Ο Ολυμπιακός πρωταγωνιστεί στη διαμάχη Κριστιάνο – Σάντος για τον Πελέ! (Pics, Vids)

Ο Ολυμπιακός πρωταγωνιστεί στη διαμάχη Κριστιάνο – Σάντος για τον Πελέ! (Pics, Vids)

Ο Ολυμπιακός αποτελεί το πιο τρανό παράδειγμα της Σάντος στη διαμάχη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο για τα γκολ που έχει πετύχει ο Πελέ, με ειδική αναφορά στο φιλικό του 1961, αλλά και στον ύμνο των ερυθρόλευκων.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκόραρε τρεις φορές σε 22 λεπτά στη νίκη της Γιουβέντους επί της Κάλιαρι (3-1) και έφτασε τα 770 γκολ στη σπουδαία καριέρα του. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ μάλιστα ξεπέρασε τα γκολ του Πέλε σε επίσημους αγώνες, όπως αναφέρει το Reuters, γράφοντας μια ακόμη «χρυσή» σελίδα. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως υπάρχει έντονη αμφισβήτηση γύρω από το ρεκόρ που πέτυχε ο Ρονάλντο, αφού στη Βραζιλία θεωρούν όχι μόνο ότι δεν έφτασε τα γκολ του Πελέ, αλλά δεν είναι καν κοντά στο να τα φτάσει.

Η Σάντος όπου ο Πελέ μεγαλούργησε ποδοσφαιρικά και άφησε εποχή θεωρεί ότι ο Βραζιλιάνος θρύλος είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία, αφού έχει τετραψήφιο αριθμό τερμάτων, με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει μια διαμάχη με την πλευρά του Κριστιάνο Ρονάλντο για το ρεκόρ. Ο ίδιος ο Πελέ, ο οποίος βοήθησε τη Βραζιλία να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1958, το 1962 και το 1970, δηλώνει στη δική του σελίδα στο Instagram ότι είναι επικεφαλής της λίστας όλων των εποχών με 1.283 γκολ, παρόλα αυτά έσπευσε να συγχαρεί τον Πορτογάλο σταρ για το επίτευγμα του, τονίζοντας όμως ότι τον ξεπέρασε στα επίσημα γκολ.

Η αντίδραση της Σάντος και ο Ολυμπιακός

Η Σάντος αντιδρά συχνά τους τελευταίους μήνες σχετικά με το ρεκόρ του Πελέ, το οποίο και υπερασπίζεται με επιχειρήματα. Επιχειρήματα μάλιστα τρανταχτά και στα οποία πρωταγωνιστεί και ο Ολυμπιακός. Πιο συγκεκριμένα, η βραζιλιάνικη ομάδα αναφέρει ότι πριν από τα παιχνίδια της πάντα συνηθιζόταν να λέγεται «πόσα γκολ θα σκοράρει ο Πελέ;» και όχι «πόσο θα έρθει το παιχνίδι», ενώ εχει μια σειρά από λόγους που είναι απόλυτη και που ζητάει να αναγνωριστούν όλα τα γκολ που έχει πετύχει ο Βραζιλιάνος θρύλος στην καριέρα του γιατί είναι εξίσου σημαντικά.

Η Σάντος από την πλευρά της λοιπόν κάνει ειδική αναφορά στα φιλικά που έδωσε στην Ευρώπη τη δεκαετία 1960-70, όταν και ανέκαμπτε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας πόσο μεγάλη σημασία είχαν αυτά τα παιχνίδια και πόσο σοβαρά τα λάμβαναν υπόψιν οι αντίπαλοι, το κοινό, αλλά και η ίδια ιστορία. Μάλιστα από την πλευρά της Σάντος φέρνουν ως τρανότερο παράδειγμα το φιλικό με τον Ολυμπιακό στις 4 Ιουλίου του 1961, όπου οι ερυθρόλευκοι είχαν επικρατήσει με 2-1. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση ήταν τόσο σημαντική που η νίκη του Ολυμπιακού επί της Σάντος του Πελέ έγινε αναφορά ακόμα και στον ύμνο της ομάδας, που ακούγεται μέχρι και σήμερα.

Το σπουδαίο ματς του Ολυμπιακού με τη Σάντος

Ακόμα σε θυμούνται η Σάντος κι ο Πελέ! - Fosonline

Ο Ολυμπιακός θα υποδεχόταν τη Σάντος στη Λεωφόρο. Το γήπεδο είναι κατάμεστο από 25.000 φιλάθλους του Ολυμπιακού. Στις 9 το βράδυ η ομάδα του Πειραιά αντιμετώπιζε σε φιλικό αγώνα την ομάδα του Βασιλιά, του Πελέ. Το γκολ του Ποδειδώνα στο 10’ και του Σουρούνη πριν από το τέλος του ημιχρόνου έδωσαν τη νίκη στους Ερυθρόλευκους. Το τέλος του αγώνα βρήκε την Σάντος ηττημένη και τους Πειραιώτες να πανηγυρίζουν και να κάνουν… ύμνο του σπουδαίο Βραζιλιάνο και την ομάδα του.

Η Σάντος είχε κερδίσει την ΑΕΚ με 3-0 και τον Παναθηναϊκό με 3-2 πριν τον Ολυμπιακό. Στην επανάληψη, η ομάδα του Πελέ πίεσε, μα το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει σε 2-1, στο 50’, με τον Ζίτο, με αποτέλεσμα να γραφτεί ιστορία. Το εισιτήριο στο γήπεδο κόστιζε περίπου 10 δραχμές, αλλά με τη Σάντος ανέβηκε στις 30 δραχμές, ενώ υπήρχαν και ακριβότερα. Κατά κανόνα στα φιλικά η είσοδος ήταν ελεύθερη. Όχι όμως κόντρα στη Σάντος του Πελέ.

Ολυμπιακός : «Κι ακόμα σε θυμούνται η Σάντος και ο Πελέ...» - to10.gr

Όλη η Ευρώπη στα… πόδια του «Βασιλιά»

Ο Ολυμπιακός μπορεί να αποτελεί το πιο τρανό παράδειγμα της Σάντος για τα γκολ του Πελέ, όμως από το 1959 μέχρι το 1973, η βραζιλιάνικη ομάδα γύρισε όλη την Ευρώπη και έδωσε δεκάδες αγώνες κόντρα σε όλες τις κορυφαίες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου. Η Σάντος με τον Πελέ να κάνει πράγματα και θαύματα κέρδισε ομάδες όπως η Μίλαν, η Ίντερ, η Γιουβέντους, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ και πολλές ακόμα, με τον Βραζιλιάνο θρύλο να σκοράρει σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια. Το «πανδαιμόνιο» που επικρατούσε για τον Πελέ είναι αδιανόητο, αφού τα γήπεδα ήταν κατάμεστα.

Στο Τορίνο η Γιουβέντους είχε 60.000 κόσμο, στη Ρώμη η Ρόμα έφτασε τις 80.000, ενώ στο ματς με την Ίντερ καταγράφηκαν 110.000! Στο γεμάτο Καμπ Νου ο Πελέ υπέταξε την Μπαρτσελόνα με 5-1, ενώ στο Μόναχο την Μπάγερν με 9-1, με τον Βραζιλιάνο θρύλο να λατρεύεται από τους οπαδούς στην Ευρώπη σαν Θεός. Εκτιμάται μάλιστα ότι αυτά τα 15 χρόνια που ο Πελέ ερχόταν στην Ευρώπη με τη Σάντος για φιλικά παιχνίδια περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι τον είδαν ζωντανά στο γήπεδο. Πραγματικά ανεπανάληπτο για την εποχή.

Για αυτό τον λόγο λοιπόν η Σάντος απαιτεί περισσότερο σεβασμό για τον Πελέ και τα γκολ του, διότι έμεινε στην ιστορία και αγωνίστηκε σε πάνω από 100 φιλικά παιχνίδια μόνο στην Ευρώπη προκαλώντας πανζουρλισμό σε κάθε μέρος που πήγαινε, ενώ στα περισσότερα παιχνίδια σκόραρε και η Σάντος έφευγε νικήτρια. Για αυτό και το παράδειγμα του Ολυμπιακού. Γιατί εκει οι Βραζιλιάνοι και ο Πελέ ηττήθηκαν…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ