Ο Μπαλτάκος για την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων

Ο Μπαλτάκος για την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων

Ο Τάκης Μπαλτάκος σχολίασε τη σημερινή απόφαση για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας .

Την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας με τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη σχολίασε ο Τάκης Μπαλτάκος.

Ο γνωστός νομικός τόνισε πως η απόφαση μπορεί προσβληθεί στο CAS, υποστηρίζοντας ωστόσο πως είναι μηδαμινές οι πιθανότητες για να ανατραπεί.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο bwinΣΠΟΡ FM 94,6  για:

-την απόφαση υπέρ του ΠΑΟΚ: «Η απόφαση μπορεί να προσβληθεί στο CAS. Έχει τη δυνατότητα ο Ολυμπιακός, αλλά δεν ξέρω τι θα κάνει. Ο Ολυμπιακός λέει για σκάνδαλο, αλλά εγώ θα πω το αντίθετο. Η μη αθώωση του ΠΑΟΚ την προηγούμενη φορά ήταν νομικό παράδοξο, το οποίο ισοπεδώθηκε στην κυριολεξία. Δεν θα πω για σκάνδαλο για τις προηγούμενες αποφάσεις, δεν λέω για σκάνδαλο, διότι δεν χρησιμοποιώ τέτοιες εκφράσεις. Είναι 1000 τοις εκατό δικαίωση του ΠΑΟΚ η απόφαση. Δεν έχω κάποια αμφιβολία για το τι θα γίνει στο CAS, όπως και κανέναν φόβο. Είχα πει ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί σε σίγουρη νίκη του ΠΑΟΚ.

Το έχω πει από τον Φεβρουάριο. Θα είναι σίγουρη νίκη και στο CAS για τον ΠΑΟΚ. Τα δεδομένα της Εφέσεων δεν εδράζονται στο εμπόρικο ή αθλητικό δίκαιο κατά την άποψη μου, αλλά στον νόμο 27/25, που αφορά το αθλητικό δίκαιο. Η συγκεκριμένη διάταξη είναι που ερμηνεύτηκε και εφαρμόστηκε από το Δικαστήριο. Εδράζεται σε πάγιες δικονομικές αρχές του δικαίου και σε απόψεις, τάσεις του ενοχικού δικαίου. Δεν μπορεί ο μισθωτής να επηρεάζεται στη βούληση από τον εκμισθωτή.

Δεν μπορεί η VIALAND του κ. Καλπαζίδη, που έχει επτά γήπεδα που προπονούνται οι έφηβοι του ΠΑΟΚ, να επηρεάσει τον Συγγελίδη και τον Πανόπουλο που έχουν τις μετοχές της Ξάνθης. Πώς θα γίνει αυτό; Δεν υπάρχει το ζήτημα της κυριαρχικής επιρροής. Δεν γίνεται στην κοινή λογική, αλλά και στη νομική λογική. Δεν είχε μπει η υπόθεση στην ουσία. Εμείς ικετεύαμε να μπούνε στην ουσία και δεν μπήκαν. Διότι δεν υπάρχει δυνατότητα να πει κάτι διαφορετικό Εφέτης. Είναι μνημειώδες το σκεπτικό και εγώ συγκινήθηκα διότι οι δικαστές με απόλυτο νομικά κατοχυρωμένο τρόπο δέχθηκαν την επιχειρηματολογία του ΠΑΟΚ. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν από την Επιτροπή εναντίον του ΠΑΟΚ από την ΕΕΑ, ήταν στην ουσία επιχειρήματα υπέρ του ΠΑΟΚ.

Έλεγε η απόφαση της ΕΕΑ ότι το γεγονός ότι δύο στελέχη της Ξάνθης παραμένουν στο ΔΣ της VIALAND, ότι η Ξάνθη είναι θυγατρική της VIALAND κι εμείς λέμε ότι ισχύει το αντίθετο και είπε το Εφετείο πως είναι σωστό αυτό που είπαμε».

-τον υπάρχει αδικία κατά της Ξάνθη: «Άδικο είναι για την Ξάνθη, αλλά τα νομικά είναι επικίνδυνα πράγματα. Φαντάζομαι ότι υπάρχει δικονομική τάξη που δεν μπορεί να δικαιώσει την Ξάνθη το Εφετείο. Δεν μπορώ να μιλήσω για την υπόθεση, επειδή δεν την εκπροσώπησα και δεν πρέπει. Είναι άλλη ΠΑΕ και άλλοι νομικοί».

-τη διαφαινόμενη προσφυγή του Ολυμπιακού στο CAS: «Οι πιθανότητες του Ολυμπιακού είναι 0%. Το λέω και το υπογράφω. Όταν λέω μηδέν, εννοώ μηδέν. Είχα πει ότι ο ΠΑΟΚ οδεύει σε βέβαιη νίκη. Βγήκε αληθινό. Αν εφαρμόσει το CAS το ελληνικό δίκαιο, θα πει όσα είπε το Εφετείο, αλλά και το δίκαιο της UEFA να εφαρμοστεί πρέπει να αποδείξεις αγωνιστική επιρροή. Μπορεί να πει η VIALAND: “Πρέπει να πάτε και να παίξετε έτσι, με αυτό το σύστημα;”. Έχει λογική αυτό; Όχι, δεν έχει καμία λογική. Δεν χρονίζουν οι υποθέσεις στο CAS, όπως είδαμε και στην προηγούμενη υπόθεση. Αν παρέμεναν οι επτά βαθμοί φαντάζομαι ότι εφαρμοζόταν η απόφαση στο τρέχον πρωτάθλημα, οπότε θα έπρεπε να υπάρξει απόφαση. Το ελβετικό δίκαιο λέει για κατεύθυνση πάνω στο γρασίδι. Στα αποτελέσματά της. Μόνο εκεί. Αλλιώς, δεν τους απασχολεί. Το CAS μπορεί να τη γυρίσει πάλι πίσω. Αν τη δικάσει στην ουσία της και δικαιώσει τον Ολυμπιακό, πάλι μπορεί στα ελβετικά δικαστήρια ο Ολυμπιακός για τυπικούς λόγους ».

-το αν είναι ανεξάρτητα τα μέλη της ΕΕΑ, αλλά και το αν υπάρχει πολιτική ευθύνη μετά την απόφαση της Εφέσεων: «Είναι ημιανεξάρτητη επιτροπή, διότι μπορεί να βγάλει απόφαση δίχως να τον ρωτήσει. Δεν είναι εντελώς ανεξάρτητη επιτροπή, διότι την ορίζει ο υπουργός και όχι η Βουλή. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο υπουργός, αλλά μπορεί να αναιρέσει την υπογραφή του μόνο για τα μέλη. Στην Αθήνα όσοι ζουν και δραστηριοποιούνται αλλού, δεν βλέπουν τα πράγματα, όπως τα βλέπουν εδώ. Δεν είναι δυνατόν ότι 16 νομοί είναι σε μια μόνιμη κατάσταση αδικίας. Δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτό το θέμα. Είτε ανήκουν οπαδικά στον ΠΑΟΚ ή στον Άρη έχουν μια μόνιμη αίσθηση αδικίας. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτό».

-το γεγονός ότι είχε προσφύγει στο ΣτΕ και το Διοικητικό Εφετείο ο ΠΑΟΚ: «Δεν ωφελεί ούτε βλάπτει τον ΠΑΟΚ η αναβολή των υποθέσεων. Αυτό που μετράει είναι η απόφαση της Εφέσεων πλέον και τα υπόλοιπα δεν έχουν ιδιαίτερη νομική σημασία».

-αν θα επιδιώξει την τιμωρία των μελών της ΕΕΑ: «Αυτό αφορά τη διοίκηση του ΠΑΟΚ, δεν το γνωρίζω. Θα μιλήσουμε το βράδυ. Δεν θέλω να προκαταβάλω κάτι, δεν θέλω να μιλήσω για αυτό. Εκπροσωπώ νομικά τον ΠΑΟΚ».

-το αν βιάστηκε ο κ. Αυγενάκης λέγοντας ότι θα αλλάξει την ΕΕΑ: «Δεν το καταλαβαίνω κι εγώ αυτό. Αυτό που θα έπρεπε να αλλάξει είναι να γίνει μια απολύτως ανεξάρτητη επιτροπή, για να μην είναι εφικτό να επηρεαστεί από τον οποιονδήποτε υπουργό. Αυτή θα ήταν ουσιώδης και κατανοητή αλλαγή. Δεν βλέπω να αλλάζει έτσι κάτι ιδιαιτέρως».

-το αν έχει κάνει έργο η ΕΕΑ: «Τη θεωρώ επιτυχημένη μόνο για τις άδειες του καλοκαιριού. Διότι παλιά υπήρχαν θέματα και κάπως διορθώθηκε η κατάσταση. Οι ουσιαστικές αποφάσεις όπως αυτή δεν διορθώθηκαν. Αυτή η απόφαση που πάρθηκε είναι η κορυφή».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ