Superleague : Η διαφορά ενός χρόνου…

Superleague : Η διαφορά ενός χρόνου…

Στην τελική ευθεία για τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ έχει μπει η Superleague. Αύριο είναι η τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου και μετά θα έχουμε δύο μίνι πρωταθλήματα. Όπως και πέρυσι, αλλά υπάρχουν διαφορές...

Στο… παρά ένα της κανονικής περιόδου βρίσκεται η Superleague. Αύριο θα διεξαχθεί η τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ.

Η συγκεκριμένη διαδικασία ξεκίνησε την προηγούμενη σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα και καθιερώθηκε. Για τις θέσεις 1-6 από τις οποίες θα προκύψει ο πρωταθλητής προβλέπονται 10 παιχνίδια και για τις θέσεις 7-14 όπου πρκύπτει η ομάδα η οι ομάδες που θα υποβιβαστούν προβλέπονται 7 ματς.

Για κάποιες ομάδες οι εν λόγω αναμετρήσεις θα είναι τελικοί με φόντο την Ευρώπη, για άλλες τελικοί με φόντο την παραμονή και για άλλες ματς διαδικαστικού χαρακτήρα.

Έτσι ήταν και πέρυσι, μόνο που σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα όσον αφορά στην πορεία κάποιων ομάδων. Άλλες πάλι, ζουν deja vu.

Η σταθερότητα του πρωταθλητή

Όχι ένας χρόνος, αλλά σα να μη πέρασε μια μέρα για τον Ολυμπιακό. Την περσινή σεζόν οι ερυθρόλευκοι επέστρεψαν στην κατάκτηση των τίτλων μετά από δύο χρόνια και στόχος τους ήταν να χτίσουν ένα νέο σερί ως πρωταθλητές, όπως έκαναν τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η κατάκτηση του δεύτερου διαδοχικού πρωταθλήματος για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς μπορεί να μην έχει «κλειδώσει» μαθηματικά ακόμη, αλλά η… κούπα έχει ξεκινήσει ήδη το ταξίδι της για το Φάληρο, καθώς ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο +16 από τον δεύτερο Άρη και αγωνιστικά δεν πιάνεται.

Πέρσι, οι Πειραιώτες πριν την έναρξη των πλέι οφ ήταν και πάλι στην κορυφή της βαθμολογίας, αλλά η διάφορα τους από τον δεύτερο ΠΑΟΚ ήταν στους 7 πόντους. Η συγκοιμηδή των βαθμών του Ολυμπιακού πάντως είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη σεζόν.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη σεζόν τερμάτισε με 66 βαθμούς, ενώ την τρέχουσα έχει 64 και απομένει ένα ματς.

Η μάχη για τα ευρωπαϊκά εισητήρια

Πέρυσι τα πράγματα όσον αφορά στα ευρωπαικά εισητήρια ήταν ξεκάθαρα. Τα φώτα των πλέι οφ είχαν πέσει πάνω σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που «κονταροχτυπιόντουσαν» για την 2η θέση, η οποία οδηγούσε στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League.

Ο Παναθηναϊκός λόγω της ποινής του δεν μπορούσε να διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, ενώ οι Άρης και ΟΦΗ είχαν σίγουρη την έξοδο τους στο Europa League. Δεν μπορούσαν όμως να ελπίζουν σε κάτι παραπάνω διότι είχαν μείνει πολύ πίσω από τους δύο Δικεφάλους.

Φέτος τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

1) Τα εισιτήρια είναι 4 και όχι 5.
2) Τα 3 οδηγούν στην ίδια διοργάνωση, δηλαδή το Europa Conference League, εκτός από τον πρωταθλητή που πάει στα προκριματικά του Champions League. (Εαν παρει το Κυπελλο ο ΠΑΣ θα δοθούν 3 εισιτήρια μέσω του πρωταθλήματος).
3) Ο Παναθηναϊκός έχει εκτίσει την ποινή του και διεκδικεί ευρωπαικό εισητήριο κανονικά.
4) Την θέση του ΟΦΗ την έχει πάρει ο φορμαρισμένος Αστέρας Τρίπολης.

Ολα αυτά δίνουν άλλη αίγλη στα φετινά πλέι οφ, τα οποία αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού οι 5 ομάδες (Άρης, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Αστέρας Τρίπολης) βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους και αυτό μετατρέπει τα 10 παιχνίδια των πλέι οφ σε 10 τελικούς.

Η μάχη για την παραμονή

Αυτή και αν είναι μια μάχη που θα πέσουν κορμιά. Όλες οι ομάδες από το 7 έως το 14, θα παίξουν στα πλέι άουτ και στη συνέχεια η ομάδα που θα τερματίσει στην τελευταία θέση θα υποβιβαστεί απευθείας, ενώ από την άλλη, η ομάδα που θα τερματίσει στη 13η, θα παίξει αγώνα μπαράζ με τον δεύτερο της Superleague 2.

Έτσι γινόταν πέρυσι, έτσι θα γίνει και φέτος. Την περσινή σεζόν η μάχη αφορούσε Ξάνθη, Παναιτωλικό και Πανιώνιο. Τελικά, ο Ιστορικός υποβιβάστηκε απευθείας έχοντας δεχθεί και ποινή αφαίρεσης 6 βαθμών λόγω οφειλών. Στη συνέχεια ακολούθησαν και οι Ακρίτες, οι οποίοι είχαν δεχθεί ποινή αφαίρεσης 12 βαθμών λόγω της πολυιδιοκτησίας και στα μπαράζ με τον Απόλλων Σμύρνης ηττήθηκαν και υποβιβάστηκαν.

Φέτος όμως, η μάχη αφορά 4+1 ομάδες. ΑΕΛ, ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Λαμία και Απόλων Σμύρνης, ο οποίος μπορεί να νιώθει λίγο πιο ασφαλής, αλλά ακόμα τίποτα δεν έχει κριθεί όσον αφορά στην παραμονή. Μπορεί για τους Αγρινιώτες να είναι γνώριμη αυτή η κατάσταση, αφού και την προηγούμενη σεζόν είχαν βρεθεί σε αντίστοιχη θέση, όμως για τους άλλους τρεις είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Ο ΟΦΗ μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να βρεθεί από τα πλέι οφ και το ευρωπαικό εισητήριο στη μάχη για την επιβίωση. Οι ΑΕΛ και Λαμία που πέρυσι ήταν απόλυτα ασφαλής σε 8η και 10η θέση αντίστοιχα, φέτος βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, με τους «βυσσινί» να είναι στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.

Κανένας στόχος, κανένας φόβος, κανένα άγχος

Βόλος, Ατρόμητος και ΠΑΣ Γιάννινα μπορούν να ξεκινήσουν ήδη τα πλάνα τους ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν, καθώς δεν έχουν ούτε να ελπίζουν σε κάτι, αλλά ούτε και να φοβούνται για κάτι. Ο Βόλος κάνει μια παρόμοια, αν όχι ίδια, πορεία με την περσινή σεζόν, όντας στην 7η θέση με 30 βαθμούς.

Ο Ατρόμητος ακολουθεί το παράδειγμα των Θεσσαλών, όντας στην 9η θέση της βαθμολογίας με 27 βαθμούς. Αμφότερες οι ομάδες την προηγούμενη σεζόν βρισκόντουσαν περίπου στην ίδια κατάσταση, με την συμμετοχή τους στα πλέι άουτ να είναι τυπικού χαρακτήρα.

Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΣ Γιάννινα φέτος επέστρεψε στην Superleague και για πρώτη χρονιά στη μεγάλη κατηγορία δεν τα έχει πάει άσχημα. Βρίσκεται στην 8η θέση με 28 βαθμούς, μετράει 7 νίκες, 7 ισοπαλίες και 11 ήττες, ενώ αξίζει να σημειωθεί και η πορεία του στο Κύπελλου, όπου απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά του Κυπέλλου και προκρίθηκε στους «4» για τρίτη φορά στην ιστορία του.

Η περσινή βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου:

1. Ολυμπιακός 66
2. ΠΑΟΚ 59
3. ΑΕΚ 51
4. Παναθηναϊκός 44
5. ΟΦΗ 34
6. Άρης 34
7. Ατρόμητος 32
8. ΑΕΛ 30
9. Αστέρας Τρίπολης 30
10. ΠΑΣ Λαμία 27
11. Βόλος 27
12. Ξάνθη 18
13. Παναιτωλικός 17
14. Πανιώνιος 11

Η βαθμολογία μετά από 25 αγωνιστικές:

1. Ολυμπιακός 64
2. Άρης 48
3. ΑΕΚ 48
4. ΠΑΟΚ 47
5. Αστέρας Τρίπολης 42
6. Παναθηναϊκός 42
7. Βόλος 30
8. ΠΑΣ Γιάννινα 28
9. Ατρόμητος 27
10. Απόλλων Σμύρνης 25
11. ΠΑΣ Λαμία 22
12. Παναιτωλικός 20
13. ΟΦΗ 19
14. ΑΕΛ 16

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ