Ο Ράτκλιφ ετοιμάζει το «Γουέμπλεϊ του Βορρά»: Το μεγαλόπνοο πλάνο για το νέο γήπεδο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Ράτκλιφ ετοιμάζει το «Γουέμπλεϊ του Βορρά»: Το μεγαλόπνοο πλάνο για το νέο γήπεδο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ κάνει πράξη τα όνειρα των φίλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και είναι διατεθειμένος να βάλει 2 δις για το πιο σύγχρονο γήπεδο του κόσμου. Τα δεδομένα και οι επαφές με την κυβέρνηση.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει περάσει σε μια νέα εποχή, καθώς εδώ και μερικές εβδομάδες ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ έχει αγοράσει ένα σημαντικό ποσοστό από τους Γκλέιζερς, ενώ σε βάθος τριετίας θα έχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των «κόκκινων διαβόλων».

Ο Άγγλος μεγιστάνας και πλουσιότερος Βρετανός, έχει ήδη πάρει τα ηνία του αγωνιστικού τμήματος, έχει ξεκινήσει μαζί με τον Έρικ Τεν Χαγκ και τους συνεργάτες του στην INEOS τον σχεδιασμό για την επόμενη σεζόν, όμως έχει έτοιμο και ένα μυθικό πρότζεκτ σχετικά με την ανακαίνιση του «Ολντ Τράφορντ», αλλά και όλων των εγκαταστάσεων του συλλόγου.

Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι αντίπαλοι της Εθνικής μας στο επόμενο Nations League

Ο Ράτκλιφ έχει στόχο να μείνει στην ιστορία της Γιουνάιτεντ, ενώ έχει κινήσει ήδη τις διαδικασίες για τις σχετικές άδειες από την κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει το μεγαλόπνοο σχέδιο του για το νέο Ολντ Τράφορντ, όπου θα καταβάλει πάνω από 2 δις ευρώ για να το υλοποιήσει. Ο Βρετανός επιχειρηματίας θέλει να κάνει το Ολντ Τράφορντ το «Γουέμπλεϊ του Βορρά» προχωρώντας σε μια επένδυση εκατομμυρίων ευρώ, ζητώντας παράλληλα και την οικονομική βοήθεια του κράτους

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το νέο «αφεντικό» των κόκκινων διαβόλων δεν είναι υπέρ του να «μετακομίσει» η ομάδα και να φτιάξει νέο γήπεδο, αν και γνωρίζει ότι οι φίλοι της Γιουνάιτεντ θα το ήθελαν. Σε περίπτωση που δημιουργηθεί νέο γήπεδο θα είναι κοντά στο υπάρχον, μιας και η Γιουνάιτεντ ελέγχει όλο το οικόπεδο της περιοχής. Για τα δύο πλάνα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ενώ ήδη ο Ράτκλιφ έχει έρθει σε επαφή με τη δημοτική αρχή.

Η επέκταση του υπάρχοντος Ολντ Τράφορντ θα κοστίσει στη Γιουνάιτεντ τουλάχιστον 935 εκατομμυρίων ευρώ (800 εκατομμύρια λίρες), ενώ ένα νέο γήπεδο θα κοστίσει από 1.5 μέχρι και 2 δις λίρες (1.75 δις ευρώ με 2.3 δις ευρώ).

Ανακαίνιση ή χτίσιμο από την αρχή

Ο Ράτκλιφ είναι ακόμη σε δίλημμα για το αν θα πρέπει να ανακαινίσει και να μεγαλώσει το Ολντ Τράφορντ ή αν θα πρέπει να χτίσει από την αρχή το νέο γήπεδο της Γιουνάιτεντ, προκειμένου να είναι υπερσύγχρονο. Είτε στη μία είτε στην άλλη βερσιόν η νέα έδρα των κόκκινων διαβόλων θα είναι το πιο εντυπωσιακό γήπεδο στον κόσμο και θα το κοντράρει μόνο εκείνο της Ρεάλ, το οποίο όμως εξωτερικά θα θυμίζει εκείνο του Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στο Νησί, το εξωτερικό σχέδιο του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου μοιάζει ιδανικό σε περίπτωση που ο Ράτκλιφ πάρει το «Οκ» της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής έτσι ώστε να χτίσει από την αρχή.

To ένα πλάνο που μοιάζει να είναι το πιο safe οικονομικά, δομικά, ιστορικά, αλλά και χρονικά είναι να ανακαινιστεί το γήπεδο που παίζει τώρα η ομάδα με ένα τεράστιο ποσό, όμως όχι τόσο μεγάλο όσο θα χρειαστεί για να χτιστεί λίγα τετράγωνα παραπέρα ένα ολοκαίνουριο στάδιο.

Το «Ολντ Τράφορντ», μαζί με την αναβάθμιση όλης της περιοχής θα χρειαστεί περίπου 850 εκατομμύρια λίρες + 250 περίπου για να εκσυγχρονιστεί πλήρως. Από εκεί και πέρα, είναι ένα γήπεδο χτισμένο εδώ και 114 χρόνια και η αλήθεια είναι ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα χρειαζόταν κάτι πολύ πιο καινούριο, όπως συνέβη με τα μεγαλύτερα κλαμπ του κόσμου (Ρεάλ, Μπάγερν, Μάντσεστερ Σίτι, Γιουβέντους).

Σε αυτή την περίπτωση ο Ράτκλιφ θα χρειαστεί 850 εκατ. για τον περιβάλλοντα χώρο και την όλη περιοχή συν περίπου 2 δις ευρώ για το χτίσιμο, ενός γηπέδου όχι απλά υπερσύγχρονου, αλλά του κορυφαίου στον κόσμο. Θα έχει χωρητικότητα πάνω από 90.000 και θα είναι το «Γουέμπλεϊ του Βορρά», αφού έχει στόχο να αποτελεί και έδρα της εθνικής ομάδας, αλλά και να διεξάγονται τα σπουδαιότερα event της χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρότζεκτ αυτό το έχει προχωρήσει σχετικά ο Ράτκλιφ ήδη, ενώ η εικόνα παρακάτω δείχνει ποιο είναι το μεγάλο σχέδιο που έχει για ολόκληρη την περιοχή στο Μάντσεστερ. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχει σκοπό, ακόμη και δεύτερο γήπεδο να χτιστεί λίγα μέτρα μακριά, να γκρεμιστεί το ιστορικό «Ολντ Τράφορντ».

Γιατί μοιάζει αδύνατο να πάρει κρατική χρηματοδότηση

Ο διάλογος μεταξύ INEOS και πολιτικών προσώπων φαίνεται να είναι υπαρκτός, αν και ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου αναμένεται να αγγίζει τα οκτώ χρόνια. Ο Ράτκλιφ πάντως γνωρίζει ότι ακόμη και να πάρει το «ΟΚ», μοιάζει απίθανο να λάβει χρηματοδότηση, όπως συνέβη στα γήπεδα των Τότεναμ και Μάντσεστερ Σίτι, κάτι όμως που δεν τον απασχολεί και καθόλου, αφού το νέο γήπεδο είναι ένα από τα μεγάλα του όνειρα πριν καν αναλάβει τον σύλλογο.

Η Γουέστ Χαμ επίσης έχει το δικό της γήπεδο από την κυβέρνηση, όμως η Γιουνάιτεντ δεν θα τα βρει εύκολα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της λέγεται ότι χρειάζεται μια πειστική υπόθεση για σημαντικές δημόσιες επενδύσεις που θα έπρεπε να είναι ένα σχέδιο που θα αντιπροσώπευε πολύ περισσότερα από απλώς ένα νέο έδαφος για τον σύλλογο. Και οι τέσσερις τρέχουσες δόσεις του ταμείου ισοπέδωσης της κυβέρνησης έχουν πλέον κατανεμηθεί, αν και θα μπορούσαν ενδεχομένως να διατεθούν χρήματα μέσω άλλων χρηματοδοτικών πακέτων.

Ωστόσο, θα χρειαζόταν αυτό που περιγράφηκε ως «πολύ ελκυστικό έργο αναγέννησης» για να υπάρξει πιθανό σοβαρό ενδιαφέρον από την κυβέρνηση να δαπανήσει χρήματα των φορολογουμένων σε ένα τέτοιο σύστημα. Ο κόσμος από την πλευρά του είναι διατεθειμένος να στηρίξει όσο δεν πάει τον Ράτκλιφ και το σχέδιο του, ακόμη και να κάνει πορείες αν δεν δεχτεί η κυβέρνηση τα «θέλω» του.

Ο επικεφαλής του Manchester United Supporters Trust, Ντάνκαν Ντράσδο, δήλωσε: «Τίποτα δεν θα συμβόλιζε την αναγέννηση της Γιουνάιτεντ πιο έντονα από ένα γήπεδο πραγματικά παγκόσμιας κλάσης, το οποίο θα μπορούσε να συγκριθεί με τους μεγαλύτερους αντιπάλους μας στο εσωτερικό και στην Ευρώπη. Και αυτό θέλει να δει και ο Ράτλιφ».

Ο Βρετανός έχει κερδίσει ήδη τον κόσμο και είναι έτοιμος να δώσει 250 εκατ. λίρες από τώρα για να ξεκινήσουν εργασίες, χωρίς να απαιτείται κάποια ιδιαίτερη άδεια. Έχει σκοπό να αναγεννήσει όλη την περιοχή και το νέο γήπεδο να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Κάτι που θα ξεκινήσει άμεσα με το «ΟΚ» από το κράτος.

Πηγή: in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ