέλει όσοι εισέρχονται στο Europa League, να έχουν ισχυρό κίνητρο να κυνηγήσουν την κατάκτηση του τροπαίου και άλλες ομάδες, όπως οι πορτογαλικές και οι ρωσικές, να μη βρίσκουν ανώφελη την προσπάθεια εισόδου στους ομίλους.

Η τρίτη διοργάνωση αυτή καθ’ αυτή είναι μεν σημαντική, αλλά δευτερεύουσα στο σχέδιο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Θα συμβάλει περισσότερο στο να δοθεί η ευκαιρία σε ομάδες που δεν έχουν εισπνεύσει… χειμερινό ευρωπαϊκό αέρα να συμμετάσχουν σε ομίλους, να διαφημίσουν το όνομά τους σε διεθνές επίπεδο και να απλώσουν το χέρι τους στο «χρυσάφι» της UEFA. Για συλλόγους όπως ο Ατρόμητος, ή για τις πρωταθλήτριες χωρών όπως η Βουλγαρία και η Φινλανδία, κάτι τέτοιο μοιάζει ιδανικό. Βέβαια, η λογική λέει ότι αν σε αυτήν δίνουν το «παρών» ομάδες από κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, θα τη μετατρέψουν σε θεσμό – αποδιοπομπαίο τράγο, οπότε η UEFA καλείται να λύσει και αυτό το «γρίφο».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δική μας χώρα, είναι σημαντικό να τονιστεί το εξής: σε περίπτωση που η UEFA αποφασίσει να δώσει επιπλέον εισιτήρια στις χώρες – μέλη της, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση της Superleague που ενδέχεται να μας πάει μέχρι τις 12 ομάδες, θα αποκτήσουμε ένα πρωτάθλημα στο οποίο δεν θα υπάρχουν αδιάφοροι, πράγμα που προφανώς θα λειτουργήσει ευεργετικά στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας. Θα εξαιρούνται μόνο ακραίες περιπτώσεις, όπου οι βαθμολογικές αποστάσεις των ομάδων στη μέση του πίνακα θα είναι τεράστιες. Σενάριο και τίποτα παραπάνω μεν, ρεαλιστικό δε. Ταυτόχρονα, αν και η χώρα μας δεν είναι από εκείνες που αδιαφορούν για το Europa League, οι ελληνικές ομάδες θα δουν τη διοργάνωση με… άλλο μάτι και θα εξοικειωθούν ευκολότερα με την ιδέα της απώλειας των ομίλων του Champions League.

Περισσότερα όμως θα μάθουμε όταν γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες. Θα συμμετέχουν ομάδες από την τα κορυφαία πρωταθλήματα στην τρίτη διοργάνωση; Θα επηρεαστεί καθόλου το Champions League; Θα επιτευχθεί ο μεγαλύτερος στόχος της UEFA, δηλαδή η αναβάθμιση του Europa League; Ποια η ακριβής επίδραση στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Θα συμβάλει στην εύρεση φόρμουλας για παράλληλη εγχώρια και ευρωπαϊκή πορεία; Θα μοιραστούν επιπλέον εισιτήρια σε όλες, ή έστω σε ορισμένες χώρες που βρίσκονται πιο ψηλά στην κατάταξη; Πολλά τα ερωτήματα, προσεχώς οι απαντήσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ