Η FIFA σχεδιάζει Super Mουντιάλ Συλλόγων αξίας 3 δισ. ευρώ!

Η FIFA σχεδιάζει Super Mουντιάλ Συλλόγων αξίας 3 δισ. ευρώ!

Το νέο Μουντιάλ συλλόγων που σχεδιάζει η FIFA πλησιάζει, με την πρώτη διοργάνωση να διεξάγεται το 2021 και τη συμμετοχή των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης, ενώ αναμένεται να στοιχίσει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία 3 δισεκατομμύρια ευρώ!

Σε μια σπουδαία διοργάνωση προσανατολίζεται η FIFA, έχοντας εξασφαλίσει την στήριξη κορυφαίων ομάδων του κόσμου. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία σχεδιάζει να προχωρήσει στην διοργάνωση ενός νέου τουρνουά το οποίο θα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και θα συμμετάσχουν συνολικά 24 ομάδες από πέντε ηπείρους, αντικαθιστώντας το Μουντιάλ συλλόγων και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Το όνομα αυτού θα είναι Super Μουντιάλ Συλλόγων και θα είναι ένα τουρνουά που θα αλλάξει τον χάρτη του ποδοσφαίρου.

Το σχέδιο της FIFA έχει ήδη κατατεθεί και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, με τη συγκεκριμένη διοργάνωση πάντως να είναι «στα σκαριά». Στο πρώτο Super Μουντιάλ που προγραμματίζεται για το 2021, θα προκληθούν να συμμετάσχουν οι σύλλογοι με τα περισσότερα τρόπαια στην ιστορία, ενώ τα κριτήρια για το 2025 είναι ακόμα προς συζήτηση.

Έτσι για το Μουντιάλ Συλλόγων του 2021 από την Ευρώπη, αναφέρεται ότι θα συμμετάσχουν συνολικά 12 ομάδες. Οι οκτώ που έχουν κερδίσει τουλάχιστον 3 Champions League (Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν, Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ, Αγιαξ, Ιντερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπάγερν), μαζί με  Γιουβέντους και Παρί Σεν Ζερμέν, με τις δύο τελευταίες θέσεις να διεκδικούν Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Ατλέτικο Μαδρίτης, Πόρτο, Μπενφίκα και Ντόρτμουντ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η FIFA ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να εξασφαλίσει ότι αυτό το τουρνουά δεν αποτελεί εμπόδιο για τους συλλόγους. Οι ομάδες θα είναι όπως σε στα Euro 24 δηλαδή, μόνο που θα είναι χωρισμένες σε ομίλους των τριών. Η διεξαγωγή του θα περιορίζεται σε δυόμισι εβδομάδες, από την Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο, 18 ημέρες αργότερα. Θα ξεκινάει τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, με 31 συνολικά παιχνίδια, ενώ οι πρώτες κάθε ομίλου θα πηγαίνουν απευθείας στους προημιτελικούς.

Όπως είπαμε και παραπάνω οι δώδεκα ομάδες θα προέρχονται από την Ευρώπη, τέσσερις από τη Νότια Αμερική, δύο από την Ασία, δύο από την Αφρική, δύο από τη Βόρεια Κεντρική Αμερική και Καραϊβική και μία, όπως συμβαίνει και στο Μουντιάλ μεταξύ Νοτίου Αμερικής και Ωκεανίας, ενώ η τελευταία θα αφορά και την οικοδέσποινα του τουρνουά.

Τα έσοδα αναμένεται να φτάσουν τα 3 δισ ευρώ και η FIFA σχεδιάζει να διανείμει μεταξύ των συμμετεχόντων και των μηχανισμών αλληλεγγύης, μιας και  προβλέπονται 12 δισ ευρώ για τα τέσσερα πρώτα τουρνουά (2021, 2025, 2029, 2033). Από αυτά το 25-30%  θα δοθούν σε ομοσπονδίες που δεν συμμετέχουν και το υπόλοιπο 70-75% στους συλλόγους που θα πάρουν μέρος. Η συμμετοχή κοστολογείται 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο νικητής μπορεί να φτάσει τα 130-150 εκατ ευρώ. Συγκριτικά, το Champions League έχει έσοδα 2.935.000.000 ευρώ, το Euro 2016 είχε 2.350.000.000 ευρώ και το Μουντιάλ 2018 αναμένεται να έχει 5.388.000.000 ευρώ.

Τέλος, στη δεύτερη διοργάνωση του Super Μουντιάλ Συλλόγων, το 2025 θα συμμετέχουν για την Ευρώπη οι τέσσερις τελευταίοι κάτοχοι του Champions League, οι τέσσερις φιναλίστ και οι τέσσερις που θα έχουν την καλύτερη βαθμολογία (χωρίς να ανήκουν στους προηγούμενους οκτώ). Πέρα από τις σπουδαιότερες ομάδες της Ευρώπης, θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση κι ομάδες όπως η Ρίβερ Πλέιτ, η Μπόκα Τζούνιορς, η Σάντος, η Φλαμένγκο, η Πενιαρόλ και η Νασιονάλ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ