Ο «δεν με βυθίζει ούτε ο Τιτανικός», Χοσέ Μπορδαλάς, έσωσε την Λεβάντε με… 64 πάσες

Ο «δεν με βυθίζει ούτε ο Τιτανικός», Χοσέ Μπορδαλάς, έσωσε την Λεβάντε με… 64 πάσες

Η Χετάφε χρειάστηκε ένα μεγάλο αρνητικό ρεκόρ προκειμένου να σώσει την παρτίδα της παραμονής. Ο Χοσέ Μπορδαλάς δεν χρειάστηκε να στο σκεφτεί ούτε μια… στιγμή!

Η αλήθεια είναι πως… και να μην το θέλεις, βελτιώνεις τούτο τον καιρό τα Ισπανικά σου. Ελέω Αντόνιο Κορδόν και μέσα από «ενδείξεις» οι περισσότεροι ψυχανεμίζονται πως δεν αργεί η ώρα που ο Ολυμπιακός θα επαναφέρει εκείνες τις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» που θέλουν στον πάγκο του ξανά έναν Ίβηρα. Κάπως έτσι εδώ και εβδομάδες όλοι οι «διαθέσιμοι» ή τέλος πάντων «συμβατοί» Ισπανοί προπονητές κόβουν βόλτες γύρω από το ερυθρόλευκο ρεπορτάζ. Αναμεσά τους και ο Χοσέ Μπορδαλάς που με έναν τρόπο έχει… λόξιγκα από το βράδυ της Κυριακής.

Δεν είναι τόσο ότι έσωσε την Χετάφε σε αυτή την «αποστολή αυτοκτονίας» που ανέλαβε στα τέλη Απρίλη. Είναι ο τρόπος που το έκανε την τελευταία αγωνιστική στο Βαγιαδολίδ. Σε έναν «τελικό» που οι Μαδριλένοι ουσιαστικά κέρδισαν δίχως να… παίξουν.

Διαβάστε επίσης: Αρχίζει το… ράβε ξήλωνε στους Μπακς για το ποιος θα πλαισιώσει τον Γιάννη

Λίγο στα ενδότερα της ιστορίας; Ακριβώς πριν από το φινάλε η Χετάφε είχε 41 βαθμούς και η Βαγιαδολίδ 39 πριν από τη σέντρα στο «Municipal Jose Zorrilla». Αν οι γηπεδούχοι νικούσαν; Εξασφάλιζαν τη σωτηρία τους, πιθανότητα στην πλάτη των Μαδριλένων που τέλος πάντων ξεκινούσαν για… δύο αποτελέσματα.

Ήταν μακράν ότι πιο ενδιαφέρον προσέφερε το μενού της τελευταίας αγωνιστικής στη la Liga, στην κορύφωση ενός σεναρίου που έξι διαφορετικές ομάδες προσπαθούσαν να αποφύγουν την τελευταία θέση στο… ασανσέρ του τρόμου (και του υποβιβασμού).

Τελικό αποτέλεσμα: 0-0. Το «πως» όμως είναι που μετράει. Ο Μπορδαλάς έχτισε μια παρτίδα που επί της ουσίας η Χετάφε δεν την… ακούμπησε ποτέ. Με 20% ποσοστό κατοχής της μπάλας και το κυριότερο; Μόλις με 64 καταγεγραμμένες πάσες ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές του, επίδοση αρνητικό ρεκόρ στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα για τη σεζόν 2022-23.

Η Χετάφε απλά δεν ακούμπησε τη μπάλα, αλλά με τον τρόπο της δεν επέτρεψε και στη Βαγιαδολίδ να μπορέσει να κάνει «κάτι». Είχαν 15 τελικές οι γηπεδούχοι αλλά ούτε μια στην «εστία». Παράλληλα οι φιλοξενούμενοι, πάντα με βάση τη στατιστική, έφτασαν στο 63 την επίδοση τους που αφορά στην ανάκτηση της μπάλας! Ένα κλέψιμο για κάθε πετυχημένη πάσα τους, σα να λέμε…

Ο Μπορδαλάς δεν είναι τυχαίος για την Χετάφε. Πέρασε εκεί μια καταπληκτική πενταετία στη Μαδρίτη φτάνοντας μαζί της ως τους «16» του Europa League (2020, αποκλείστηκε από την Ίντερ). Μέσα από την δουλειά του στην 5ετία αυτή (2016-2021) κέρδισε και την προαγωγή για τον πάγκο της Βαλένθια όπου άντεξε για μια σεζόν. Δεν είναι τυχαίος όμως και σε αυτό το μοτίβο ποδοσφαίρου που ειδικά οι Ισπανοί δεν το ανέχονται με τίποτα.

Το κυνικό, το «όλα για το αποτέλεσμα» ακόμη και αυτό συνεπάγεται ματς που… δεν γίνονται καν. «Δεν με βυθίζει ούτε ο Τιτανικός» είπε κάποτε σε μια συνέντευξη Τύπου όταν του μετέφεραν κάποια από τα… λόγια που ακούγονταν για εκείνον από άλλους προπονητές (σ.σ ο Κίκε Σετιέν που επίσης ακούστηκε για τον πάγκο του Ολυμπιακού αλλά παρέμεινε στη Βιγιαρεάλ, είναι μάλλον το Νο1 αυτής της λίστας).

Στα τέλη Απρίλη η Χετάφε είχε μόλις 31 βαθμούς, επτά στροφές πριν από τη λήξη ενός πρωταθλήματος: Είχε δηλαδή έναν βαθμό για κάθε παιχνίδι που είχε δώσει ως εκεί (31/38) και πολύ λογικά έμοιαζε με φαβορί για τον υποβιβασμό. Ο Μπορδαλάς όντας προσωπικός φίλος του προέδρου Άνχελ Τόρες πιέστηκε πολύ προκειμένου να αναλάβει τη δουλειά της σωτηρίας του. Ξεκίνησε με ήττα (1-0 στη Βαρκελώνη από την Εσπανιόλ).

Στα επόμενα έξι όμως η ομάδα του ηττήθηκε μόνο από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Δέχτηκε τρία γκολ (0,5). Κέρδισε 11 βαθμούς στο μάξιμουμ των 18 με 3 νίκες και 2 ισοπαλίες. Τόσο… όσο για να συνεχίσει να κρατά το κεφάλι πάνω από το νερό…

«Ο πρόεδρος είναι φίλος μου. Το μόνο που μπορώ να σας πω όμως τώρα είναι ότι θα πάω διακοπές» είπε ο 59χρονος προπονητής την Κυριακή, απαντώντας στην ερώτηση για το μέλλον του. Το ρεπορτάζ λέει πως ο Τόρες τον πιέζει να παραμείνει και του χρόνου, ενώ η πρώτη ομάδα που δείχνει ενδιαφέρον για τις μεθόδους του είναι η Αλμερία. Τι περιμένει ο ίδιος; Κάτι στην πρώτη 10άδα της La Liga. Θα δείξει…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ