Ολυμπιακός : Γι’ αυτό ο Καμαρά κάνει 20.000.000 € (pics+vid)

Ολυμπιακός : Γι’ αυτό ο Καμαρά κάνει 20.000.000 € (pics+vid)

Μια αμιγώς ποδοσφαιρική ανάλυση του Μαντί Καμαρά εξηγεί γιατί ο Ολυμπιακός δεν κάνει εκπτώσεις για το πιο ακριβό διαμάντι του.

Το καλοκαίρι του 2018 ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Μαντί Καμαρά από την Αζαξιό ως ένα ακατέργαστο διαμάντι.

Οι άνθρωποι των Πειραιωτών είχαν διακρίνει στον Αφρικανό χαφ ότι έχει μεγάλες δυνατότητες και μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Ο νεαρός μέσος από τη Γουϊνέα ήρθε στον Πειραιά, δούλεψε σκληρά υπό τις οδηγίες του Πέδρο Μαρτίνς και όχι μόνο κατάφερε να κερδίσει μία θέση στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ, αλλά εξελίχθηκε σε έναν από τους πρωταγωνιστές του Ολυμπιακού. Την πρώτη σεζόν έδειξε ότι έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να αγωνιστεί σε κορυφαίο επίπεδο και πέρσι βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο, όντας εντυπωσιακός στον δρόμο για την κατάκτηση του νταμπλ.

Οι εμφανίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν καταπληκτικές και κατάφερε να τραβήξει πάνω του τα βλέμματα των κορυφαίων ομάδων της Γηραιάς Ηπείρου. Δικαιολογημένα, όπως δείχνουν και τα στατιστικά του 23χρονου, που έχει εκτοξεύσει στα ύψη την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Όταν ήρθε στον Ολυμπιακό η αξία του ήταν 300.000 €. Δύο χρόνια μετά και ύστερα από τις εκπληκτικές του εμφανίσεις, η αξία του είναι στα 12 εκατ. €.

Ο Μαντί Καμαρά στην Αζαξιό αγωνιζόταν κυρίως ως αμυντικός χαφ. Στον Ολυμπιακό παίζει κυρίως ως κεντρικός μέσος, δείχνοντας ότι διαθέτει και δημιουργικές ικανότητες, αλλά και δυνατά πόδια, που τον βοηθούν να σκοράρει από μακρινή απόσταση. Πέρσι, αγωνίστηκε σε 51 παιχνίδια με την ερυθρόλευκη φανέλα, έχοντας απολογισμό 8 γκολ και 5 ασίστ.

Στον Ολυμπιακό έχει βελτιωθεί πάρα πολύ στο επιθετικό κομμάτι και τα νούμερά του προκαλούν… ίλιγγο. Πέρσι, οι πάσες του είχαν 85.47% ακρίβεια! Παράλληλα, έβγαζε 8.88 προωθημένες πάσες σε κάθε παιχνίδι, μια επίδοση που τον έφερε στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας για το ελληνικό πρωτάθλημα, πίσω μόνο από τον Βαλμπουενά (9.21). Μάλιστα, στις 8.88 προωθημένες πάσες που έκανε ανά ματς η μπάλα «ταξίδευε» συνολικά πάνω από 250 μέτρα (258.75), ενώ οι πάσες του Βαλμπουενά είχαν συνολικό μήκος 225.58!

Ο μέσος από τη Γουϊνέα είναι βασικό γρανάζι της ερυθρόλευκης μηχανής. Πέρσι μάλιστα ήταν ο δεύτερος παίκτης που ακουμπούσε περισσότερες φορές την μπάλα, μετά τον «μαέστρο» Ματιέ Βαλμπουενά. Σχεδόν 40 φορές σε κάθε παιχνίδι έπαιρνε την μπάλα στα πόδια του ο Μαντί Καμαρά. Ο Αφρικανός είχε την μπάλα και μοίραζε το παιχνίδι ως δεύτερος πλέι μέικερ, πίσω από τον Γάλλο σούπερ σταρ. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι μπαλιές του 23χρονου μέσου που ήταν 40+ μέτρα είχαν 88.5% ακρίβεια!

Ενας παίκτης που βοηθάει με… μαθηματική ακρίβεια στο transition και οδηγεί την ομάδα του ταχύτατα από θέση άμυνας σε θέση επίθεσης. Οι επιτυχημένες μπαλιές και οι σωστές αποφάσεις τον έχουν κάνει βασικό και αναντικατάστατο μέλος της «ερυθρόλευκης» μεσαίας γραμμής.

Ο Καμαρά δεν είναι μόνος καλός πασέρ. Είναι πολύ γρήγορος και πολύ δυνατός. Κάνει πολλά μέτρα με την μπάλα στα πόδια, ανεβάζει την ομάδα του στην επίθεση και δημιουργεί ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Χαρακτηριστική ήταν η φάση στο δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού στη ρεβάνς του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στο Γ. Καραϊσκάκης.

Ο Μαντί ξεκίνησε την προσπάθειά του πίσω από το κέντρο και έδωσε στήριγμα στον Φορτούνη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού πάσαρε στον Αφρικανό χαφ, αυτός μπήκε στην περιοχή, έμεινε όρθιος στα μαρκαρίσματα και με πλασέ νίκησε τον πορτιέρο του Δικεφάλου για το 2-0.

Αυτό που έχει σημασία να σταθούμε είναι το λεπτό στο οποίο έκανε το σπριντ ο Μαντί Καμαρά. Το παιχνίδι ήταν στο 85’, όλοι είχαν τρέξει πάρα πολύ και είχαν ξεμείνει από δυνάμεις, όμως, ο Αφρικανός ήταν εκπληκτικός. Είχε τις δυνάμεις για να τρέξει και να μπει με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, αλλά και την ψυχραιμία για να πλασάρει. Απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι είναι… μηχανάκι στον χώρο του κέντρου και ανεξάντλητος.

Ο 23χρονος είναι εκπληκτικός και ως αμυντικό χαφ. Πιέζει ψηλά και δημιουργεί πολλά προβλήματα στους αντίπαλους μέσους. Κάνει 4.12 κοψίματα ανά παιχνίδι και μάλιστα έχει 1.66 κοψίματα ανά ματς στο τρίτο μισό του γηπέδου, δηλαδή στο αμυντικό κομμάτι της αντίπαλης ομάδας. Χαρακτηριστικό είναι το περσινό παιχνίδι με τον Αρη, με τον Μαντί να κλέβει την μπάλα στο τρίτο μισό και να δημιουργεί ρήγματα στην άμυνα των Κίτρινων.

Είναι παίκτης – κλειδί στο πρέσινγκ που ασκεί ψηλά ο Ολυμπιακός και ο Πέδρο Μαρτίνς στηρίζει πολλά πάνω του, για τη σωστή λειτουργεία της μεσαίας γραμμής. Ενας παίκτης που ήρθε στον Ολυμπιακό ως αμυντικό χαφ και εξελίχθηκε σε μέσο τοπ επιπέδου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης έχουν στο μπλοκάκι τους το όνομα του Μαντί.

Ενας παίκτης, που είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα, με τον Πέδρο Μαρτίνς να παίρνει το 100% σε κάθε παιχνίδι από τον Αφρικανό μέσο. Στα 23 του ο Καμαρά δείχνει ότι είναι ποδοσφαιριστής κορυφαίου επιπέδου, που παίζει έξυπνα και αποδίδει εξαιρετικά και μάλιστα υπό πίεση, ξεδιπλώνοντας στον αγωνιστικό χώρο τις ικανότητές του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ