Ο Ερνέστο Βαλβέρδε 400άρισε, γιατί το ποδόσφαιρο δεν παίζεται από ρομπότ

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε 400άρισε, γιατί το ποδόσφαιρο δεν παίζεται από ρομπότ

Οι «Ερνέστο Βαλβέρδε» της προπονητικής δεν θα χάσουν ποτέ την αξία τους, παρά μόνο αν αντικαταστήσουμε τους ποδοσφαιριστές με ρομπότ. Γι' αυτό ο κανονικός Ερνέστο Βαλβέρδε κατάφερε να 400αρίσει στους πάγκους της La Liga. Γι' αυτό και θα συνεχίσει ακάθεκτος να έχει ρόλο μαέστρου στα γήπεδα. Είτε στην Μπαρτσελόνα είτε οπουδήποτε αλλού.

Υπάρχει ένα πρόβλημα με τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Δεν είναι Πεπ Γκουαρδιόλα. Και κυρίως, δεν είναι «γκουαρδιολικός» ως προς την τακτική νοοτροπία του, πράγμα που σε ένα βαθμό τον καθιστά αταίριαστο με τη φιλοσοφία της Μπαρτσελόνα. Προφανώς αυτό δεν τον κάνει χειρότερο προπονητή. Τον κάνει απλώς διαφορετικό. Πιο συντηρητικό, πιο απρόθυμο να ρισκάρει για να πετύχει το στόχο του. Οι επιλογές που φανερώνουν αυτό το στοιχείο, το οποίο άλλοι μπορούν να το χαρακτηρίσουν έλλειψη θάρρους κι άλλοι πραγματισμό βγαλμένο από τα έγκατα της πορτογαλικής σχολής, είναι μια άλλη ιστορία.

Η σημερινή ιστορία είναι αυτή που λέει με εκκωφαντικό τρόπο πως ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι ένας ρέκορντμαν. Μια φιγούρα που σταδιακά εξελίσσεται σε κάτι θρυλικό στους ισπανικούς πάγκους, ακόμα πιο θρυλικό απ’ όσο τον έκανε η ποδοσφαιρική καριέρα του. Στο ματς της Μπαρτσελόνα με τη Βιγιαρεάλ στο Κάμπ Νόου (2-0), ο 54χρονος συμπλήρωσε 400 συμμετοχές στη La Liga ως προπονητής και είναι ο 16ος τεχνικός στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου που πιάνει αυτόν τον αριθμό, έχοντας όχι απλώς καθίσει στον πάγκο πέντε ομάδων, αλλά και σημαδέψει τη σύγχρονη ιστορία τους. Της Αθλέτικ Μπιλμπάο, της Εσπανιόλ, της Βιγιαρεάλ, της Βαλένθια και φυσικά της Μπαρτσελόνα.

«Αναζητούσαμε έναν προπονητή για να διαχειριστεί τα… κοστούμια. Ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που είπα. Ότι η Μπάρτσα χρειάζεται περισσότερο διαχείριση, παρά προπόνηση», τόνισε ο τεχνικός διευθυντής που επιμελήθηκε το καλοκαίρι του 2017 την άφιξη του Βαλβέρδε, Ρόμπερτ Φερνάντες, σε δήλωσή του στη Marca, υποδηλώνοντας ένα βασικό λόγο για τον οποίο ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού ξεχωρίζει. Όπου κι αν πήγε, ίσως με εξαίρεση τον Ολυμπιακό που παρουσίασε πιο ολοκληρωμένο πακέτο, ο Βαλβέρδε δεν αγαπήθηκε για το ποδόσφαιρο που έπαιξαν οι ομάδες του. Σε προσωπικό επίπεδο αγαπήθηκε για τη διάχυτη μετριοφροσύνη του και σε αγωνιστικό για τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα των ομάδων του.

Στην Ελλάδα θα θυμόμαστε για πάντα έναν Βαλβέρδε που ήρθε για να μας διδάξει ποδόσφαιρο. Στην Ισπανία ξέρουν και θαυμάζουν πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο Βαλβέρδε, και το πώς χρησιμοποιεί αυτό το χαρακτήρα για να γίνει καλύτερος καθοδηγητής για τους παίκτες του. Είναι λιγότερο οι γνώσεις και η τακτική ευφυΐα, και πολύ περισσότερο ο τρόπος που αγκαλιάζει τους ποδοσφαιριστές και προσαρμόζεται πάνω τους, με ριζικά διαφορετικό τρόπο πάντως από τους -εξίσου εξαιρετικούς σε αυτό το κομμάτι- Ντιέγκο Σιμεόνε και Ζινεντίν Ζιντάν.

Και κάπως έτσι, ο Βαλβέρδε έχει φτάσει στους εντυπωσιακούς αριθμούς που μπορείτε να δείτε παρακάτω. Και συνεχίζει μέχρι αυτή η προσαρμοστικότητα να πάψει να είναι αρκετή για να πετύχει ένας προπονητής. Αλλά το man-management, όσα άλματα κι αν κάνουμε προς την «επιστημονοποίηση» του ποδοσφαίρου, δεν θα πεθάνει ποτέ.

Εκτός αν αντικαταστήσουμε τους ποδοσφαιριστές με ρομπότ και υποκαταστήσουμε το ποδόσφαιρο με το FIFA. Μόνο τότε οι «Βαλβέρδε» της προπονητικής θα χάσουν την αξία τους.

Δείτε το άκρως εντυπωσιακό γράφημα που ετοίμασε η Μπαρτσελόνα λίγες ώρες πριν την έναρξη του Μπαρτσελόνα – Βιγιαρεάλ. Οι εμφανίσεις του στους πάγκους ανά ομάδα, οι νίκες, οι ήττες, τα γκολ, οι κορυφαίοι σκόρερ επί των θητειών του και οι επόμενοι προπονητές που κυνηγάει στον πίνακα των συμμετοχών:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ