Κορωνοϊός: Οι περικοπές είναι πανευρωπαϊκό γεγονός

Κορωνοϊός: Οι περικοπές είναι πανευρωπαϊκό γεγονός

Είτε με κρατικές παρεμβάσεις, είτε με συνεννοήσεις ομάδων και παικτών, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιτυγχάνονται συμφωνίες για μειώσεις συμβολαίων.

Την Πέμπτη το ΔΣ της Superleague θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη και ένα από τα θέματα που θα το απασχολήσουν είναι το κόστος από τη διακοπή των παιχνιδιών. Η ζημιά είναι σημαντική, αλλά δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς όσο παραμένει άγνωστη η διάρκεια του «lockdown».

Είναι προφανές ότι ένα μέρος της χασούρας των ΠΑΕ θα μετακυλήσει στους παίκτες και στους προπονητές της κατηγορίας. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο ακόμα δεν έχει τεθεί επί τάπητος το ζήτημα, όλοι αποφεύγουν να το θίξουν, αλλά κατά βάθος όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι αναπόφευκτο.

Στην Ευρώπη η συζήτηση έχει αρχίσει προ πολλού και ήδη έχουν επιτευχθεί οι πρώτες συμφωνίες ομάδων και παικτών για μειώσεις. Σε μερικές χώρες, η Κυβέρνηση παρενέβη αυτοβούλως και πέρασε νόμους που προβλέπουν υποχρεωτικές περικοπές. Αλλού, οι διαπραγματεύσεις εντείνονται. Ωστόσο, παντού εξελίσσεται η υπόθεση και αργά ή γρήγορα, λαμβάνονται αποφάσεις. Ας κάνουμε έναν σύντομο γύρο στη Γηραιά Ήπειρο για να δούμε τι συμβαίνει…

* Πανευρωπαϊκά, η Ιταλία έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό και η οικονομία της θα αντιμετωπίσει μεγάλη ύφεση. Η Serie A θα επηρεαστεί σημαντικά και η Γιουβέντους ήταν η πρώτη που ενεργοποιήθηκε για να διαχειριστεί τη ζημιά, συμφωνώντας με τους ποδοσφαιριστές να μην τους πληρώσει το τετράμηνο Απριλίου-Ιουλίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Stampa», οι Μίλαν, Ίντερ, Ρόμα και Λάτσιο θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της «Βέκια Σινιόρα», έστω και με μικρή καθυστέρηση.

* Στη Γαλλία, το κράτος ανέλαβε δράση για λογαριασμό του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Με νόμο της Κυβέρνησης, οι αποδοχές των παικτών μειώνονται κατά 30% και οι ομάδες ανακουφίζονται ως ένα βαθμό.

* Στην Ισπανία υπάρχουν δύο δράσεις… Αφενός η Κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ νομοθέτησε τον νόμο ERTE που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι χάνουν ένα μέρος των αμοιβών τους, όταν οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν, αναστέλλουν τη λειτουργίας του λόγω του κορωνοϊού. Αυτό το νόμο εκμεταλλεύτηκε η Χέρκουλες και μείωσε τα λεφτά που δίνει στους παίκτες της, μεταξύ των οποίων ο Βέργος. Αφετέρου, σε μία πιο εξειδικευμένη δράση, η La Liga διαπραγματεύεται με την Ένωση Ποδοσφαιριστών μία περικοπή 25% στις αποδοχές των παικτών στην κατηγορία. Ωστόσο, κάποιες ομάδες προηγούνται των εξελίξεων, όπως η Μπαρτσελόνα στην οποία οι παίκτες δέχτηκαν να μην λάβουν το 70% των αμοιβών τους.

* Στη Γερμανία, για την ώρα δεν έχει εξαγγελθεί κυβερνητική παρέμβαση, ενώ η Bundesliga έχει δημιουργήσει έναν «κουμπαρά» 65 εκατομμυρίων ευρώ για να συνδράμει τις ομάδες που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης. Ωστόσο, μεμονωμένα η Μπάγερν Μονάχου και η Ντόρτμουντ συμφώνησαν με τους παίκτες σε μείωση 20% στις μηνιαίες αποδοχές τους, για τη διάρκεια της κρίσης. Μία κίνηση που ήδη έχει βρει μιμητές…

* Στη Ρωσία, η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος κάλεσε το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών, για να υπογράψουν μία έκτακτη σύμβαση εργασίας, λόγω του κορωνοϊού. Αλλιώς, η Πολιτεία έχει δηλώσει ότι θα παρέμβει εάν χρειαστεί για να επιβάλλει έναν συμβιβασμό.

* Στην Αγγλία, η Κυβέρνηση πέρασε έναν έκτακτο εργασιακό νόμο για τον κορωνοϊό και επιτρέπει στις επιχειρήσεις που πλήττονται, να μειώσουν μονομερώς τις αποδοχές των εργαζομένων τους. Η Νιούκασλ και η Τότεναμ το χρησιμοποίησαν για το προσωπικό τους, αλλά ακόμα δεν το εφάρμοσαν σε παίκτες και προπονητές. Η Premier League έχει προαναγγείλει την ανάληψη πρωτοβουλίας για έναν συμβιβασμό, όμως ο πρόεδρος της Ένωσης Παικτών, Γκόρντον Τέιλορ, έσπευσε να την απορρίψει προκαταβολικά. Για την ώρα, το τοπίο είναι πιο θολό από κάθε άλλη χώρα.

* Στη Δανία, έχει ανοίξει ο διάλογος για τις μειώσεις, όμως η πρόοδος σημειώνεται αργά. Πάντως, οι παίκτες και οι προπονητές της Κοπεγχάγης ανακοίνωσαν οικειοθελή μείωση των αποδοχών τους κατά 20% και ίσως η κίνηση τους να προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων και στις υπόλοιπες ομάδες.

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ