Παναθηναϊκός : Το «όχι» για το γήπεδο και το Plan B της Κυβέρνησης

Παναθηναϊκός : Το «όχι» για το γήπεδο και το Plan B της Κυβέρνησης

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα εκταμιεύσει χρήματα για την κατασκευή της έδρας του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού και to10.gr εξηγεί την εναλλακτική λύση.

Το απόγευμα της Τρίτης (17/3) γνωστοποιήθηκε ότι το Ecofin (Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενέκρινε την εκταμίευση περίπου 75 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης.

Ασφαλώς, το όργανο δεν συνεδρίασε ειδικά για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, αλλά έδωσε την έγκριση του για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Το ίδιο συνέβη και με τις παρουσιάσεις άλλων χωρών.

Η είδηση έχει μεγάλη σημασία, αφού διασφαλίζεται ένα σημαντικό ποσοστό της χρηματοδότησης για την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης. Περαιτέρω, αξίζει να σημειωθεί ότι τα κονδύλια προορίζονται για έργα υποδομής και περιβαλλοντικής υποστήριξης στο Βοτανικό και στους Αμπελόκηπους, στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης. Αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης προέβλεπε ότι τα χρήματα για την ανέγερση της έδρας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, εντούτοις το Ecofin απέρριψε αυτό το σκέλος του σχεδίου. Μία εξέλιξη που δυσκολεύει την εξασφάλιση των αναγκαίων κεφαλαίων, αλλά δεν την καθιστά απαγορευτική.

Το «Σχέδιο Β» της Κυβέρνησης για την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου προβλέπει ότι η εγκατάσταση θα ενταχτεί στο συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το οποίο χρησιμοποιεί ένα μείγμα δημοσίων, κοινοτικών και ιδιωτικών πόρων για τον προϋπολογισμό του.

Η κομβική μεταβολή έγκειται στη διαφορά των δύο χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα επηρεάσει και το χρονοδιάγραμμα. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα έκτακτο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και εκταμιεύει αμέσως τα χρήματα για τα έργα που εγκρίνει. Αντίθετα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το χειρίζονται τα Υπουργεία, έχει πιο χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αυστηρές προϋποθέσεις για την εκταμίευση των κονδυλίων. Άρα, όταν υποβληθεί ο φάκελος για το ποδοσφαιρικό γήπεδο, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την έγκριση του.

Ο Δήμος Αθηναίων και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα διεκδικήσουν περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΔΕ και από το ΕΣΠΑ, ενώ ένα ποσό θα συνεισφέρει και η Περιφέρεια Αττικής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ