Παναθηναϊκός : Ο Μπόλονι πρέπει να ξορκίσει τον παλιό Λάζλο

Παναθηναϊκός : Ο Μπόλονι πρέπει να ξορκίσει τον παλιό Λάζλο

Ο Λάζλο Μπόλονι θα χρειαστεί να ξεχάσει μερικές από τις συνήθειες μιας ολόκληρης καριέρας, προκειμένου να εδραιώσει ξανά τη θέση του στον Παναθηναϊκό.

Νέοι καιροί, νέα ήθη… Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτεται ο Λάζλο Μπόλονι αυτές τις μέρες. Διότι η θητεία του Ρουμάνου προπονητή στον Παναθηναϊκό δεν εξελίσσεται όπως θα την ήθελε ή τουλάχιστον, με την τροπή που φαινόταν να παίρνει μετά το θρίαμβο επί του Ολυμπιακού στο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων.

Μέσα σε δύο εβδομάδες, ο Μπόλονι από ακλόνητος, δέχεται πυρά απ’ όλους. Η διατήρηση του στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού από τον Γιάννη Αλαφούζο έγινε δεκτή με έντονη κριτική προς τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, αφού η πλειονότητα θεωρεί πως ο Ρουμάνος προπονητής έπρεπε να απολυθεί.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη του Αλαφούζου στον Μπόλονι ανανεώθηκε, έστω και προσωρινά. Το πόσο θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα, αρχής γενομένης από το κυριακάτικο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ. Όμως, για να αντέξει ο Μπόλονι στους κραδασμούς, θα χρειαστεί να αναθεωρήσει μερικές από τις αρχές με τις οποίες πορεύεται στην προπονητική για τρεις δεκαετίες.

Ένα συναίσθημα που σίγουρα θα είναι περίεργο για τον 67χρονο κόουτς, αφού είχε συνηθίσει να μην υπαναχωρεί. Μέχρι πρότινος ο Μπόλονι επέμενε μέχρι τέλους στη φιλοσοφία, συγκρουόταν για να την υποστηρίξει και προτιμούσε να χάσει τη δουλειά του, παρά να παραβιάσει μερικές αρχές του.

Ο αδιάλλακτος Μπόλονι στη Γάνδη

Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όταν ο Λάζλο Μπόλονι δούλευε στη Γάνδη, ο αστέρας του ρόστερ Ρόμαν Γιαρέμτσουκ του άσκησε δημόσια κριτική για το αγωνιστικό στυλ. «Εδώ και μέρες δεν συνεργαζόμαστε με τον νέο προπονητή, δεν καταλαβαίνουμε το σύστημα και την τακτική μας. Παίζουμε πολύ αμυντικά κι αυτό δεν είναι θετικό γι’ αυτήν την ομάδα» είχε δηλώσει ο Ουκρανός επιθετικός.

«Εάν δεν είναι ικανοποιημένος, ίσως θα πρέπει να βρει άλλη ομάδα. Αν πρέπει ν’ ακούσω τις απόψεις 26 παικτών και 3 τερματοφυλάκων, θα έχω φυτέψει μια σφαίρα στο κεφάλι μου. Καταλαβαίνω ότι οι παίκτες μου θέλουν να παίξουν πιο επιθετικά, αλλά οφείλουν να με καταλάβουν. Αν μπορούν να προσαρμοστούν, έχει καλώς. Όσοι όχι, θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά πάνω σε αυτό» ήταν η απάντηση του οργισμένου Μπόλονι. Ο Ρουμάνος δεν σταμάτησε εκεί, αλλά στο επόμενο παιχνίδι της Γάνδης με την Έουπεν απέκλεισε τον Γιαρέμτσουκ από την αποστολή… Μία απόφαση που κόστισε στον Μπόλονι τη θέση του, αλλά τον άφησε με τη συνείδηση του καθαρή ότι δεν πρόδωσε τα «πιστεύω» του.

Το deja-vu ήρθε σύντομα

Ο Μπόλονι βιώνει ένα deja-vu πιο σύντομα απ’ ότι θα ήθελε. Ναι μεν κανένας παίκτης του Παναθηναϊκού δεν έχει δηλώσει δημοσίως την αντίθεση του με τα πεπραγμένα του, αλλά αρκετές δηλώσεις ενέχουν αμφισβήτηση για την αμυντική τακτική του Τριφυλλιού.

Βέβαια, στα αποδυτήρια του «Απόστολος Νικολαΐδης» ή στο «Γεώργιος Καλαφάτης», έχουν εκφραστεί ευθέως οι αντιρρήσεις βασικών ποδοσφαιριστών για τις επιλογές του Ρουμάνου προπονητή. Κυρίως, έχουν συνοδευτεί και από έντονες αντιπαραθέσεις.

Φυσικά, το αποκορύφωμα ήταν το αίτημα των τριών αρχηγών (Κουρμπέλης, Διούδης, Βιγιαφάνιες) να ζητήσουν ακρόαση από τον Γιάννη Αλαφούζο, για να εκθέσουν τις ενστάσεις τους για τη φιλοσοφία του Μπόλονι. Ο Αλαφούζος απέρριψε τη συνάντηση και τους διεμήνυσε να απευθυνθούν στον προπονητή τους, αλλά αναμφίβολα προβληματίστηκε από αυτό το κίνημα ανταρσίας…

Η μη αναμενόμενη αντίδραση

Το οξύμωρο ωστόσο ήταν η αντίδραση του Μπόλονι. Ο Ρουμάνος μερικούς μήνες πριν είχε συγκρουστεί στη Γάνδη με τον Γιαρέμτσουκ σε κοινή θέα. Χωρίς έστω για τους τύπους να προσπαθήσει να κρατήσει κρυφή τη διαμάχη με τον ποδοσφαιριστή του.

Αλλά, στον Παναθηναϊκό όχι μόνο απέφυγε να πράξει αναλόγως, αλλά συμπεριφέρθηκε με μεγάλη διαλλακτικότητα. Ο 68χρονος προπονητής καυγάδισε με αρκετούς παίκτες του, αλλά δεν μεταχειρίστηκε πειθαρχικά μέτρα για συνετίσει κανέναν από αυτούς.

Για παράδειγμα, ο Μπόλονι είχε τις μεγαλύτερες εντάσεις με τους Φεντερίκο Μακέντα και τον Λούκας Βιγιαφάνιες. Αλλά ο Μπόλονι δεν έθεσε κάποιον εκτός ομάδας και συνέχισε να τους χρησιμοποιεί. Ούτε και στις δηλώσεις του πριν ή μετά τα παιχνίδια, ο Ρουμάνος εξέθεσε αυτούς ή οποιονδήποτε άλλον. Δείγμα πως ο Μπόλονι επηρεάστηκε από την περιπέτεια του στη Γάνδη και λειτουργεί με διαλλακτικότητα…

Ένας νέος εαυτός

Ο παλιός Λάζλο Μπόλονι σε μία αντίστοιχη περίπτωση, δεν θα δεχόταν να προβεί σε συμβιβασμούς. Ο Ρουμάνος θα δούλευε με τη λογική του και όπου θα τον έβγαζε… Είτε την αποτυχία, είτε στην επιτυχία. Γιατί ο Μπόλονι στην καριέρα του βίωσε και τις δύο καταστάσεις στις πολλές ομάδες που εργάστηκε.

Ωστόσο, τώρα στον Παναθηναϊκό ο Μπόλονι έχει υιοθετήσει ένα πιο συναινετικό προφίλ. Παρότι έχει την άποψη ότι ορισμένοι παίκτες δεν ακούν τις οδηγίες του, ο Μπόλονι προσπαθεί να τους προσεγγίσει και να τους θίξει τον εγωισμό, για να ανεβάσουν τους ρυθμούς τους. Αλλά ο… παλιός Μπόλονι δεν προχωρούσε με όσους πίστευε ότι ακολουθούν  το πλάνο του!

Επίσης, ο… παλιός Μπόλονι δεν θα συζητούσε εάν η τακτική του είναι η σωστή και δεν θα ρωτούσε την άποψη των παικτών για το τι πάει λάθος. Πράγματα που έκανε στην προπόνηση της Δευτέρας, στις συζητήσεις του με τα γκρου και τον Πιέρ Ντρεοσί. Ο προ μηνών Μπόλονι θα αναλογιζόταν τα σφάλματα του, αλλά θα εφάρμοζε ότι πίστευε.

Φαίνεται πως ο χρόνος και η αποτυχία στη Γάνδη, ώθησαν τον Μπόλονι να αναθεωρήσει μερικές πτυχές του χαρακτήρα του. Και η προοπτική να αποτύχει για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο, εξαιτίας διαφωνιών με παίκτες του, ανάγκασαν τον 68χρονο τεχνικό να ανακρούσει πρύμναν…

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ