Η Βόρειος Κορέα υποδέχεται τη Νότιο στην έδρα της…

Η Βόρειος Κορέα υποδέχεται τη Νότιο στην έδρα της…

Για τη Βόρειο Κορέα δεν είναι δεδομένο ότι θα υποδεχτεί τη Νότιο Κορέα στην έδρα της. Αντίθετα, ο κανόνας είναι «ξεσπιτώνεται» για το συγκεκριμένο παιχνίδι, λόγω της έντασης μεταξύ των δύο χωρών!

Το ποδόσφαιρο δεν θα έπρεπε να συνδέεται με την πολιτική, αλλά αυτό παραπέμπει σε ευχολόγιο παρά στην πραγματικότητα. Το σπουδαιότερο άθλημα στον πλανήτη επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και συχνά οι κυβερνώντες το εκμεταλλεύονται προς όφελος του.

Η Βόρειος και η Νότιος Κορέα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τεχνικά, οι δύο χώρες παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν λείπουν τα σποραδικά επεισόδια στη συνοριακή γραμμή τους, μία από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές της υφηλίου. Μοιραία, η μεταξύ τους ένταση σε διακρατικό επίπεδο μεταφέρεται και στο ποδόσφαιρο.

Ωστόσο, την τελευταία διετία οι ηγεσίες των δύο χωρών πραγματοποιούν προσπάθειες για να εξομαλύνουν τη σχέση τους. Σε επισφράγιση της προσέγγισης, το παιχνίδι Βόρειος Κορέα – Νότιο Κορέα που θα διεξαχθεί την Τρίτη (15/10) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στη ζώνη της Ασίας, θα φιλοξενηθεί στην Πιονγιάνγκ.

Υπό άλλες συνθήκες, ήταν δεδομένο ότι μία χώρα θα χρησιμοποιούσε για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι το μεγαλύτερο γήπεδο της. Όμως, στο συγκεκριμένο ζευγάρι, αυτός ο κανόνας δεν έχει εφαρμογή. Μέχρι πρότινος, η Βόρειος Κορέα δήλωνε ως έδρα όταν υποδεχόταν τη γείτονα της γήπεδα στην Ιαπωνία ή στην Κίνα.

Ο λόγος που το βορειοκορεατικό καθεστώς επέλεγε κάτι τέτοιο δεν είχε να κάνει με τα μέτρα ασφαλείας. Απλώς δεν ήθελε να αναρτήσει σημαίες της Νοτίου Κορέας στο Στάδιο «Κιμ Ιλ Σουνγκ», ούτε να ηχήσει ο εθνικός ύμνος της γείτονας. Όμως, επειδή το επιβάλλουν οι κανόνες της FIFA, «ξεσπίτωνε» την Εθνική ομάδα.

Η μοναδική φορά στο παρελθόν που οι δύο χώρες αναμετρήθηκαν στην Πιονγιάνγκ ήταν στις 11 Οκτωβρίου του 1990, με τη Βόρειο Κορέα να επικρατεί της Νότιας Κορέας με 2-1, σε ένα διεθνές φιλικό. Δηλαδή, 29 χρόνια πριν…

Πάντως, στις 7 Απριλίου, οι δύο… Κορέες τέθηκαν αντιμέτωπες στο Στάδιο «Κιμ Ιλ Σουνγκ», αλλά για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών του 2018 και αναδείχτηκαν ισόπαλες 1-1. Το κλίμα ήταν υποδειγματικό και δεν συνέβη το παραμικρό.

Αυτή τη φορά, η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε την άδεια για να διεξαχθεί η αναμέτρηση στο «Κιμ Ιλ Σουνγκ» της Πιονγιάνγκ. Η Βόρειος Κορέας θα αντιμετωπίσει την Νότιο Κορέα σε ένα φιλικό περιβάλλον, αφού η ένταση έχει εξαφανιστεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα. Το παιχνίδι δεν θα έχει τηλεοπτική κάλυψη και την αποστολή της Νοτίου Κορέας δεν θα τη συνοδέψουν Νοτιοκορεάτες δημοσιογράφοι. Όσο για την προπώληση των εισιτηρίων; Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στη Βόρειο Κορέα, αφού εάν το Κόμμα καλέσει τους κατοίκους να προσέρθουν μαζικά στο γήπεδο, αυτοί θα ανταποκριθούν αμέσως. Με τη θέληση τους, ασφαλώς…

Λέτε να βρεθεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν στο γήπεδο; Έχει παρακολουθήσει παιχνίδια για τις εσωτερικές διοργανώσεις της Βόρειας Κορέας, οπότε ίσως να παραστεί και την Τρίτη…

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ