Ξέρεις από Clasico; Η απόλυτη σύγκριση Μπαρτσελόνα και Ρεάλ (pics & vids)

Ξέρεις από Clasico; Η απόλυτη σύγκριση Μπαρτσελόνα και Ρεάλ (pics & vids)

Οι δύο τιτάνες του ισπανικού ποδοσφαίρου ετοιμάζονται για ακόμη ένα Clasico και to10.gr σας παρουσιάζει τη γιγαντομαχία μέσα από τη... γλώσσα των αριθμών.

Κατά πολλούς είναι το κορυφαίο ντέρμπι του πλανήτη. Κατά άλλους, είναι ένα από τα σπουδαιότερα ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Όπως και να ‘χει πάντως, όταν παίζουν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω τους. Έστω κι αν τα τελευταία χρόνια οι δύο γίγαντες της Ισπανίας δεν έχουν τους σταρ της προηγούμενης δεκαετίας στα ρόστερ τους.

Ούτε Μέσι-Ρονάλντο υπάρχει πια, ούτε Γκουαρντιόλα-Μουρίνιο στους πάγκους, ούτε τίποτε άλλο από όλα εκείνα που για μία δεκαετία σχεδόν ανέδειξαν το Clasico στο απόλυτο ποδοσφαιρικό προϊόν. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ όμως υπήρχαν και θα υπάρχουν πριν και μετά από τα πρόσωπα, όπως και η «αιώνια» κόντρα τους που υπερβαίνει τα στενά αθλητικά όρια.

Διαβάστε επίσης: Τσιτσιπάς – Γκόγιο 2-0: Με χαρακτήρα στον ημιτελικό ο Στέφανος

Σήμερα (28/10, 17:15) οι «μπλαουγκράνα» υποδέχονται τη «Βασίλισσα» στο «Μονζουίκ» – ακόμη μία διαφορετική παράμετρος σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε εδώ και δεκαετίες – στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν, για την 11η αγωνιστική της La Liga. Ρεάλ 25β. και Μπαρτσελόνα 24β. λέει η βαθμολογία οπότε εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει τη σημασία αυτής της αναμέτρησης.

Το promo video της ισπανικής λίγκας για το ντέρμπι:

Όχι βέβαια ότι χρειάζεται κάποιο βαθμολογικό κίνητρο γι’ αυτές τις ομάδες όταν παίζουν μεταξύ τους. Από τις 13 Μάϊου του 1902 όταν και βρέθηκαν αντίπαλοι για πρώτη φορά, αυτή είναι η 255η φορά που οι δυο τους θα τα… πουν σε ένα επίσημο παιχνίδι. Και οι αριθμοί φανερώνουν μία ισορροπία του τρόμου που εξηγεί και το γιατί πρόκειται για το απόλυτο ντέρμπι.

Η αλήθεια των αριθμών

Στα προηγούμενα 254 ντέρμπι λοιπόν σε όλες τις διοργανώσεις η Ρεάλ έχει πάρει 102 νίκες, η Μπαρτσελόνα 100 και 52 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Όσο για τα γκολ; 424 έχει πετύχει η Ρεάλ, 415 η Μπαρτσελόνα. Μιλάμε ουσιαστικά για απόλυτη ισορροπία, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για ένα γαϊτανάκι που ξεκίνησε πριν από 120 χρόνια.

Αν υπολογίσουμε και τα φιλικά που έχουν δώσει σε όλα αυτά τα χρόνια οι δύο ομάδες, τότε προβάδισμα στις νίκες παίρνει η Μπαρτσελόνα. Έχει 24 νίκες έναντι έξι της Ρεάλ σε φιλικά ματς, με τη σούμα να βγάζει 124 νίκες για τους Καταλανούς έναντι 108 των Μαδριλένων. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι δυο τους μαζί με την Μπιλμπάο είναι και οι μοναδικοί σύλλογοι που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ στην Ισπανία.

Ένα άλλο στατιστικό που έχει ενδιαφέρον αφορά στο Top-5 των συμμετοχών σε Clasico. Και οι πέντε πρώτοι δεν παίζουν πια στις δύο ομάδες. Ο Σέρχιο Μπουσκέτς είναι στην κορυφή με 48 εμφανίσεις και ακολουθούν οι Σέρχιο Ράμος και Λιονέλ Μέσι με 45, ο Καρίμ Μπενζεμά με 43 και ο νυν προπονητής της Μπαρτσελόνα, Τσάβι, με 42.

Στη λίστα των σκόρερ είναι μάλλον αναμενόμενο το όνομα που… κάθεται στην κορυφή. Ο Μέσι με 26 γκολ είναι πρώτος και τον ακολουθούν τέσσερις παίκτες της Ρεάλ. Ο Ρονάλντο και ο Ντι Στέφανο με 18 γκολ έκαστος, ο Μπενζεμά με 16 και ο Ραούλ με 15.

Ο Μέσι είναι πρώτος και σε ασίστ στα ντέρμπι καθώς έχει 14 και μαζί με τα 26 γκολ του, έχει συμμετοχή συνολικά σε 40 «μπλαουγκράνα» γκολ, αριθμός φυσικά που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων.

Ο, επί δύο σεζόν συμπαίκτης του στην Παρί Σεν Ζερμέν αλλά και για πολλά χρόνια μεγάλος του αντίπαλος με τη φανέλα της Ρεάλ, Ράμος, έχει την πρωτιά σε δύο λίστες που μάλλον δεν είναι και ιδιαίτερα τιμητικές για εκείνον. Είναι πρώτος τόσο σε κίτρινες κάρτες (22) όσο και σε αποβολές (5) πληρώνοντας πολλές φορές τα νεύρα του και το σκληρό του παιχνίδι.

Τέλος, αξίζει μία ματιά και στις μεγαλύτερες νίκες του ενός έναντι του άλλου. Η κορυφαία νίκη της Ρεάλ είναι εκείνο το αμφιλεγόμενο 11-1 του 1943 με τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα τότε να αποδίδουν την ήττα σε τρομοκρατία από τους ανθρώπους του Φράνκο ενώ κορυφαία νίκη της Μπαρτσελόνα είναι ένα 7-2 το 1950.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 433 (@433)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ