Ο συνιδιοκτήτης της Κρίσταλ Πάλας αντιδρά με το μοντέλο οικονομικής βιωσιμότητας της Premier League

Ο συνιδιοκτήτης της Κρίσταλ Πάλας αντιδρά με το μοντέλο οικονομικής βιωσιμότητας της Premier League

«Δεν μας επιτρέπεται να ξοδεύουμε στο επίπεδο των ομάδων που βρίσκονται στην πρώτη εξάδα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Τζον Τέξτορ.

Το μοντέλο οικονομικής βιωσιμότητας της Premier League είναι προκατειλημμένο και περιορίζει τους φιλόδοξους συλλόγους από το να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των λεγόμενων μεγάλων έξι ομάδων, δήλωσε ο συνιδιοκτήτης της Κρίσταλ Πάλας, Τζον Τέξτορ.

Οι κανόνες για το κέρδος και τη βιωσιμότητα (PSR) εισήχθησαν το 2013 για να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού και να αποτραπούν οι σύλλογοι με πλούσιους ιδιοκτήτες από το να ξοδεύουν τεράστια χρηματικά ποσά.

Οι σύλλογοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αφαίρεσης πόντων για απώλειες άνω των 105 εκατομμυρίων λιρών (133 εκατομμύρια δολάρια) σε μια περίοδο τριών ετών ή 35 εκατομμυρίων λιρών τη σεζόν. Ωστόσο, μπορούν να εξισορροπήσουν τις δαπάνες με τα έσοδα που παράγουν σε αυτήν την περίοδο.

Η επένδυση στην ανάπτυξη των νέων, στο γυναικείο ποδόσφαιρο, στις υποδομές και στην κοινοτική εργασία είναι επίσης τρόποι για την εξισορρόπηση των ζημιών στους λογαριασμούς και την αποφυγή κυρώσεων.

Οι επικριτές, ωστόσο, λένε ότι οι κανόνες έχουν περιορισμένες ευκαιρίες για μικρότερους συλλόγους να αμφισβητήσουν πιο καθιερωμένες ομάδες με περισσότερους οπαδούς.

«Είναι σαφές ότι (PSR) έχουν κατασκευαστεί για να διασφαλίζουν ότι οι σύλλογοι που δεν αποφέρουν σημαντικά έσοδα δεν μπορούν να καλύψουν τη διαφορά…», δήλωσε ο Τέξτορ την Πέμπτη, στη σύνοδο κορυφής Business of Football των Financial Times.

«Το οικονομικό fair play είναι μια απάτη ενός όρου, όταν λέμε ότι αφορά τη βιωσιμότητα. Η βιωσιμότητα θα πρέπει να αφορά την ποιότητα του ισολογισμού σας, όχι τους δείκτες έναντι των κερδών και των ζημιών σας.

Έχουμε τρεις δισεκατομμυριούχους στην ομάδα ιδιοκτησίας μας (στην Κρίσταλ Πάλας). Δεν μας επιτρέπεται να ξοδεύουμε στο επίπεδο των ομάδων που βρίσκονται στην πρώτη εξάδα».

Ο Τέξτορ είπε επίσης ότι η πιθανή αφαίρεση πόντων που θα μπορούσε να λάβει η Νότιγχαμ Φόρεστ για παραβίαση των PSR «δεν είναι σωστή».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την άνοδό της ενόψει της σεζόν 2022-23, ο ιδιοκτήτης της Φόρεστ και πρόεδρος του Ολυμπιακού, Ευάγγελος Μαρινάκης, έκανε ρεκόρ μεταγραφών (21) στην Premier League στο μεταγραφικό παράθυρο του καλοκαιριού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ