Το μεγάλο ξεπούλημα του Ιβάν : «Ξήλωσε» τον ΠΑΟΚ του νταμπλ

Το μεγάλο ξεπούλημα του Ιβάν : «Ξήλωσε» τον ΠΑΟΚ του νταμπλ

Ο Δημήτρης Γιαννούλης είναι η τελευταία (χρονικά) πώληση του ΠΑΟΚ, με τον Ιβάν Σαββίδη να διαλύει ουσιαστικά μέσα σε 1,5 χρόνο την ομάδα που κατέκτησε το μοναδικό νταμπλ στην ιστορία του συλλόγου.

Ο ΠΑΟΚ πριν από περίπου 1,5 χρόνο είχε στεφθεί πρωταθλητής για πρώτη φορά μετά από 34 χρόνια, με το εγχείρημα του Ιβάν Σαββίδη να «πιάνει» τόπο και ο πακτωλός εκατομμυρίων που ξόδεψε αλόγιστα τα προηγούμενα χρόνια να φέρνει επιτέλους έναν τίτλο στον Δικέφαλο του βορρά. Το 2019 είναι και η τελευταία επιτυχία του ΠΑΟΚ, ο οποίος έκτοτε σαν να άλλαξε σελίδα και το «όποιον θέλουμε αγοράζουμε» έγινε «τους πουλάμε όλους λόγω του FFP».

Η ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2019 έχει αλλάξει κατά ένα τεράστιο ποσοστό, με τους παίκτες που έχουν μείνει στην ομάδα να είναι ελάχιστοι. Τελευταίος που άνοιξε την πόρτα της αποχώρησης από τον ΠΑΟΚ είναι ο Δημήτρης Γιαννούλης, ο οποίος ολοκλήρωσε τη μεταγραφή του στη Νόριτς, με τον Γιώργο Σαββίδη μάλιστα να επιβεβαιώνει το deal. Ο Έλληνας μπακ είναι η τελευταία πώληση από τις πολλές που έλαβαν χώρα τον τελευταίο 1,5 χρόνο, με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να «πετσοκόβουν» τον Ιβάν Σαββίδη για την πώληση του.

Στην προσπάθειά τους στον Δικέφαλο του βορρά να εξοικονομήσουν χρήματα και να λύσουν αρκετά από τα προβλήματα που μόνοι τους δημιούργησαν, έφτασαν σε σημείο να διώχνουν «όπως – όπως» τους καλύτερους ποδοσφαιριστές τους. Αποδυναμώνοντας το ίδιο τους το ρόστερ. Το κακό της υπόθεσης για τους Θεσσαλονικείς δεν είναι πως έχασαν τους κορυφαίους παίκτες τους, αλλά πως ουσιαστικά «ξεπούλησαν».

Ο ΠΑΟΚ έχασε «κολόνες» της ομάδας που κατέκτησε το νταμπλ το 2019, αλλά το ταμείο δε γέμισε. Σε μια λογική του «όσα καταφέρουμε ν’ αρπάξουμε». Παράλληλα, ο Λουτσέσκου μετά τη «διάλυση» της ομάδας οδηγήθηκε σε αποχώρηση, ενώ στη λογική του «γλιτώνουμε χρήματα» έγινε και το «αντίο» στον Αμπέλ Φερέιρα και η προώθηση του Πάμπλο Γκαρσία, ο οποίος θεωρείται ακόμη μαθητευόμενος και το συμβόλαιο του δεν έχει καμία σχέση συγκριτικά με των προκατόχων του, αφού ήρθε από την Κ19 με ελάχιστα χρήματα.

Το «ξεπούλημα» του καλοκαιριού

Ο Δημήτρης Γιαννούλης λοιπόν είναι η τελευταία χρονικά περίπτωση πώλησης του Δικεφάλου του βορρά. Το περασμένο καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ έκανε ένα μοναδικό «ντεμαράζ» ξεπουλήματος για να ισοσκελίσει τα οικονομικά του. Οι πιο τρανές περιπτώσεις είναι αυτές των Δημήτρη Πέλκα και Τσούμπα Άκπομ, με τον Έλληνα μεσοεπιθετικό να παραχωρείται στη Φενέρμπαχτσε για 1,6 εκατ. ευρώ μόλις. Αξιοσημείωτο είναι πως ο πρώην αρχηγός του ΠΑΟΚ μεγαλουργεί κυριολεκτικά στην Τουρκία, όπως και ο Άκπομ στην Αγγλία.

Ο πρώην επιθετικός της ομάδας είχε πουληθεί πρώτος έναντι 1,8 εκατομμύρια ευρώ στη Μίντλεσμπρο, σε μια ιδιαίτερη κίνηση, αφού ο Ιβάν Σαββίδης ολοκλήρωσε τη μεταγραφή λίγα 24ωρα πριν τα κρίσιμα ματς με την Κράσνονταρ για τα play off του Champions League, αφήνοντας τον Αμπέλ Φερέιρα με μόλις έναν επιθετικό (Κάρολ Σφιντέρσκι). Η πιο ακριβή πώληση του ΠΑΟΚ ήταν αυτή του Δημήτρη Λημνιού στην Κολονία για περίπου 3 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα ακούγονται καλά όμως δεν είναι για ένα παιδί που είναι μόλις 22 ετών και που επί μήνες ακουγόντουσαν «τρελά» νούμερα από τον ΠΑΟΚ για την πώληση του. Εν μια νυκτί όμως ο Έλληνας μεσοεπιθετικός πήγε στη Γερμανια με τον ΠΑΟΚ να αποδέχεται χωρίς πολλά πολλά την πρόταση των τράγων.

Τα μεγάλα συμβόλαια και η ανάγκη για απαλλαγή τους

Ο ΠΑΟΚ εκτός από τις πωλήσεις που προχώρησε σε αυτό το διάστημα των 18-20 μηνών απαλλάχθηκε και από πολλούς ποδοσφαιριστές. Το FFP έπαιξε αναμφίβολα τον ρόλο του, αφού τα οικονομικά του συλλόγου ήταν σε πολύ κρίσιμο σημείο, με την UEFA πάνω από το κεφάλι του. Εφόσον λοιπόν, ο στόχος του νταμπλ επετεύχθη σαν να έκλεισε ο διακόπτης και η «κάνουλα» από τη διοίκηση.

Πρώτα λοιπόν «ξεφορτώθηκε» το συμβόλαιο του Εβγέν Σάκχοφ ο ΠΑΟΚ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι περιπτώσεις των Μαουρίτσιο, Βέρνμπλουμ, Στοχ και φυσικά του Μάτος που ήταν ο τελευταίος με μεγάλο συμβόλαιο που αποχώρησε. Ο Σάκχοφ αγωνιζεται πλέον στην ΑΕΚ, ενώ ο Μαουρίτσιο στον Παναθηναϊκό, με τον ΠΑΟΚ να λύνει το συμβόλαιο του διότι δεν μπορούσε να πληρώσει 1,3 εκατ. τον χρόνο.

Κάτι ανάλογο έγινε και με τον Στοχ, με τον Σλοβάκο όμως να μην έχει και ιδιαίτερο χρόνο συμμετοχής με τον Αμπέλ Φερέιρα, ενώ και ο Βερνμπλουμ μετά τον τραυματισμό του θεωρούσαν στον Δικέφαλο του βορρά ότι δεν άξιζε το περίπου 1 εκατ. ευρώ που είχε λαμβάνειν. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να κρατήσει τον Μαουρίτσιο βέβαια αλλά με συμβόλαιο αρκετά χαμηλό με τον Βραζιλιάνο να προτιμάει τον Παναθηναϊκό. Αξίζει να σημειωθεί πως η διοίκηση άφησε ελεύθερο και τον Αντελίνο Βιεϊρίνια που είναι «σημαία» της ομάδας τα τελευταία χρόνια λόγω του συμβολαίου του και αν δεν έκανε πίσω ο ίδιος ο παίκτης και δεν δεχόταν γενναία μείωση απολαβών ακόμη θα κυκλοφορούσε ελεύθερος.

Οι «τελειωμένοι» Μπίσεσβαρ και Ζαμπά και το «ξεπούλημα» του Αμπέλ

Ο ΠΑΟΚ όμως δεν έχει σταματήσει εδώ. Μπορεί να έχει αλλάξει το 70% του ρόστερ του 2019, όμως ακόμη έχει ανοιχτές υποθέσεις. Αυτές είναι του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ και του Λέο Ζαμπά. Ο πρώτος που το καλοκαίρι έφτασε μια ανάσα από την Αλ Αϊν θεωρείται ήδη τελειωμένος από τον Δικέφαλο του βορρά και αναμένεται να λύσει τη συνεργασία του εντός των επόμενων ημερών, με τον Σουριναμέζο να μην υπολογίζεται εδώ και αρκετό καιρό από τον Πάμπλο Γκαρσία.

Κάτι ανάλογο ισχύει και με τον Βραζιλιάνο εξτρέμ που κάποτε ήταν η ακριβότερη μεταγραφή του Ιβάν Σαββίδη, αφού κι αυτός δεν υπολογίζεται και θεωρείται τελειωμένος παρότι είναι σε μια άκρως παραγωγική ηλικια, με πιθανότερο προορισμό του την επιστροφή στην πατρίδα του. Για να είμαστε και τυπικοί στο ρόστερ βρίσκεται και ο Ροντρίγκο Ρέι ο οποίος επίσης δεν υπολογίζεται και είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει, χωρίς να έχει κάποια συμμετοχή.

Ωστόσο, η κίνηση που αποδεικνύει του λόγου το αληθές και το λεγόμενο «ξεπούλημα» δεν είναι άλλη από την περίπτωση του Αμπέλ Φερέιρα. Ναι, εκτός από παίκτες ο ΠΑΟΚ έκανε το ίδιο και με τον Πορτογάλο προπονητή. Πριν από 1,5 χρόνο ο ΠΑΟΚ κατέβαλε τη ρήτρα του Φερέιρα στην Μπράγκα για να τον κάνει προπονητή του αντικαθιστώντας τον Ραζβάν Λουτσέσκου, όμως έναν χρόνο μετά αποδέχτηκε την πρόταση της Παλμέιρας «ξεπουλώντας» τον για περίπου 200.000 στη βραζιλιάνικη ομάδα, με τον Πορτογάλο να πραγματοποιεί εξαιρετική πορεία εκεί, αφού θα αγωνιστεί στον τελικό του Copa Libertadores.

Κλείνοντας, εκτός των «τρανταχτών» περιπτώσεων «ξεπουλήματος» υπάρχουν κι άλλες που που ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να εξοικονομήσει χρήματα. Μια από αυτές είναι και του Κάνιας ο οποίος λίγες βδομάδες μετά την κατάκτηση του τίτλου πήγε στον Ερυθρό Αστέρα, με τον Δικέφαλο του βορρά να μην του ανανεώνει το συμβόλαιο. Φυσικά υπάρχει και το «ξεφόρτωμα» του τεράστιου συμβολαίου του Εβγκένι Κατσερίντι στο ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά και η πωλήσεις των Ευθύμη Κουλούρη και Μάρκο Μιχόγεβιτς.

Πριν καν συμπληρωθούν λοιπόν δυο χρόνια από το περιβόητο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ λοιπόν και μετά την πώληση και του Γιαννούλη, από το ρόστερ του 2019 θα βρίσκονται μόλις 9 παίκτες, με τους δυο (Ουάρντα, Λάμπρου) να έχουν φύγει κι αυτοί και να επιστρέφουν πριν μερικές μέρες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ