Η Γκουαντζού και η σχέση της με την Evergrande

Η Γκουαντζού και η σχέση της με την Evergrande

Πως η Evergrande έσωσε την Γκουαντζού και τώρα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Ο κινεζικός γιγαντιαίος όμιλος των ακινήτων «Εβεργκράντε» (Evergrande), με έδρα τη Σεντζέν, που με τον κίνδυνο κατάρρευσής του, καθώς τα χρέη του φθάνουν τα 260 δισεκατομμύρια ευρώ (αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ της Κίνας), έχει προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια οικονομία, συνδέεται και με το ποδόσφαιρο, την Γκουαντζού FC.

Η ομάδα της Κίνας ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1954, γνωστή ότι «Τίγρεις του Νότου». Την τελευταία δεκαετία, ο σύλλογος είχε εκθετική ανάπτυξη και έγινε ένας από τους κορυφαίους συλλόγους, κατακτώντας αρκετούς τίτλους.

Παρά αυτό το καλό παρόν, το παρελθόν της Γκουαντζού FC είναι αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο. Το 2006, ο σύλλογος και οι ηγέτες του ενεπλάκησαν σε περιπτώσεις διαφθοράς λόγω προκαθορισμένων αποτελεσμάτων, και μετά από μια αρκετά μακροχρόνια έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε το 2010, η κινέζικη λίγκα, τιμώρησε το σύλλογο με υποβιβασμό.

Ετσι οι ιδιοκτήτες έθεσαν το σύλλογο προς πώληση το 2010, φέρνοντας στη σκηνή την «Evergrande», που προχώρησε στην αγορά, με αντάλλαγμα 100 εκατομμύρια γιουάν, περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια.

Ο σύλλογος ξεκίνησε μία νέα διαδρομή, με το όνομα Γκουαντζού Εβεργκράντε (Guangzhou Evergrande). Με τους νέους ιδιοκτήτες η ομάδα δεν είχε προβλήματα και επέστρεψε στην ελίτ του κινεζικού ποδοσφαίρου, ξεκινώντας μια πολύ λαμπρή φάση, με πολλούς τίτλους: 8 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα Κίνας και 4 Super Κύπελλα, επιπλέον 2 Πρωταθλήματα Ασίας.

Η οικονομική ισχύς του συλλόγου ήταν επίσης αισθητή σε επίπεδο μεταγραφών, καθώς έφτασαν παίκτες όπως οι Βραζιλιάνοι, Παουλίνιο και Ρομπίνιο, οι Αργεντίνοι Λούκας Μπάριος και Ντάριο Κόνκα, ο Κολομβιανός Τζάκσον Μαρτίνες, μεταξύ άλλων.

Έφτασαν επίσης σπουδαίοι προπονητές, ανάμεσά τους ο Μαρτσέλο Λίπι και ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι αλλά και επί του παρόντος, ο Φάμπιο Καναβάρο.

Όμως η εταιρεία «Evergrande» άρχισε να έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που πλέον την έχουν φέρει σε αδιέξοδο. Ετσι με αυτό το οικονομικό παρόν, το μέλλον της Γκουαντζού δείχνει αβέβαιο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ