Τα «μάγια» του Λιβάγια : Τι χάνει η ΑΕΚ με την αποχώρησή του

Τα «μάγια» του Λιβάγια : Τι χάνει η ΑΕΚ με την αποχώρησή του

Ο Κροάτης επιθετικός αποχωρεί από την ΑΕΚ μετά από 3,5 χρόνια που αποδεδειγμένα πρόσφερε πολλά. Ποια τα επιτεύγματα του Λιβάγια με τα κιτρινόμαυρα.

Πρώτη μέρα Ιουλίου του 2017 και η ΑΕΚ ανακοινώνει την απόκτηση του Μάρκο Λιβάγια από τη Λας Πάλμας με τη μορφή δανεισμού. Πολλοί παραξενεύτηκαν με την επιλογή των «κιτρινόμαυρων». Θεωρούσαν την απόκτηση του Κροάτη μέγα ρίσκο και είχαν ως… παράδειγμα το γεγονός πως δεν στέριωνε για πολύ στις ομάδες που μετακόμιζε. Μάλιστα, το ερώτημα που κυριαρχούσε τις πρώτες μέρες στα Σπάτα ήταν το αν είναι ο παίκτης που θα στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα. Σε πολλές περιπτώσεις, ο Λιβάγια έδωσε τις απαντήσεις του.

Τώρα, 3.5 χρόνια μετά, ο Κροάτης ετοιμάζεται να κλείσει την κιτρινόμαυρη πόρτα. Εχοντας καλές και κακές αναμνήσεις λέει… αντίο στον Δικέφαλο, μετά και την αρνητική απάντηση που έδωσε στην πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου του. Ουσιαστικά, ο 27χρονος επιθετικός αποφάσισε να βάλει τέλος στην παρουσία του στην Ένωση, διψασμένος από νέες προκλήσεις και περιπέτειες.

Στο διάστημα που βρίσκεται στους «κιτρινόμαυρους» ο Μάρκο Λιβάγια προσέφερε πολλά και δικαίως θεωρήθηκε ως ο πιο ποιοτικός παίκτης της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Παρότι πέρασε από ένα μακρύ στάδιο αμφισβήτησης, δεν το έβαλε κάτω, κερδίζοντας με το σπαθί του την εκτίμηση των «κιτρινόμαυρων» οπαδών.

To10.gr κάνει ένα flashback στην πορεία του στον Δικέφαλο, ξεχωρίζοντας τις στιγμές που μάγεψε με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Λιβάγια : «Έχουμε χρόνια να πάρουμε πρωτάθλημα και αυτό μας πεισμώνει» - to10.gr

Οδήγησε την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα

Ο Μάρκο Λιβάγια ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της ομάδας, στον δρόμο προς το Εβερεστ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τη σεζόν 2017-2018 ο Κροάτης επιθετικός φώναξε παρών σε όλα τα μεγάλα ματς της ΑΕΚ, παίρνοντας σε πολλές περιπτώσεις από το… χεράκι την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ.

Ασίστ με τον Ολυμπιακό, γκολ με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Ήταν η χρονιά του ίδιου και της ΑΕΚ. Σημείωσε 10 τέρματα και μοίρασε 7 τελικές πάσες σε 42 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Κροάτη άσου. Κάθε του κίνηση, κάθε του γκολ ξεσήκωνε την εξέδρα. Και έφερνε όλο και πιο κοντά τον Δικέφαλο στον μεγάλο του στόχο. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε, ο Δημήτρης Μελισσανίδης έβγαλε από τα ταμεία της ομάδας 1.8 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2018 από τα Κανάρια Νησιά. Ήταν μια αναγνώριση των επιτευγμάτων του με την κιτρινόμαυρη φανέλα.

Στα αστέρια μετά από 12 χρόνια

Βεβαίως, την επόμενη σεζόν η ΑΕΚ επέστρεψε και στους ομίλους του Champions League μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Και αυτή η επιτυχία έφερε την σφραγίδα του Κροάτη παίκτη, που βρήκε δίχτυα στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Σέλτικ. Ωστόσο, η απερισκεψία του Λιβάγια και μια… καρατιά στον Λάζοβιτς και στο ματς με την Βίντι, θα οδηγήσει τον Κροάτη επιθετικό σε αποκλεισμό τεσσάρων αγώνων από τους ομίλους της διοργάνωσης. Η αρχή της πτώσης; Ίσως.

Ο… αντίλογος των τελευταίων χρόνων

Η πιο παραγωγική σεζόν στην καριέρα του Μάρκο Λιβάγια ήταν το 19-20, με τον Κροάτη παίκτη να σταματά στα 15 γκολ και στις 12 ασίστ. Σε άλλη μια μέτρια χρονιά για τον Δικέφαλο, ο 27χρονος επιθετικός ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα.

Ωστόσο, στις δύο τελευταίες του χρονιές με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα, κυριαρχεί η άποψη πως ο Κροάτης χάνεται στα μεγάλα ματς. Κάτι που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει αν ρίξει μια ματιά στα στατιστικά και τους αριθμούς του κόντρα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Στις 18 τελευταίες αναμετρήσεις κόντρα στις τρεις ομάδες, ο Λιβάγια μετράει μόλις 2 γκολ και 3 ασίστ, ενισχύοντας την άποψη αυτή.

Συνολικά, σε 146 αναμετρήσεις, σημείωσε 42 γκολ, ενώ μοίρασε και 29 ασίστ. Ο Κροάτης δύσκολα θα αγωνιστεί ξανά με την κιτρινόμαυρη φανέλα μέχρι και την ολοκλήρωση του συμβολαίου του. Η ανακοίνωση της αποστολής για το σημερινό ματς του Ηρακλείου με τον ΟΦΗ, οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο Λιβάγια μπαίνει στο… ψυγείο, καθώς ο Μανόλο Χιμένεθ δεν τον πήρε στην Κρήτη.

Πάντως, έχει σημασία να σημειώσουμε πως ο Κροάτης πέρασε από πολλές θέσεις στην ΑΕΚ. Καθαρός επιθετικός, δεκάρι και εξτρέμ. Αλλά ο μοναδικός κόουτς που μπόρεσε να βρει το… κουμπί του ήταν ο Μανόλο Χιμένεθ.

Μάρκο Λιβάγια : Tα μάγια του τίτλου - to10.gr

Το κεφάλαιο Μάρκο Λιβάγια κλείνει για την ΑΕΚ, αφήνοντας μια πικρία στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο. Είναι ένας παίκτης που προσέφερε πολλά, δημιούργησε μπελάδες, αλλά το πρόσημο ήταν κάτι παραπάνω από θετικό. Ενας παίκτης που ξεσήκωνε τους οπαδούς της ομάδας, έχοντας δημιουργήσει και ένα ιδιαίτερο δέσιμο μαζί τους.

Από την αποχώρησή του, η ΑΕΚ χάνει πολλά. Χάνει έναν παίκτη, που και στην κακή του μέρα, μπορούσε να δημιουργήσει ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες, αναστατώνοντας τους πάντες και τα πάντα. Ο Δικέφαλος θα πρέπει να μάθει να ζει πλέον χωρίς τον Κροάτη. Χωρίς την επιδραστηκότητα του 27χρονου στο παιχνίδι της.  Δύσκολο. Αλλά όχι και ακατόρθωτο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ