Τα χαμένα… διαμάντια της Παρί (pics)

Τα χαμένα… διαμάντια της Παρί (pics)

Η μεγαλομανία οδήγησε την Παρί Σεν Ζερμέν σε λάθη. Παίκτες όπως οι Κομάν και ο Μούσα Ντεμπελέ ήταν στην ακαδημία της, αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να εδραιωθούν στην πρώτη ομάδα. Και δεν είναι οι μόνοι. Υπάρχουν αρκετοί ακόμα που δεν πήραν τις ευκαιρίες τους...

Η ιστορία της Παρί Σεν Ζερμέν χωρίζεται σε δύο εποχές. Η πρώτη από το 1970 έως το 2011 και η δεύτερη από το 2011 μέχρι σήμερα. Το 2011 είναι το έτος – ορόσημο για τη γαλλική ομάδα, καθώς είναι η χρονιά που αγοράστηκε από την εταιρεία «Qatar Sports Investments».

Η εταιρεία που τη γιγάντωσε. Την έκανε το απόλυτο αφεντικό στη Γαλλία και την οδήγησε με… μαθηματική ακρίβεια στην κατάκτηση έξι πρωταθληματων. Η εταιρεία που γέμισε το ρόστερ της ομάδας με παικταράδες και έθεσε ως στόχο την κατάκτηση της Ευρώπης. Την κατάκτηση του Champions League. Ο μεγαλύτερος στόχος του προέδρου, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί και της εταιρείας που ελέγχει την ομάδα. Τα… πετροδόλαρα, παρά το FFP της UEFA, κάθε χρόνο «πηγαινοέρχονται» στο Παρίσι, γεμίζοντας την Παρί Σεν Ζερμέν με σούπερ σταρ. Οπως ο Καβάνι, ο Νεϊμάρ, ο Τιάγκο Σίλβα και φυσικά ο Κιλιάν Εμπαπέ.

Η «μανία» να συλλέγει ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί όμως την έχει οδηγήσει και σε λάθη. Να μην κοιτάζει καθόλου την ακαδημία της. Εκεί που υπήρχαν πολύ καλοί παίκτες, οι οποίοι έφυγαν χωρίς να πάρουν την ευκαιρία που περίμεναν στην Παρί. Παίκτες, που κάνουν καριέρα στα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης. Οπως ο Κίνγκσλεϊ Κομάν που παίζει πλέον στην Μπάγερν ή ο Μούσα Ντεμπελέ που είναι στη Λυών. Μια 11άδα από ποδοσφαιριστές πολύ υψηλού επιπέδου που ήταν στην ακαδημία της Παρί και θα μπορουσαν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο, αλλά η μεγαλομανία των διοικούντων της γαλλικής ομάδας για παίκτες έτοιμους και αναγνωρισμένους, αλλά και η ανάγκη για «χρυσές» αγορές δεν τους έδωσε τη δυνατότητα να εδραιωθούν στην πρώτη ομάδα.

1) Κίνγκσλεϊ Κομάν

Είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εμαθε τα μυστικά του ποδοσφαίρου στην ακαδημία της Παρί, αλλά κατάφερε να αγωνιστεί μόλις σε 4 παιχνίδια με την πρώτη ομάδα. Το 2014 πήγε ως ελεύθερος στην Γιουβέντους. Το 2015 δόθηκε δανεικός για μία διετία στην Μπάγερν και το 2017 η γερμανική ομάδα τον αγόρασε έναντι 21 εκατ. ευρώ! Πλέον είναι ένα από τα αστέρια των Βαυαρών. Φέτος έχει 24 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας 5 γκολ και 5 ασίστ.

2) Ματέο Γκεντουζί

Ο Γαλλομαροκινός μέσος προέρχεται επίσης από την ακαδημία της Παρί. Εφτασε μέχρι την Κ17, ενώ το 2014 πήγε στην Κ19 της Λοριέν. Εκεί έγινε επαγγελματίας και το 2018 μετακόμισε στην Αγγλία για την Αρσεναλ έναντι 8 εκατ. ευρώ. Φέτος, έχει 32 συμμετοχές με 3 ασίστ.

3) Μούσα Ντεμπελέ

Το αστέρι της Λυών ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής της Παρί. Οπως και ο Γκεντουζί, έπαιξε μέχρι την Κ17. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Κ18 της Φούλαμ και το 2014 έγινε επαγγελματίας με τη λονδρέζικη ομάδα. Το 2016 πήγε στην Σέλτικ και το 2018 η Λυών τον αγόρασε από την σκωτσέζικη ομάδα έναντι 22 εκατ. ευρώ.

4) Ζαν-Κέβιν Ογκουστίν

Δεν είναι τόσο γνωστός όσο οι υπόλοιποι, αλλά πρόκειται για έναν πολύ καλό παίκτη. Ο 22χρονος πέρασε όλη την παραγωγική διαδικασία. Από την Κ17 έως την πρώτη ομάδα, με τη φανέλα της οποίας πραγματοποίησε 31 συμμετοχές. Το 2017 τον αγόρασε η Λειψία έναντι 16 εκατ. ευρώ. Το περασμένο καλοκαίρι δόθηκε ως δανεικός στην Μονακό, ενώ τον Ιανουάριο επέστρεψε στη γερμανική ομάδα και δόθηκε εκ νέου δανεικός στην Λιντς.

5) Γιουσιούφ Μουλούμπου

Ο Κονγκολέζος μέσος, που έχει γαλλικές ρίζες, αλλά έχει γεννηθεί στο Ζαΐρ. Ο 33χρονος έπαιξε στην Κ19 και τη δεύτερη ομάδα της Παρί Σεν Ζερμέν. Αλλά δεν κατάφερε ποτέ να εδραιωθεί στην πρώτη ομάδα, με αποτέλεσμα να δοθεί δανεικός σε Αμιάν και Γουέστ Μπρομ. Το 2015 πήγε στη Νόριτς και από εκεί σε Κιλμάρνοκ και Σέλτικ. Το 2019 έμεινε ελεύθερος από τη Σέλτικ και ακόμα δεν έχει βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

6) Μαμαντού Σακό

Ο 30χρονος αμυντικός ξεκίνησε από την ακαδημία της Παρί και έπαιξε στην Κ17 και την Κ19 του συλλόγου, ενώ το 2007 ανέβηκε στην πρώτη ομάδα. Επαιξε σχεδόν 200 ματς με τη φανέλα της Παρί, προτού το 2013 μετακομίσει στην Λίβερπουλ έναντι 19 εκατ. ευρώ. Από το 2017 αγωνίζεται στην Κρίσταλ Πάλας του Λούκα Μιλιβόγιεβιτς, η οποία τον πήρε από τους Ρεντς καταβάλοντας στην ομάδα του Μερσεϊσάιντ 28 εκατ. ευρώ.

7) Γιασίν Αντλί

Ο μικρότερος της λίστας. Μόλις στα 19. Ο υψηλόσωμος μέσος έπαιξε στην Κ19 της Παρί, αλλά και στη δεύτερη ομάδα του γαλλικού συλλόγου. Το 2018 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο, αλλά έπαιξε μόλις σε ένα παιχνίδι. Τον Ιανουάριο του 2019 τον αγόρασε η Μπορντό έναντι 5.5 εκατ. ευρώ. Φέτος, έχει 25 συμμετοχές με 3 γκολ και 3 ασίστ.

8) Νταβίντ Ν’Γκογκ

Τον γνωρίζουμε πολύ καλά, καθώς τη σεζόν 2016-2017 έπαιξε στην Ελλάδα με τον Πανιώνιο. Με τους Κυανέρυθρους έπαιξε σε 18 ματς με 3 γκολ και 1 ασίστ. Και αυτός, όπως και οι υπόλοιποι που βρίσκονται στη λίστα, ξεκίνησε από την ακαδημία της Παρί. Με την πρώτη ομάδα έπαιξε σε 24 ματς με 3 γκολ και 1 ασίστ επίσης.

Το 2008 πήγε στην Λίβερπουλ, με τους Reds να δίνουν μόλις 1.5 εκατ. ευρώ. Εμεινε εκεί μέχρι το 2011 όταν και μετακόμισε στην Μπόλτον. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι Σουόνσι, Ρεμς, Πανιώνιο, Ρος Κάουντ, Χόνβεντ, ενώ από τον περασμένο Ιανουάριο παίζει στη Ζαλγκίρις.

9) Γκάμπριελ Ομπερτάν

Σε αντίθεση με τους προαναφερθέντες, αυτός έμεινε μόλις για ένα χρόνο στην ακαδημία της Παρί. Τη σεζόν 2003-2004. Στη συνέχεια ο Γάλλος μεσοεπιθετικός πήγε στην Μπορντό, από όπου τον αγόρασε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2009 έναντι 4 εκατ. ευρώ. Το 2011 πήγε στη Νιούκαστλ και μετά ακολούθησαν οι μεταγραφές σε Ανζί, Γουίγκαν και Λέφσκι Σόφιας, ενώ πλέον παίζει στην Τουρκία με τη φανέλα της Ερζουμσπόρ.

10) Πατρίς Εβρά

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο παλαίμαχος – πλέον – Πατρίς Εβρά ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής της Παρί. Επαιξε μόνο στην Κ19 του γαλλικού συλλόγου και το 1998 μετακόμισε στην Ιταλία για την Μαρσάλα. Η συνέχεια γνωστή. Το 2002 πήγε στην Νις και από εκεί στη Μονακό, ενώ έκανε σπουδαία καριέρα με τις φανέλες των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2006-2014) και Γιουβέντους (2014-2017). Τελευταία του ομάδα πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση ήταν η Γουέστ Χαμ (2018).

11) Νικολά Ανελκά

Ενα από τα μεγαλύτερα… πιστόλια του γαλλικού ποδοσφαίρου. Τεράστιος στράικερ. Η επιβεβαιώση της λαϊκής ρήσης όποιος δεν έχει μυαλό έχει… πόδια. Μάλλον, λεφτά στην περίπτωσή μας. Ο 41χρονος πλέον Ανελκά εργάζεται ως προπονητής στην ομάδα Νέων της Λιλ. Το 1995 πήγε στην ακαδημία της Παρί Σεν Ζερμέν και το 1996 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο. Το 1997 πήγε στην Αρσεναλ για… ψίχουλα. Μόλις 760.000 €. Δύο χρόνια αργότερα οι Κανονιέρηδες τον πούλησαν στην Ρεάλ με 35 εκατ. ευρώ.

Ενα χρόνο αργότερα, το 2000, επέστρεψε στην Παρί, αφού πρώτα οι Γάλλοι έδωσαν 34.5 εκατ. ευρώ στους Μαδριλένους. Το 1997 τον έχασαν… τσάμπα και το 2000 τον πήραν με 34.5 εκατ. ευρώ. Δεν έπιασε πάντως ούτε τη δεύτερη φορά, με αποτέλεσμα να δοθεί δανεικός σε Λίβερπουλ και Σίτι, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι μεταγραφές σε Φενέρ, Μπόλτον, Τσέλσι και Γιουβέντους, ενώ αποσύρθηκε το 2016. Τελευταία φανέλα που φόρεσε ήταν της Μουμπάι Σίτι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ