«Κάλμα», Τζενάρο!

«Κάλμα», Τζενάρο!

Ο 39χρονος Γκατούζο, παρά τις αμφιλεγόμενες προπονητικές ικανότητες και τον εκρηκτικό χαρακτήρα, καλείται να επαναφέρει την ηρεμία στην Μίλαν.

Πεντέμιση χρόνια από την τελευταία φορά που φόρεσε τα «ροσονέρι» ο Τζενάρο Γκατούζο επέστρεψε στην Μίλαν. Όχι ως ποδοσφαιριστής (39 Μαϊων γαρ), αλλά ως τεχνικός, μετά την αναγκαστική «προσγείωση» που επέβαλαν στο «αεροπλανάκι» (σ. Βιντσέντο Μοντέλα) οι διοικούντες των Λομβαρδών. Οι τελευταίοι ελπίζουν, ο εμβληματικός παλαίμαχος, να μεταλαμπαδεύσει στο ακριβοπληρωμένο ρόστερ τους (σ. μόνο το καλοκαίρι ξοδεύτηκαν 200 εκ. ευρώ για την ενίσχυση του, καθιστώντας την Μίλαν πρωταθλήτρια μεταγραφών!) την παροιμιώδη ενέργεια και το πάθος του. Στοιχεία για τα οποία λατρεύτηκε και στην «σκουάντρα ατσούρα» (βασικός στην κατάκτηση του Μουντιάλ του 2006).

Ωστόσο, για τις προπονητικές του ικανότητες υπάρχουν σοβαρές αιτιάσεις, μετά τα πεπραγμένα του σε Σιόν (2013, ως παίκτης – προπονητής), Παλέρμο (2013-14), ΟΦΗ (2014-15) και Πίζα (2015-17).

Στους Σικελούς (στην Serie B) απολύθηκε μετά από 6 ματς (!), στους Κρητικούς παραιτήθηκε, ενώ την ομάδα της πόλης με τον κεκλιμένο πύργο, την ανέβασε στη 2η Κατηγορία, τον έδιωξαν, επέστρεψε, αλλά την υποβίβασε!

Έχοντας λίγους μήνες στην ομάδα νέων της Μίλαν (3η, στο -3 από την πρωτοπόρο Ίντερ), προήχθη στον «ηλεκτρικό πάγκο» των «ροσονέρι», που παρότι χαΐρι δεν είδαν με Ζέεντορφ, Πίπο Ιντζάγκι και Μπρόκι επιμένουν στους παλαιμάχους τους!

Πρώτο ζητούμενο για τον Γκατούζο η επάνοδος της ηρεμίας στα αποδυτήρια. Το «βάρος» του ονόματος του, από την 13χρονη προϋπηρεσία του (11 γκολ σε 468 συμμετοχές, 2 πρωταθλήματα κι ισάριθμα Τσάμπιονς Λιγκ), αδιαμφισβήτητο, αλλά η ηρεμία δεν είναι, ακριβώς, το «φόρτε» του.

Ο καβγάς με «Ίμπρα», η συνέντευξη αλά… Μαλεζάνι και το χαστούκι στο βοηθό!

Από τα μικράτα του. Όντας 19 ετών, δίχως να ενημερώσει κανένα, κάνει …σκασιαρχείο από την Περούτζια, παρότι δεν ξέρει …γρι Αγγλικά, πάει στη Γλασκώβη και τη Ρέϊντζερς, προς άγραν επαγγελματικού συμβολαίου, αφήνοντας σύξυλους τους «γκριφόνι».

Στους «Τζερς» συνέπεσε με την τελευταία σεζόν (1997-98) του Πολ Γκασκόϊν. Ο τρελό – «Γκάζα» στοχοποίησε τον νεαρό Ιταλό για το σορτς που θα φόραγε στην προπόνηση! «Τι να του έλεγα; Δεν απάντησα. Αν το έκανα θα κατέληγα εκτός ομάδας» αναπολούσε ο Γκατούζο, που, μετά από ένα χρόνο στην Σκωτία κι έναν στην Σαλερνιτάνα, έγινε κάτοικος Μιλάνου.

Εκεί, όμως, είχε “λυμένο το ζωνάρι” για καβγά: Παρά τα 175 εκατοστά ύψους ο νευρικός Καλαμπρέζος δεν δίστασε να τα βάλει με τον δίμετρο (και τζουντόκα) Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς το 2003, ενώ επιβεβαίωνοντας τη φήμη του “σκληρού”, βούτηξε από τον λαιμό τον, βοηθό του Ρέντναπ, στην Τότεναμ, Τζο Τζόρνταν, μετά από ματς Τσάμπιονς Λιγκ (2011)!

Ούτε η απονομή προπονητικού διπλώματος τον κάλμαρε.

Στο Ηράκλειο, σε συνέντευξη Τύπου, θύμισε…Μαλεζάνι! Ένα μήνα μετά (Οκτώβρης 2014) παραιτείται, έχοντας χάσει 3-2 από τον Αστέρα Τριπολης, αλλά οι οπαδοί τον μεταπείθουν. Για δύο μήνες, μόνο, που τα παρατάει (30/12) οριστικά λόγω των οικονομικών προβλημάτων.

Στην Πίζα, τέλος, δικαιώνει το χαρακτηρισμό τον Μίκαελ Λάουντρουπ (συμπαίκτης του στην Ρεϊντζερς) που τον αποκαλούσε «διάβολο της Τασμανίας», χαστουκίζοντας τον βοηθό του, κατά τη διάρκεια αγώνα, γιατί η ομάδα δεν έπαιζε στην επιθυμητή ένταση!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ