Μάντσεστερ Σίτι: Τα αστέρια της στην έξοδο

Μάντσεστερ Σίτι: Τα αστέρια της στην έξοδο

Η πρωτοφανής τιμωρία της Μάντσεστερ Σίτι θα έχει μεγάλες συνέπειες στον σύλλογο που είναι πολύ πιθανό τη νέα σεζόν να μην θυμίζει σε τίποτα την ομάδα των τελευταίων χρόνων. Τα μεγάλα της αστέρια, με πρώτο τον Πεπ Γκουαρντιόλα, στην πόρτα της εξόδου.

Η τιμωρία της Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να έσκασε σαν «βόμβα» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κυρίως λόγω τους πρωτοφανούς μεγέθους της αλλά από τα στοιχεία που έρχονται στο φως, από την «Der Spiegel» που ξεκίνησε την έρευνα, προκύπτει πως μόνο παράλογη δεν ήταν. Οι «Πολίτες» αν και διαρκώς στο στόχαστρο της UEFA για παραβιάσεις στους κανόνες του FFP εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, συνέχισαν να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά, να εμφανίζουν μυθικές χορηγίες και εμπορικές συμφωνίες, θεωρώντας προφανώς πως δεν τους αγγίζει τίποτα.

Το 2014 είχαν τιμωρηθεί για πρώτη φορά, με πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ για παραβίαση του FFP αλλά και 40 εκατ. ευρώ με αναστολή. Το αυτί του Σεΐχη Μανσούρ δεν ίδρωσε που συνέχισε το ίδιο τροπάρι ξοδεύοντας από τότε, περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ για μεταγραφές με την αξία της ομάδας να φτάνει το 1,5 δις ευρώ! Η ποινή εκείνη βέβαια μοιάζει χάδι μπροστά στην τωρινή και μένει να δούμε επίσης αν θα κληθεί να πληρώσει και το ποσό της αναστολής. Αυτό ίσως είναι το… λιγότερο όμως μπροστά σε αυτά που έρχονται για τους «Πολίτες».

Οικονομική καταστροφή και αφαίμαξη του ρόστερ 

Μαζί με τα δύο χρόνια αποκλεισμό από το Champions League, η Σίτι θα πρέπει να πληρώσει και 30 εκατ. ευρώ τα οποία μπορεί να γίνουν και 70 εκατ. αν προστεθεί και το ποσό της αναστολής. Τα δύσκολα όμως είναι μετά καθώς διετής αποκλεισμός σημαίνει πως η πρωταθλήτρια Αγγλίας θα χάσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο, καθαρά και μόνο από τη συμμετοχή στο Champions League, χωρίς να υπολογίζονται τα εισιτήρια, τα τηλεοπτικά και οι λοιπές χορηγίες που θα χάσει η ομάδα.

Πρόκειται για τεράστια οικονομική ζημιά, όχι μόνο στα ταμεία της ομάδας αλλά και στο πρεστίζ του συλλόγου γενικότερα και φυσικά οι επιπτώσεις θα είναι ανεπανόρθωτες και στο αγωνιστικό κομμάτι. Εκεί που η Σίτι θα δει παίκτες να αναχωρούν για άλλες πολιτείες, θα δυσκολεύεται να προσελκύσει τους καλούς ποδοσφαιριστές αφού δεν θα υπάρχει το δέλεαρ του Champions League και το κυριότερο, θα πρέπει να ζήσει χωρίς τον άνθρωπο που την εκτόξευσε αγωνιστικά, τον Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ο Καταλανός έχει όρο στο συμβόλαιό του που επιτρέπει σε κάθε πλευρά να λύσει μονομερώς την συμφωνία, χωρίς να χρειαστεί αποζημίωση σε περίπτωση που η ομάδα δεν θα παίζει στο Champions League. Με την Γιουβέντους ήδη από καιρό να καραδοκεί και να «φλερτάρει» τον Πεπ, τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Σε δημοσίευμα της λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση της τιμωρίας, η «Telegraph» ανέφερε πως ο Γκουαρντιόλα είναι έντονα προβληματισμένος και ήδη σκέφτεται πολύ σοβαρά την αποχώρησή του από την ομάδα. Και φυσικά αν το πάρει απόφαση, δεν θα είναι μόνο η Γιούβε που θα «τρέξει» να τον δελεάσει.

Από κει και πέρα, σαρωτικές θα είναι και οι αλλαγές στο ρόστερ με πολλούς παίκτες να βρίσκονται κοντά στην πόρτα της εξόδου όπως αναφέρει το «foxsports». Αγκουέρο και Ντε Μπρόινε πολύ δύσκολα θα συνεχίσουν στην Σίτι υπό αυτές τις συνθήκες και φυσικά δεν θα δυσκολευτούν και πολύ να βρουν ομάδα. Ο πρώτος εξάλλου έχει μόνο έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο κι εκτός των άλλων έχει εκφράσει την επιθυμία του για επιστροφή στην Αργεντινή και την Ιντεπεντιέντε, απ’ όπου και ξεκίνησε την καριέρα του. Τον προσεχές Ιούνιο θα κλείσει τα 32 του χρόνια έτσι κι αλλιώς και δεν αποκλείεται να σκεφτεί από τώρα τον επαναπατρισμό. Κάτι που ισχύει και για τον Νίκολας Οταμέντι που έχει δηλώσει πως θέλει να γυρίσει στην Ρίβερ.

Για τον Βέλγο μέσο που ακόμη και φέτος, στη μέτρια χρονιά της Σίτι, κάνει τη διαφορά, όλοι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι θα θέλουν να τον αποκτήσουν, με τα προσόντα του να είναι δυσεύρετα και πολύτιμα για κάθε ομάδα. Ο Στέρλινγκ είναι επίσης μια περίπτωση που θα τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών ομάδων αν είναι διαθέσιμος για αποχώρηση, με Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Παρί να είναι κάποιες από αυτές. Ο Άγγλος άσος που στα χέρια του Γκουαρντιόλα άλλαξε επίπεδο κι έγινε ποδοσφαιριστής παγκόσμιας κλάσης, είναι δεδομένο ότι θα αναζητήσει αλλού την τύχη του και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει τον Καταλανό στην επόμενη ομάδα του.

Τέλος, όσον αφορά τις αποχωρήσεις υπάρχουν και οι περιπτώσεις των Νταβίντ Σίλβα, Κλαούντιο Μπράβο και Λερόι Σανέ με τους δύο πρώτους να θεωρείται βέβαιο πως θα αποχωρήσουν το καλοκαίρι. Ο Ισπανός έχει ανακοινώσει από το περασμένο καλοκαίρι ότι αυτή είναι η τελευταία του σεζόν και ο Χιλιανός τερματοφύλακα βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, χωρίς διάθεση ανανέωσης από πλευράς Σίτι. Ο Γερμανός από την άλλη, βρέθηκε μια ανάσα από την Μπάγερν αλλά ο σοβαρός τραυματισμός του χάλασε τη μεταγραφή η οποία είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί την προσεχή μεταγραφική περίοδο αφού οι Βαυαροί δεν σταμάτησαν να ενδιαφέρονται για την περίπτωσή του.

Οι… κερδισμένοι και η «ελπίδα» στο  CAS

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι παίκτες που μπορεί να βγουν και… ωφελημένοι από όλη αυτή την υπόθεση, καθώς θα δουν τον ρόλο τους στην ομάδα να αναβαθμίζεται. Τέτοιες περιπτώσεις είναι για παράδειγμα ο Γκαμπιέλ Ζεσούς, ο Φιλ Φόντεν αλλά και ο Ριγιάντ Μαχρέζ.

Καταλαβαίνει κανείς πως η Σίτι που θα δούμε πιθανώς από τη νέα σεζόν, δεν θα έχει καμία σχέση με την υπερομάδα που είδαμε και απολαύσαμε, ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων, τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως τα τέσσερα τελευταία με τον Γκουαρντιόλα στο τιμόνι.

Βέβαια στην Σίτι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και ήδη με ανακοίνωσή τους γνωστοποίησαν πως θα προσφύγουν στο CAS ωστόσο οι πιθανότητες για να αλλάξει κάτι είναι ελάχιστες με την υπόθεση να είναι πολύ καλά δεμένη από την UEFA αφού πρόκειται για έρευνα που κρατά ουσιαστικά χρόνια. Η Σίτι πάντως μπορεί να ζητήσει προληπτικά μέτρα αν το CAS δεν εκδώσει απόφαση πριν από την έναρξη του Champions League 2020-21.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ