Ο Ζοζέ τα έχει 400

Ο Ζοζέ τα έχει 400

Σε κρίση η σχέση του Ζοσέ Μουρίνιο με την Γιουνάιτεντ; Με κόσμο και διοίκηση στο πλευρό του και έχοντας προσπεράσει τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον σε ποσοστό νικών μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε;

Ήταν Μάιος του 2004. Μπήκε στα αποδυτήρια της Τσέλσι και είπε στον Τέρι, τον Ντρογκμπά και την παρέα τους, λίγο πολύ, ότι δεν είναι… τίποτα και έχει έρθει να τους κάνει… κάτι. Ήταν ο Special One στην πιο σπέσιαλ στιγμής της καριέρας του. Είχε υλοποιήσει ένα ποδοσφαιρικό θαύμα με την Πόρτο. Ή μάλλον όχι. Είχε απλώς υλοποιήσει την υπόσχεσή του όταν ανέλαβε τους Δράκους. «Θα κάνω την Πόρτο πρωταθλήτρια».

Ε, την έκανε. Κέρδισε το πρωτάθλημα της σεζόν 2002/03 με αέρα 11 βαθμών από τη δεύτερη Μπενφίκα, με 86 βαθμούς από τους 102 που θα μπορούσε να συλλέξει. Πήρε το Κύπελλο, το Europa League (τότε UEFA) και τον επόμενο χρόνο, πήρε ξανά το πρωτάθλημα και το Champions League επικρατώντας 3-0 της Μονακό. Τι σήμαιναν όλα αυτά; Για τον κόσμο ότι είναι ο Special One. Για τον ίδιο, ότι πλέον μπορεί να ποτίζει τα λεγόμενά του με κάποιες σταγόνες έπαρσης που ούτως ή άλλως είχε στο ρεπερτόριό του.

«Σας παρακαλώ μην με αποκαλείται αλαζόνα, είμαι πρωταθλητής Ευρώπης και πιστεύω ότι είμαι ο Special One», είπε μεταξύ άλλων στην συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της παρουσίασής του από τους Μπλε του Λονδίνου. Κάποιους μήνες μετά και παρά τον αποκλεισμό στα νοκ άουτ του Champions League από την Λίβερπουλ, κατέκτησε το πρωτάθλημα Αγγλίας με την Τσέλσι. Το πρώτο της ομάδας μετά από 50 χρόνια. Την επόμενη σεζόν; στο ίδιο έργο θεατές Άγγλοι και απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι. Η Τσέλσι στην κορυφή της Premier League και ο Μουρίνιο για 4η σερί σεζόν πρωταθλητής με την ομάδα που προπονεί.

Η ιστορία στη συνέχεια είναι λίγο ή πολύ γνωστή. Την απόλυσή του από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, ακολούθησε η πρόσληψή του από την Ίντερ. Ύστερα η Ρεάλ Μαδρίτης και ξανά η Τσέλσι. Το παρόν τον βρίσκει στο Μάντσεστερ. Στο τιμόνι της Γιουνάιτεντ. Με «προίκα» μερικές άκρως επιτυχημένες χρονιές και κάποιες άλλες που τις ακολούθησαν αράδες επί αράδων για το πόσο τον ξεπέρασε το ίδιο το άθλημα, το οποίο πράγματι εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, για τις άστοχες αγοροπωλησίες παικτών, για τους τίτλους που δεν λένε να έρθουν, κ.λ.π

Αρκετά με την παρελθοντολαγνεία όμως. Ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο προπονητής που ή λατρεύεις ή λατρεύεις να μισείς, μπήκε (για πολλούς) στο ματς με την Νιουκάστλ ως μελλοθάνατος. Και μάλιστα μπήκε δύο φορές με την ίδια αίσθηση να τον συνοδεύει. Στην αρχή του αγώνα και στο ημίχρονο, όταν οι Κόκκινοι Διάβολοι, βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 2-0. Βγήκε όμως ως Special One. Με την Γιουνάιτεντ να επιστρέφει εμφατικά, να επικρατεί της ομάδας του Ράφα Μπενίτεφ (3-2), να λέει μερικά πορτο(γαλλικά) στις κάμερες και ΚΥΡΙΩΣ με την 400η νίκη της καριέρας του!

Ο Πορτογάλος τεχνικός χρειάστηκε 597 αγώνες για να φτάσει τα 400 νικηφόρα αποτελέσματα. Μάλιστα το πιο σημαντικό όσον τη θητεία του στον πάγκο των Κόκκινων Διαβόλων είναι ότι ξεπέρασε σε ποσοστό νικών τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο Μουρίνιο έφτασε στο 60,3 %, αφήνοντας δεύτερο τον θρυλικό Σερ Άλεξ με ποσοστό 60,1 και τρίτο τον Ερνεστ Μάγκαλ με 54,1%.

https://twitter.com/SkySportsStatto/status/1048643088426708997?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1048643088426708997&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.gazzetta.gr%2Ffootball%2Fpremier-league%2Farticle%2F1278296%2Fki-omos-o-moyrinio-xeperase-ton-ser-alex-se-pososto-nikon

 

 

Δεν είναι μικρό πράγμα να ξεπεράσει κανείς τον Σερ Άλεξ. Και δεν ήταν το μόνο που κατάφερε ο… ιδιαίτερος Πορτογάλος. Οι οπαδοί της ομάδας στο Όλντ Τράφορντ σε αυτή την διαμάχη του πολύπειρου κόουτς με την διοίκηση πήραν θέση το Σάββατο. Και πήραν θέση υπέρ του. Μεγάλο μέρος της κερκίδας φώναξε: «Ο Ζοσέ είναι σωστός, η διοίκηση είναι σκ@τ@». Και μάλιστα το έκαναν την στιγμή που η ομάδα «φλέρταρε» με ένα ακόμα αρνητικό αποτέλεσμα.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το παιχνίδι λοιπόν,  βρήκε την ευκαιρία να ξεσπάσει, σχολιάζοντας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο: «Είμαι 55 χρόνων και είναι η πρώτη φορά που βλέπω να κυνηγούν με τέτοιο τρόπο έναν άνθρωπο. Όπως μου είπε ένας φίλος μου, αν βρέχει στο Λονδίνο φταίω εγώ, ενώ το ίδιο θα συμβεί και αν υπάρχουν προβλήματα στις συζητήσεις για το Brexit».

Special και στις τοποθετήσεις του. Παρά την κρίση που χτυπά εδώ και καιρό την κόκκινη πόρτα, ο Ζοσέ τα έχει 400!  Αν εννοεί όσα λέει; Ποιος ξέρει! Αυτό που επιθυμεί, την πίστωση του χρόνου και την στήριξη της κερκίδας τα έχει κερδίσει. Αλλιώς δεν θα επικοινωνούσε μαζί του ο αντιπρόεδρος της ομάδας, Εντ Γούντγουορντ, λέγοντας του πως η διοίκηση τον στηρίζει και δεν πρέπει να ανησυχεί για το μέλλον του… Ο Ζοσέ, ξέρει!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ