Μπαρτσελόνα – Από το απόλυτο σοκ στην ελπίδα για νέες μέρες δόξας (pics & vids)

Μπαρτσελόνα – Από το απόλυτο σοκ στην ελπίδα για νέες μέρες δόξας (pics & vids)

Το 2021 θα μείνει για πολλά χρόνια χαραγμένο στη μνήμη κάθε «μπλαουγκράνα» και όχι μόνο. Το σοκ με τον Μέσι, οι επιστροφές Λαπόρτα - Τσάβι, ο ιστορικός αποκλεισμός από το Champions League και η ελπίδα για το ολικό restart. To10.gr θυμάται όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν την Μπαρτσελόνα στο έτος που μας αποχαιρετά.

Στον αιώνα που διανύουμε και ήδη έχουμε καλύψει πλέον το 1/5 του, η Μπαρτσελόνα ήταν ίσως η ομάδα που γεύτηκε τις περισσότερες και μεγαλύτερες χαρές στο ποδόσφαιρο. Δεν είχε να κάνει μόνο με τους τίτλους που κατέκτησε, αλλά και με το θέαμα που πρόσφερε μέσα στο χορτάρι, με τους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της, μερικοί εκ των οποίων ήταν πιθανότατα και οι κορυφαίοι της ιστορίας. Συγκινήσεις, συναισθήματα και αναμνήσεις σπάνιες που μένουν χαραγμένες για μία ζωή.

Τα τελευταία όμως χρόνια το περίφημο γνωμικό «περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις» από τον Εθνικό μας ύμνο, άρχιζε να βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή στην εικόνα – εντός κι εκτός γηπέδου – που έδιναν οι Καταλανοί. Μια ομάδα σε παρακμή που απλά αρνούνταν να δει και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και χρόνο με τον χρόνο έφθινε όλο και περισσότερο.

Υπήρχε βλέπετε πάντα το αποκούμπι του Μέσι, εκείνος που πάντα όλοι περίμεναν να βγει μπροστά στα δύσκολα. Όλα αυτά μέχρι το 2021, το έτος που έβαλε οριστικό τέλος στην Μπαρτσελόνα που είχαμε μάθει εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Η επιστροφή Λαπόρτα έφερε χαμόγελα, αλλά όχι για πολύ

Στο τέλος του 2020 ο Ζόσεπ Μαρία Μπαρτομέου παραιτήθηκε από την προεδρία του συλλόγου, βάζοντας τέλος στη χειρότερη πιθανότατα περίοδο της Μπαρτσελόνα σε διοικητικό επίπεδο, αφήνοντας όμως πίσω του ένα τεράστιο χρέος που ξεπερνούσε το 1,5 δις ευρώ.

Στις 8 Μαρτίου του 2021 ο Τζουάν Λαπόρτα επέστρεψε στον προεδρικό θώκο και πολλοί πίστεψαν ότι μαζί του θα επέστρεφαν και οι δόξες του παρελθόντος. Επί των ημερών του ο σύλλογος έγινε κορυφαίο brand και έζησε τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας του. Τα πράγματα αυτή τη φορά όμως ήταν πολύ διαφορετικά. Παρ’ όλα αυτά, οι υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά ήταν πολλές. Μία από τις εξαγγελίες του βέβαια ήταν και η παραμονή του Μέσι, αλλά…

Το απόλυτο σοκ 

Το γεγονός που συντάραξε από τα θεμέλια όλο το οικοδόμημα της Μπαρτσελόνα δεν ήταν άλλο από την απρόσμενη φυγή του Μέσι. Ο Αργεντινός που το καλοκαίρι του 2020 είχε εκδηλώσει δημόσια την επιθυμία του να αποχωρήσει από τον σύλλογο, έναν χρόνο μετά είχε πλέον αλλάξει ρότα και ήταν έτοιμος να βάλει υπογραφή σε νέο συμβόλαιο ζωής με την ομάδα της καρδίας του.

Όλα έδειχναν ότι όδευαν προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι το απόγευμα της 5ης Αυγούστου όταν οι Καταλανοί ανακοίνωσαν πως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη αποχωρεί από την ομάδα με την οποία ταυτίστηκε όσο κανείς, καθώς δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για νέο συμβόλαιο. Το σοκ ήταν τεράστιο τόσο για τον ίδιο τον Μέσι που δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη αφού ήταν με το… στιλό στο χέρι, όσο για την ομάδα αλλά και τον κόσμο που έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους.

Η αγωνιστική κατηφόρα 

Η χρονιά πάντως είχε ξεκινήσει σχετικά καλά για την Μπαρτσελόνα σε αγωνιστικό επίπεδο. Εκεί που όλοι την είχαν ξεγραμμένη στο πρωτάθλημα, έφτασε να το διεκδικεί μέχρι λίγο πριν το τέλος, στο Champions League αποκλείστηκε μεν από την Παρί Σεν Ζερμέν στους «16» αλλά έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχαν και τρομερές απαιτήσεις δεδομένων των συνθηκών ενώ η σεζόν 2020-21 έκλεισε και με έναν τίτλο κατακτώντας το Κύπελλο.

Το κενό του Μέσι όμως δεν ήταν δυνατό να καλυφθεί, με την Μπαρτσελόνα να βιώνει τις χειρότερες μέρες της στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας σεζόν. Για πρωτάθλημα ούτε λόγος, καθώς ακόμα και η είσοδος στην τετράδα μοιάζει δύσκολη, ενώ για πρώτη φορά μετά από 21 ολόκληρα χρόνια, δεν κατάφερε να προκριθεί από τον όμιλο του Champions League και θα παίξει στο Europa League.

Oι νίκες στα ντέρμπι που κάποτε ήταν ρουτίνα, έχουν εξελιχθεί σε άπιαστο όνειρο αφού μετρά σερί ήττες από τη Ρεάλ αλλά και αποτυχίες κόντρα στην Ατλέτικο ενώ και στην Ευρώπη οι τριάρες από την Μπάγερν και η τεσσάρα από την Παρί, μόνο τιμή δεν αποτελούν.

Ο… νέος Γκουαρντιόλα και η ελπίδα 

Στις αρχές του Νοέμβρη ένα όνειρο των οπαδών της Μπαρτσελόνα έγινε πραγματικότητα. Ο Τσάβι επέστρεψε στην ομάδα που μεγαλούργησε, αυτή τη φορά από το δύσκολο πόστο του προπονητή. Το είχε προαναγγείλει άλλωστε και ο Λαπόρτα.

Δεν είναι κρυφό ότι στο πρόσωπό του ο κόσμος των Καταλανών βλέπει τον νέο Πεπ.  Οι συνθήκες βέβαια δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Ο Τσάβι ήρθε μέσα στη σεζόν, σε μία ομάδα χωρίς αρχή, μέση και τέλος, και το κυριότερο; Χωρίς έναν ηγέτη. Χωρίς τον Μέσι.

Ο νέος τεχνικός της Μπάρτσα κατάλαβε αμέσως πόσο δύσκολο είναι το έργο που έχει αναλάβει αφού οι αγωνιστικές κατραπακιές ήρθαν με το… καλημέρα, ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και οι οπαδοί της ομάδας έχουν περισσότερους από έναν λόγους για να αισιοδοξούν πως κάτι μπορεί να αλλάξει στο εγγύς μέλλον.

Ποιοι είναι αυτοί; Μα φυσικά η περίφημη Μασία και τα «προϊόντα» της. Με μπροστάρηδες τους Φατί, Πέδρι, Γκάβι, αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά που έρχονται από πίσω όπως ο Νίκο και o Μπαλντέ, οι «μπλαουγκράνα» μπορούν να ονειρεύονται ξανά και να πιστεύουν βάσιμα πως τα μεγαλεία δεν θα είναι μόνο στις μνήμες τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ