Ιμπραχίμ Αφελάι : Το τέλος ενός μικρού… θρύλου (pics & vids)

Ιμπραχίμ Αφελάι : Το τέλος ενός μικρού… θρύλου (pics & vids)

Ο Ιμπραχίμ Αφελάι ανακοίνωσε την απόσυρση του από την ενεργό δράση στα 34 του χρόνια και to10.gr κάνει μία αναδρομή της μεγάλης και πλούσιας καριέρας του, που δυστυχώς επισκιάστηκε από τους πολλούς τραυματισμούς και τη νοοτροπία του...

Έπειτα από 17 χρόνια στα γήπεδα ως επαγγελματίας, ο Ιμπραχίμ Αφελάι ανακοίνωσε πριν από μερικές ώρες την απόφαση του να «κρεμάσει» τα παπούτσια του, βάζοντας τέλος σε μία μεγάλη καριέρα. Ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός που φόρεσε και τη φανέλα του Ολυμπιακού είχε να αγωνιστεί έναν χρόνο και αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, έχοντας περάσει από μεγάλες ομάδες όπως η Αϊντχόφεν, η Σάλκε και η Μπαρτσελόνα με την οποία κατέκτησε κυριολεκτικά τα πάντα, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ένας ποδοσφαιριστής που «πληγώθηκε» από πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς αλλά και από τον ίδιο του τον εαυτό…

Το ξεκίνημα στην PSV και το τραυματισμός με το καλημέρα…

Γεννημένος στις 2 Απριλίου του 1986 στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας με καταγωγή από το Μαρόκο. Στα 10 του χρόνια, ο τότε «πιτσιρικάς» Αφελάι κατάφερε να ενταχθεί στα τμήματα υποδομής της Αϊντχόφεν, βάζοντας πλώρη… προς την κορυφή. Από την αρχή, οι άνθρωποι της ομάδας κατάλαβαν πως πρόκεται για μία ειδική περίπτωση ποδοσφαιριστή…

Μόλις στα 17 του το 2004, ο Αφελάι φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της PSV με την ανδρική ομάδα, πραγματοποιώντας το επίσημο ντεμπούτο του απέναντι στην Μπρέντα, ενώ μέχρι το τέλος της σεζόν 2003/04 κατάφερε να αγωνιστεί για μία ακόμη φορά. Ο Ολλανδός υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την PSV, ωστόσο τον Δεκέμρβη του 2004 ήρθε ο πρώτος τραυματισμός που τον κράτησε εκτός για τρεις μήνες.

Οι πρώτες του γεμάτες σεζόν, η… εκτόξευση και η Μπαρτσελόνα!

Αφού ξεπέρασε τον πρώτο του τραυματισμό, ο Αφελάι ξεκίνησε να καθιερώνεται στην πρώτη ομάδα της Αϊντχόφεν, δείχνοντας το ταλέντο και την ικανότητα του. Τη σεζόν 2005/06 ο τότε 18χρονος Αφελάι αγωνίστηκε 34 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, τελειώνοντας τη σεζόν με 3 γκολ και 2 ασίστ, ενώ την επόμενη χρονιά έπαιξε ξανά 34 φορές με τα νούμερα του ωστόσο να βελτιώνονται σε 6 γκολ και 3 ασίστ.

Waar ging het mis met Ibrahim Afellay? | NOS

Το μεγάλο «μπαμ» δεν άργησε και τη σεζόν 2008/09 κατάφερε να τρελάνει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική κοινότητα! Με 14 γκολ και 4 ασίστ σε 28 αγώνες πρωταθλήματος, ο Αφελάι απέδειξε πως δεν είναι απλώς ένας «καλός» ποδοσφαιριστής. Κάτι που επιβεβαιώθηκε το 2011 με τη μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα… Οι «μπλαουγκράνα» δαπάνησαν 3 εκατομμύρια ευρώ για τον τότε 23χρονο Αφελάι, με τον Γκουαρντιόλα να τον βάζει αμέσως στα πλάνα του! Στην πρώτη του σεζόν στη Καταλονία, ο Ολλανδός κατάφερε να κατακτήσει τη La Liga αλλά και να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης στο Γούμπλεϊ απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου μάλιστα αγωνίστηκε για μερικά λεπτά!

Ο δανεισμός στη Σάλκε και η αδιαφορία προς το ιατρικό επιτελείο της ομάδας…

Afellay keen to secure Schalke move – talkSPORT

Το 2012, ο Αφελάι ενημερώθηκε από τους «μπλαουγκράνα» για την απόφαση να δοθεί δανεικός στη Σάλκε. Μία ιστορία που καμία πλευρά δεν θα θέλει να θυμάται… Στους «βασιλικούς μπλε» ο Ολλανδός αγωνίστηκε μόλις 15 φορές (σκοράροντας 3 φορές), καθώς οι τραυματισμοί δεν του έδωσαν την ευκαιρία να καθιερωθεί…

Ο λόγος ωστόσο για τον οποίο στη Σάλκε δεν ξεχνάνε τον Αφελάι δεν είναι αγωνιστικός. Η απόφαση του Ολλανδού να ταξιδέψει στην πατρίδα του για να αναρρώσει από τον τραυματισμό του, έφερε σε ρήξη τις σχέσεις των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα ο Αφελάι να μην επιστρέψει ποτέ ξανά στη Σάλκε. Ο Ολλανδός θέλησε να συνεχίσει τις θεραπείες του με το ιατρικό επιτελείο της Εθνικής του ομάδας, με τη Σάλκε να αποφασίζει στη διακοπή του δανεισμού του.

Η «βόμβα» του Ολυμπιακού και ο… αντάρτης Αφελάι

Το 2014 ο Ολυμπιακός «τάραξε» τα νερά, φέρνοντας στο Λιμάνι τον Ολλανδό εξτρέμ! Μία σπουδαία απόκτηση για τους ερυθρολεύκους, με τον Αφελάι να μένει για μία σεζόν στον Πειραιά. Στον Ολυμπιακό ο Αφελάι κατάφερε να θυμίσει έστω και λίγο τον παλιό του καλό εαυτό, σκοράροντας 6 φορές σε 29 συμμετοχές, κατακτώντας με τους ερυθρόλευκους το πρωτάθλημα! Ο Ολλανδός ωστόσο παρουσίασε για ακόμη μία φορά τον αλλοπρόσαλλο χαρακτήρα του, με τον Μίτσελ να τον χαρακτηρίζει «αντάρτη»!

«Αν ο Αφελάι δεν αλλάξει γρήγορα τη νοοτροπία του, θα έχει πολλά προβλήματα. Με εμένα, με τον Ολυμπιακό και με οποιαδήποτε άλλη ομάδα», είπε αρχικά ο Μίτσελ και συνέχισε: «Είναι ένας αντάρτης, ένας επαναστάτης. Έχει ψυχή μικρού παιδιού όμως πρέπει να καταλάβει ότι πλέον δεν βρίσκεται στη Μπαρτσελόνα ή την Σάλκε», είχε δηλώσει ο Ισπανός τεχνικός…

Ο νέος σοβαρός τραυματισμός και το νέο του πειθαρχικό 

Ibrahim Afellay: Stoke City Can Weather the Storm and Qualify for Europe | 90min

Η μεταγραφή του στη Στόουκ έβγαλε στη φόρα για μία ακόμη φορά τα δύο βασικά «ελαττώματα» του Αφελάι. Στην αγγλική ομάδα, ο Ολλανδός υπέστη ακόμη έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο, μένοντας εκτός για οχτώ μήνες! Αφού επέστρεψε, κατάφερε… να κάνει ακόμη ένα πειθαρχικό παράπτωμα, με τον τότε προπονητή της Στόουκ Πολ Λάμπερντ να τον βγάζει εκτός ομάδας…

Η επιστροφή και το… τέλος…

PSV en Afellay na een jaar weer uit elkaar - Voetbal International

Το καλοκαίρι του 2019, ο Ιμπραχίμ Αφελάι αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι του… εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα. Η Αϊντχόφεν ανακοίνωσε την απόκτηση του Ολλανδού εξτρέμ, ο οποίος ωστόσο αγωνίστηκε για μόλις τρεις φορές… Αφού δεν μπόρεσε να βρει καινούργια ομάδα, ο Αφελάι ανακοίνωσε την απόφαση του να «κρεμάσει» τα παπούτσια του σε ηλικία 34 ετών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πέτυχα ακριβώς αυτά που ήθελα. Αλλά είμαι ευγνώμων για όσα κατάφερα. Ξέρεις ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει αυτή η στιγμή».

Η καριέρα του με τους Οράνιε

Ibrahim Afellay having medical with Stoke after leaving Barcelona | Football News | Sky Sports

Αν και οι τραυματισμοί του, δεν τον άφησαν να πετύχει όσα θα ήθελε, ο Αφελάι φόρεσε 53 φορές τη φανέλα της Εθνικής Ολλανδίας. Το επίσημο ντεμπούτο του με τους Οράνιε το έκανε στα προκριματικά EURO 2008, στην αναμέτρηση με τη Σλοβενία, ενώ έδωσε το «παρών» και στις τρεις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις (EURO 2008, Παγκόσμιο Κύπελλο 2010, EURO 2012). Συνολικά κατάφερε να σκοράρει επτά φορές με το Εθνόσημο.

Ο απολογισμός των τραυματισμών…

Afellay set for Barcelona first-team return | FourFourTwo

Για να καταλάβει κάποιος την «κατάρα» του Αφελάι με τους τραυματισμούς, αρκεί να ξέρει τον εξωπραγματικό αριθμό ημερών που έμεινε εκτός αγωνιστικών χώρων… Στα 17 του χρόνια στα γήπεδα, ο Αφελάι έλειψε λόγω κάποιου προβλήματος για 1.079 ημέρες, αριθμός που αναλογεί σε τρία ολόκληρα χρόνια!

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ