Eρνέστο Βαλβέρδε, κοίτα τι έκανες!

Eρνέστο Βαλβέρδε, κοίτα τι έκανες!

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει κάνει την Αθλέτικ Μπιλμπάο να πιστεύει ότι θα παίξει στο Champions League της επόμενης σεζόν, την ίδια ώρα που οι επιδόσεις των Βάσκων θυμίζουν αυτές που έκαναν όταν διεκδικούσαν το πρωτάθλημα την δεκαετία του 80'.

O Eρνέστο Βαλβέρδε επέστρεψε στους πάγκους, μετά από ένα διάλλειμα 2,5 χρόνων το οποίο επέλεξε να κάνει για προσωπικούς του λόγους, και ανέλαβε για δεύτερη φορά την αγαπημένη του Αθλέτικ Μπιλμπάο το καλοκαίρι του 2022. Ο Βάσκος προπονητής μετά την προηγούμενη μέτρια σεζόν που πραγματοποίησαν «τα Λιοντάρια του Σαν Μαμές», έχει μεταμορφώσει την ομάδα του προς το καλύτερο κι έχει κάνει τους φιλάθλους της να ονειρεύονται το Champions League της επόμενης περιόδου.

Την περασμένη σεζόν η Μπιλμπάο τερμάτισε στην 8η θέση στον βαθμολογικό πίνακα της La Liga και δεν κατάφερε να πάρει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Πολλοί ήταν αυτή που πίστευαν ότι ο 59χρονος τεχνικός δεν ήταν ο κατάλληλος για να οδηγήσει τους «ροχομπλάνκος» στις επιτυχίες, δημιουργώντας μια νέα ομάδα στην οποία θα στηριχθεί τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Έμεινε ελεύθερος και… βλέπει Ελλάδα ο Μολέδο

Ωστόσο, ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, με την εμπειρία που διαθέτει έχει κάνει τους παίκτες της Μπιλμπάο να παίζουν σαν Λιοντάρια, όπως άλλωστε είναι και το παρατσούκλι τους, και βρίσκονται δίκαια στην 4η θέση της βαθμολογίας, διεκδικώντας μια θέση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της επόμενης χρονιάς. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν οι αριθμοί. Οι Βάσκοι έχουν συγκεντρώσει 38 βαθμούς και είναι η τρίτη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος έχοντας δεχτεί μόλις 19 γκολ.

Επίσης, η Μπιλμπάο έχει την 3η καλύτερη διαφορά τερμάτων στην φετινή La Liga (+17) πίσω μόνο από Ρεάλ Μαδρίτης (+29) και Χιρόνα (+22), ενώ στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκεται πάνω από Μπαρτσελόνα (+14) και Ατλέτικο Μαδρίτης (+16). Μάλιστα, η επίδοση των 38 βαθμών του πρώτου γύρου αποτελεί ρεκόρ για την ομάδα στο 21ο αιώνα και φέρνει μνήμες στους φιλάθλους της από την σεζόν 1983/1984, όταν και «τα Λιοντάρια του Σαν Μαμές» κατέκτησαν για τελευταία φορά το πρωτάθλημα Ισπανίας.

Ακόμα αξίζει να αναφέρουμε ότι τόσους βαθμούς στον πρώτο γύρο η Μπιλμπάο δεν είχε συγκεντρώσει ούτε τη σεζόν 2013-2014, όταν και οι Βάσκοι κέρδισαν για τελευταία φορά το εισιτήριο για το Champions League.

Βέβαια, αυτή η σεζόν είναι ιδιαίτερη για τον Βαλβέρδε, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει προπονήσει τις Μπαρτσελόνα, Βαλένθια, Βιγιαρεάλ και Εσπανιόλ. Ο «Τζινγκούρι» με στην χθεσινή αναμέτρηση απέναντι στην Σεβίλλη, συμπλήρωσε 500 επίσημα παιχνίδια ως προπονητής στη La Liga και έγινε μόλις ο 7ος που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Oι Λουίς Αραγονιές, Χαβιέρ Ιρουρέτα, Μιγκέλ Μουνιόθ, Βίκτορ Φερνάντεθ, Χαβιέρ Κλεμέντε και Χοακίν Καπαρός είναι οι μόνοι που βρίσκονται μπροστά του στη σχετική λίστα.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, όμως με την εμπειρία που έχει ξέρει ότι ακόμα η Αθλέτικ δεν έχει καταφέρει κάτι και έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της. Μετά την νίκη με 2-0 επί της Σεβίλλης στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» ο Βάσκος προπονητής δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή παλεύουμε για τον επόμενο αγώνα, το ματς του Κυπέλλου με την Εϊμπάρ, που είναι εκτός έδρας, απέναντι σε έναν άλλο σκληρό αντίπαλο. Μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε εικασίες. Το πρώτο μισό του πρωταθλήματος μας λέει ότι είμαστε καλά, αλλά αυτό ανήκει τώρα στην ιστορία. Πρέπει να δούμε τα 19 παιχνίδια που απομένουν. Δεν χρειάζεται να παρασυρόμαστε από ευφορία. Ούτε όταν χάνουμε είμαστε οι χειρότεροι ούτε όταν κερδίζουμε είμαστε οι καλύτεροι… Πρέπει πάντα να είμαστε με τα πόδια στο έδαφος».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ