Μπόμπι Φιρμίνο : Ένας που… αλλάζει το παιχνίδι

Μπόμπι Φιρμίνο : Ένας που… αλλάζει το παιχνίδι

Ο Μπόμπι Φιρμίνο δεν είναι απλά το κλειδί του gegenpress στην επανάσταση της Λίβερπουλ. Είναι ο πιο σπουδαίος εκφραστής της πιο ισχυρής τάσης στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Συνέβη στον επίλογο της περασμένης σεζόν, σε μια από εκείνες τις συνεντεύξεις του Γιούργκεν Κλοπ που θα μπορούσαν εύκολα να… κόβουν εισιτήρια. Αλλάζοντας ρόλο με τους δημοσιογράφους ο Γερμανός τεχνικός τους ρώτησε αν οι φίλοι της Λίβερπουλ έχουν ένα σύνθημα για τον Μπόμπι Φιρμίνο και όταν του είπαν ότι το Kop τραγουδά το όνομα του, εκείνος έριξε την σπίθα; «Μα αυτό δεν είναι σύνθημα» απάντησε. «»Νομίζω ότι του αξίζει ένα σύνθημα. Θέλω ένα τραγούδι για τον Μπόμπι» είπε ο 5ος Beatle και νύχτες σαν τη χθεσινή καταλαβαίνει κανείς το γιατί.

Παραμάζωμα την πήρε την Άρσεναλ ο Βραζιλιάνος επιθετικός. Όχι μόνο δεν πτοήθηκε από το προβάδισμα των Λονδρέζων αλλά την έκανε να μετανιώσει γιατί υποχρέωσε τον Άλισαν να μαζέψει φέτος για 8η φορά τη μπάλα από τα δίχτυα του σε 20 στροφές Premier League. Ένα ξεγυρισμένο χατ-τρικ σε πενήντα λεπτά, που ολοκληρώθηκε με τον Μο Σαλάχ να προσφέρει στον Μπόμπι το δικαίωμα να εκτελέσει το δεύτερο πέναλτι που κέρδισαν οι Reds.

Κανονικά ο Αιγύπτιος όχι το πέναλτι, αλλά και το… ένα του πόδι θα έπρεπε να προσφέρει στον συμπαίκτη του. Διότι πάνω (και) στο δικό του παιχνίδι ο Σαλάχ μετατράπηκε σε crack. Salah’s shadow Και δεν το έκανε ο Φιρμίνο μόνο σε αυτή την περίπτωση. Ανάλογη συμμετοχή έχει στην εκτόξευση του Σάντι Μανέ που συμπληρώνει την τρόικα της κόκκινης επίθεσης.

Ο Μανέ έχει 42 γκολ και 20 ασίστ σε 98 συμμετοχές στη Λίβερπουλ. Ο Σαλάχ έφτασε στα 60 γκολ και τις 24 ασίστ σε 79 αναμετρήσεις. Ο ρόλος του Βραζιλιάνου για αυτά τα σχεδόν 150 γκολ είναι καθοριστικός. Είναι εκείνος που ανοίγει το γήπεδο, εκείνος που δημιουργεί τις προϋποθέσεις. Εκείνος που χαλά την αμυντική ισορροπία των αντιπάλων. «Το πρέσινγκ είναι ο καλύτερος play maker της ομάδας μου» συνηθίζει να λέει ο Κλοπ. Κανείς δεν εφαρμόζει στο Άνφιλντ πιο πιστά το gegenpress από τον Μπόμπι. Μια ματιά εδώ θα σας πείσει…    

https://youtu.be/LRsUayBIDZs

Ένα false 9, που φέτος δεν έχει πρόβλημα να ξεκινήσει και από την άκρη καθώς την δουλειά μπορεί να την κάνει εύκολα και από εκεί. Η επιμονή του στην «παγίδα», στην ασφυκτική πίεση στην πρώτη γραμμή άμυνας του αντιπάλου. Ο τρόπος που το κάνει μόνος του, ο τρόπος που «ντουμπλάρει», η αδιάκοπη κίνηση του. Ο καλύτερος «αμυντικός-επιθετικός» του κόσμου. Το δώρο που άφησε στον Κλοπ, ο προκάτοχος του Μπρένταν Ρότζερς.

Μια -τρόπον τινά- αντίστοιχη ιστορία έστω σε διαφορετικό επίπεδο, μας την έδειξε το υπέροχο μυαλό του Ερνέστο Βαλβέρδε στο Καραϊσκάκη. Στην δευτέρα παρουσία του Ερνέστο. Τότε που έφερε μαζί του από τη Βιγιαρεάλ κάποιον Νταβίντ Φουστέρ. Το πρόσωπο που χαρακτήρισε την αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού στην περίοδο 2010-2012 όσο κανείς άλλος. Άλλο το μέγεθος, ίδια η ιδέα. Η ανάγκη μιας ομάδας να χαλάσει την αντίπαλη άμυνα. Να δημιουργήσει χώρους, να βρει συνεργασίες, να εκτελέσει με προϋποθέσεις.

Το εξελιγμένο μοντέλο, με πολλά παραπάνω κυβικά από τον τυπάκο εκείνο από την Ολίβα της Βαλένθια γεννήθηκε στο Ματσεϊό στις 2 Οκτώβρη του 1991. Είναι μόλις 27 ετών και στην πραγματικότητα είναι ο πιο χαρακτηριστικός εκφραστής μιας ολόκληρης τάσης στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Κάποιος που αλλάζει το ίδιο το παιχνίδι, στο υψηλότερο επίπεδο!

Φέτος στο Άνφιλντ λατρεύουν τον Φαν Ντάικ και όχι άδικα. Ο Ολλανδός στόπερ είναι ο επόμενος μεγάλος αρχηγός. Η προσωπικότητα, ο «ηγέτης» που έλειπε. Ο μοναδικός (πέραν του Άλισον) που δεν έχει χάσει ούτε ένα ματς Premier League. Φέτος στο Άνφιλντ προσδοκούν τον τίτλο περιμένοντας από τον Σαλάχ να μην σταματά να σκοράρει. Υπολογίζουν πως ο Φαμπίνιο είναι το «κομμάτι» που έλειπε από το παζλ της μεσαίας γραμμής για την τελειοποίηση αυτού του παράξενου 4-3-3 που μετατρέπει τον φορ σε τέταρτο χαφ. Κανείς όμως εξ αυτών δεν είναι ο… Μπόμπι.

Και αν θέλετε αποδείξεις: Το σκάρωσε τελικά το Kop εκείνο το τραγούδι.

«Theres something that the Kop want you to know
The best in the world his name is Bobby Firmino.
Our number 9
Give him the ball and he’ll score every time,
Si senor…
Give the ball to Bobby and he will score»

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ