Λίβερπουλ – Έβερτον: Η πόλη στα δύο σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη μάχη (pics, vids)

Λίβερπουλ – Έβερτον: Η πόλη στα δύο σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη μάχη (pics, vids)

Ένα ντέρμπι διαφορετικά από τα υπόλοιπα. Η Λίβερπουλ υποδέχεται σήμερα (18:30) στο Άνφιλντ τη συμπολίτισσα Έβερτον σε ένα ματς-τελικό. Και οι λόγοι διαφέρουν για την καθεμία.

«Για 363 ημέρες τον χρόνο είμαστε φίλοι, οικογένεια, αγαπημένοι. Τις ημέρες του ντέρμπι είμαστε εχθροί», δύο προτάσεις που αποτυπώνουν στο 100% την αναμέτρηση αυτήν.

Ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια των αγγλικών γηπέδων. Το ντέρμπι του Μέρσεϊσάιντ είναι προ των πυλών, με τη Λίβερπουλ να υποδέχεται σήμερα τη συμπολίτισσα Έβερτον στο Άνφιλντ (18:30) για την 34η αγωνιστική της Premier League.

Με τη φετινή… θεότρελη κούρσα της Premier League να οδεύει σιγά σιγά προς ένα συγκλονιστικό φινάλε, οι δύο ομάδες διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα ντέρμπι του «Νησιού». Σε ένα ντέρμπι που και οι δύο ομάδες του Λίβερπουλ θέλουν πάση θυσία τη νίκη, η καθεμία για διαφορετικούς λόγους.

Πώς η Λίβερπουλ ιδρύθηκε από μια διαφωνία των ανθρώπων της Έβερτον

Η πρώτη έδρα της Έβερτον ήταν το «Άνφιλντ». Τα «ζαχαρωτά» αγωνιζόντουσαν στο τωρινό γήπεδο της Λίβερπουλ, πληρώνοντας κάθε μήνα ένα ποσό στον ιδιοκτήτη του γηπέδου Τζον Χάουλντινγκ.

Οι άνθρωποι της Έβερτον ωστόσο είχαν παράπονα για την τιμή του ενοικίου με αποτέλεσμα να αφήσουν το «Άνφιλντ» και να μετακομίσουν στο «Γκούντισον Παρκ», το οποίο βρίσκεται μόλις 980 μέτρα πιο πέρα! Ο Χάουλντινγκ δεν ήθελε να αφήσει χωρίς οικοδεσπότη το γήπεδο, ιδρύοντας τη Λίβερπουλ!

Από τον Μάρτιο του 1892, Έβερτον και Λίβερπουλ αγαπούν… να αλληλομισούνται!

Η μακροβιότερη αναμέτρηση της πρώτης κατηγορίας

Ιστορικά η «μάχη» του Μέρσεϊσαϊντ είναι μια από τις πιο μεγάλες αναμετρήσεις του «Νησιού». Από το 1962 έως και σήμερα, οι δύο ομάδες του λιμανιού αγωνίζονται μεταξύ τους κάθε χρόνο για την πρώτη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

Κανένα άλλο ζευγάρι στην ιστορία της λίγκας δεν έχει αγωνιστεί για τόσα συνεχόμενα χρόνια στα «σαλόνια» της Αγγλίας.

Οι ιστορικές συγκυρίες: Μάχη τίτλου και μάχη παραμονής

Η φετινή σεζόν της Premier League είναι μιας από τις πιο αμφίρροπες των τελευταίων ετών. Μάντσεστερ Σίτι (80 β. – με ματς περισσότερο) και Λίβερπουλ (76 β.) δείχνουν ανεξάνλητες και συνεχίζουν μέχρι τέλους την τρομερή κούρσα τους για να πάρουν τον τίτλο. Και όλα δείχνουν πως θα έχουμε ένα φινάλε ανάλογο της φοβερής σεζόν 2018-2019, όταν η Σίτι είχε πάρει το πρωτάθλημα με 98 βαθμούς, αφήνοντας δεύτερη τη Λίβερπουλ, η οποία είχε συγκεντρώσει μόλις… 97 βαθμούς!

Στο σημερινό ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ συναντά κανείς δύο ιστορικές συγκυρίες. Ας ξεκινήσουμε από τους γηπεδούχους.

Μετά και τη νίκη της με 3-2 επί της Μάντσεστερ Σίτι και την πρόκρισή της στον τελικό του FA Cup, η Λίβερπουλ παραμένει ζωντανή στο κυνήγι της μεγαλύτερης πρόκλησης της ιστορίας της. Η ομάδα του Γιούγκεν Κλοπ έχει ήδη κατακτήσει το Λιγκ Καπ (κόντρα στην Τσέλσι), είναι στον τελικό του Κυπέλλου, είναι στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Οι Reds διεκδικούν τέσσερις τίτλους μέσα στη σεζόν, κυνηγώντας ένα κατόρθωμα που δεν έχει καταφέρει άλλη αγγλική ομάδα στο παρελθόν.

Εκ διαμέτρου αντίθετα συναισθήματα επικρατούν στην άλλη πλευρά του Λίβερπουλ. Κι αυτό διότι η φετινή σεζόν της Έβερτον είναι άκρως απογοητευτική.

Μετά από 31 αγωνιστικές, τα «ζαχαρωτά» μετρούν 8 νίκες, 5 ισοπαλίες και 18 ήττες, με την ομάδα του Φρανκ Λάμπαρντ να βρίσκεται στην 17η θέση με 29 βαθμούς, μόλις 1 βαθμό πάνω από την επικίνδυνη ζώνη.

Καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για πολύ ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες διεξάγεται αυτό το ντέρμπι. Η μία ομάδα της πόλης ζει εξωπραγματικές μέρες κυνηγώντας 4 τρόπαια, ενώ η άλλη παλεύει να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία.

Οι αγώνες που απομένουν μέχρι το φινάλε του πρωταθλήματος

Μάντσεστερ Σίτι (1η θέση, 80 β. – με ματς περισσότερο)

(Δεν έχει οριστεί ημερομηνία) – Γουλβς (Εκτός)
20/4 – Μπράιτον (Εντός)
23/4 – Γουότφορντ (Εντός)
30/4 – Λιντς (Εκτός)
7/5 – Νιουκαστλ (Εντός)
15/5 – Γουέστ Χαμ (Εκτός)
22/5 – Άστον Βίλα (Εντός)

Λίβερπουλ (2η θέση, 76 β.)

(Δεν έχει οριστεί ημερομηνία) – Σαουθάμπτον (Εκτός)
24/4 – Έβερτον (Εντός)
30/4 – Νιουκάστλ (Εκτός)
7/5 – Τότεναμ (Εντός)
10/5 – Άστον Βίλα (Εκτός)
22/5 – Γουλβς (Εντός)

Έβερτον (17η θέση, 29 β. – σε 31 αγωνιστικές)

24/4 – Λίβερπουλ (εκτός)
1/5 – Τσέλσι (εκτός)
8/5 – Λέστερ (εκτός)
11/5 – Γουότφορντ (εκτός)
15/5 – Μπρέντφορντ (εντός)
19/5 – Κρίσταλ Πάλας (εντός)
22/5 – Άρσεναλ (εκτός)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ