Τι συμβαίνει με τον Ερνέστο Βαλβέρδε…

Τι συμβαίνει με τον Ερνέστο Βαλβέρδε…

Η Μπαρτσελόνα γνώρισε την ήττα από τη Λεβάντε, η εικόνα της δεν πείθει και τα... μαύρα σύννεφα μαζεύτηκαν ξανά για τον Ερνέστο Βαλβέρδε, που δέχεται έντονη κριτική μεν, αλλά έχει και την απόλυτη στήριξη της διοίκησης και κυρίως του Λιονέλ Μέσι.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο κύκλος του στην Μπαρτσελόνα έχει κλείσει. Πολλοί είναι επίσης αυτοί που θεωρούν πως έχει χάσει τον έλεγχο στα αποδυτήρια των μπλαουγκράνα αλλά και την εμπιστοσύνη των ποδοσφαιριστών και της διοίκησης.

Ο λόγος για τον Ερνέστο Βαλβέρδε που τον έχουν «κατακεραυνώσει» τα ισπανικά ΜΜΕ μετά τη νέα ήττα της Μπαρτσελόνα από τη Λεβάντε με 3-1 για την 12η αγωνιστική της La Liga. Στην Ισπανία μοιάζει δεδομένο όσο περνάει ο καιρός πως ο «Τσινγκούρι» θα αποτελέσει παρελθόν. Η πίεση είναι μεγάλη και ολοένα και αυξάνεται με την Μπάρτσα να μην πείθει με το ποδόσφαιρο που παίζει και κυρίως να μην μπορεί να πάρει αποτελέσματα κόντρα σε ομάδες σαφώς κατώτερες. Αποτελέσματα που ήταν… του χεριού της τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πάγκος της Μπαρτσελόνα είναι «ηλεκτρικός», όλοι το γνωρίζουν αυτό. Ο Βαλβέρδε λοιπόν δεν μπορούσε να ξεφύγει από τη «δύνη», όμως κακά τα ψέματα αποτυχημένος δεν μπορεί να θεωρηθεί. Τα προηγούμενα δυο χρόνια δέχτηκε έντονη κριτική, όμως ουδέποτε έφτασε σε τόσο ακραία κατάσταση. Ουσιαστικά φέρεται να «παίζει» το κεφάλι του φέτος και οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι συγκεκριμένοι.

«Κουβαλάει» τους αποκλεισμούς από Ρόμα και Λίβερπουλ

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να κάνει δυο σχεδόν τέλειες σεζόν. Όμως το… σχεδόν στην Μπάρτσα δεν φτάνει. Οι δυο αποκλεισμοί έτσι όπως ήρθαν στα νοκ-άουτ του Champions League είναι ταπεινωτικοί. Αυτός είναι και ο πρώτος λόγος που ο Βαλβέρδε βρίσκεται σε… τεντωμένο σχοινί.

Η διαχείριση θα ήταν διαφορετική και από τον κόσμο και από τα ΜΜΕ στην Καταλονία αν για παράδειγμα ο πρώην ερυθρόλευκος κόουτς είχε σηκώσει μια κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Εξάλλου όπως και να το δει κανείς με εξαίρεση τα 2 ματς με Ρόμα και Λίβερπουλ έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου.

Από εκεί και πέρα αν αναλογιστεί κανείς τη βαθμολογία της φετινής La Liga θα δει την Μπαρτσελόνα εκεί που είναι από το ξεκίνημα της εποχής Βαλβέρδε. Στην πρώτη θέση. Μπορεί να είναι ισόβαθμη με τη Ρεάλ αλλά είναι πρώτη. Πρώτη είναι και στον όμιλο του Champions League. Σε έναν όμιλο απαιτητικό με Ίντερ, Ντόρτμουντ και Σλάβια Πράγας.

Η Μπαρτσελόνα έχει χάσει την αμυντική της ταυτότητα 

Ο στόχος της Μπαρτσελόνα και τη φετινή χρονιά είναι να κατακτήσει τα πάντα. Έτσι έχει μάθει, αυτός είναι ο λόγος που είναι μια από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Οι τίτλοι. Από την ημέρα που ανέλαβε ο Βαλβέρδε οι μπλαουγκράνα έγιναν μια συμπαγής ομάδα με αμυντικό πλάνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως δυο χρόνια είχε την καλύτερη άμυνα στην Ισπανία.

Βαλβέρδε: «Δεν σκέφτομαι να παραιτηθώ» | to10.gr

Ο «Τσινγκούρι» βελτίωσε την αμυντική λειτουργία της και μαζί με το επιθετικό ταλέντο και το σύνηθες παιχνίδι της δημιούργησε μια σούπερ ομάδα που δύσκολα δεχόταν τέρμα. Ωστόσο τη φετινή σεζόν η άμυνα αποτελεί αχίλλειος πτέρνα. Οι μπλαουγκράνα σε 11 ματς πρωταθλήματος έχουν δεχτεί 14 τέρματα και έχουν σίγουρα αρνητικό πρόσημο, ενώ μετράνε και τρεις ήττες και μάλιστα από ομάδες όπως η Λεβάντε, η Γρανάδα και η Μπιλμπάο.

Η Μπάρτσα έχει θέμα στο πίσω μέρος του γηπέδου κι αν δεν ήταν ο εντυπωσιακός Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν τα πράγματα θα ήταν πολύ δυσκολότερα. Ο Βαλβέρδε αν και έχει προσθέσει πολλά νέα μέλη στο ρόστερ, αν και έχει προωθήσει παίκτες από την ακαδημία, δεν έχει βρει το «κουμπί» της επιτυχίας φέτος. Τουλάχιστον προς το παρόν δεν θυμίζει την περσινή και την προπέρσινη ομάδα και αυτό πληρώνει ο Ισπανός και δέχεται τόσο έντονη κριτική.

Ο ρόλος του Μέσι και ο Γκριεζμάν

Ένας από τους λόγους που καλώς ή κακώς ο Βαλβέρδε βρίσκεται σε δύσκολη θέση είναι ο Μέσι. Ο σούπερ σταρ της Μπάρτσα είναι πολύ σημαντικός και η απόδοση του κομβική. Ο Ισπανός κόουτς εξαρτάται από τον Μέσι και ο Αργεντινός έλειπε στα πρώτα ματς, ενώ είναι φανερό ότι ακόμα δεν έχει βρει 100% ρυθμό. Όταν γίνει αυτό τα πράγματα θα είναι πολύ πιο απλά για τον Βαλβέρδε και την Μπαρτσελόνα γενικότερα.

Επίσης ο Αντουάν Γκριεζμάν μοιάζει να μην «κουμπώνει όπως πρέπει στην Μπάρτσα και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να λύσει, αφού χάνει τόσο από τον Γάλλο όταν τον στέλνει στα άκρα, αλλά και από το ταλέντο και την οξυδέρκεια του Μέσι όταν παίζει στη θέση του ο Γκριεζμάν. Ο Βαλβέρδε πάντως μοιάζει να είναι ο ιδανικός για να λύσει το πρόβλημα, αφού είχε πει το «ναι» για τον Γάλλο.

Η καθολική στήριξη του Μέσι και των υπολοίπων

Κακά τα ψέματα ο Βαλβέρδε είναι σε ένα δύσκολο σημείο. Δεν το έχει προκαλέσει ο ίδιος ακριβώς και δεν είναι αποτυχημένος. Ούτε κι αν φύγει θα φύγει σαν τέτοιος. Παρά την έντονη αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί από την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα. Το δήλωσε άλλωστε.

«Εννοείται πως δεν σκέφτομαι καν να παραιτηθώ. Ήταν απλά μια ήττα, τίποτα περισσότερο. Οι ποδοσφαιριστές το έχουν καταλάβει και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά. Χάσαμε ένα ματς, αλλά μέχρι εκεί» ήταν τα λόγια του.

Και ισχύουν όσα είπε. Το γεγονός ότι απολαμβάνει τη στήριξη όλου του κλαμπ είναι δεδομένη και τον βοηθάει να δουλεύει απερίσπαστος. Εξάλλου μιλάμε για έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων που επηρεαζόταν εύκολα στο παρελθόν. Όμως η στήριξη της διοίκησης, αλλά κυρίως η στήριξη του Μέσι, των παλιοσειρών και γενικότερα των ποδοσφαιριστών είναι το πιο σημαντικό από οτιδήποτε αυτή τη στιγμή.

Ακόμα και από την εικόνα που παρουσιάζει η Μπαρτσελόνα. Αυτό τον κρατάει στην ομάδα, αλλά και το γεγονός ότι γνωρίζει τι μπορεί να πάρει από τον καθένα. Καλώς ή κακώς ο Ερνέστο έχει πέραση στα αποδυτήρια, έχει δεθεί με τους παίκτες, κι αυτό είναι κάτι που δεν του το παίρνει κανείς. Και ο πρώτος λόγος που τον κρατάει και θα τον κρατήσει στους μπλαουγκράνα παρά την έντονη αμφισβήτηση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ