Παναθηναϊκός: Ρενέ Βάιλερ, ο ανερχόμενος Ελβετός απασχολεί τους «πράσινους»

Παναθηναϊκός: Ρενέ Βάιλερ, ο ανερχόμενος Ελβετός απασχολεί τους «πράσινους»

Ο 48χρονος προπονητής έχει αποδείξει την αξία του σε συνθήκες πρωταθλητισμού και έχει ένα δελεαστικό βιογραφικό για τον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Ένα από τα βασικά κριτήρια που εξετάζει ο Γιάννης Αλαφούζος για τους υποψήφιους για την τεχνική ηγεσία, είναι η γνώση της ελληνικής πραγματικότητας. Όμως, στη short-list του συμπεριλαμβάνεται ένα όνομα που δεν έχει καμία σύνδεση με την Ελλάδα, αλλά έχει κεντρίσει την προσοχή του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Πρόκειται για τον Ρενέ Βάιλερ. Είναι ο δεύτερος Ελβετός ο οποίος προτάθηκε στον Αλαφούζο, μετά τον 66χρονο Κρίστιαν Γκρος. Αλλά ο Βάιλερ είναι αρκετά νεότερος: γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1973 και στα φετινά γενέθλια του θα συμπληρώσει 48 χρόνια.

Ο Αλαφούζος έχει σχηματίσει εξαιρετική γνώμη για το βιογραφικό του Βάιλερ. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός πιστεύει πως πρόκειται για έναν προπονητή ο οποίος έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε συνθήκες πρωταθλητισμού με την Άντερλεχτ και την Αλ Αχλί, ενώ εξέλιξε και την Αράου και τη Νυρεμβέργη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλαφούζος έχει επικοινωνήσει με τον Ελβετό προπονητή και έχει μάθει τις απαιτήσεις του, ενώ τον έχει ενημερώσει για το σχέδιο του για τον Παναθηναϊκό. Ένα δέλεαρ που φαίνεται να αρέσει στον Ελβετό.

Οι πρώτες επιτυχίες σε Ελβετία-Γερμανία

Επιπλέον, ο Βάιλερ δεν έχει το παλμαρέ και το βιογραφικό του Γκρος, αλλά έχει τις δικές του περγαμηνές. H πρώτη δουλειά του Βάιλερ ήταν στη Σαφχάουζεν στη δεύτερη κατηγορία της πατρίδας του. Την πρώτη σεζόν έσωσε μία ομάδα με χαμηλό μπάτζετ, τη δεύτερη δεν τα κατάφερε.

Ο Βάιλερ απολύθηκε, αλλά η Αράου τον πίστεψε και του ανέθεσε την τεχνική ηγεσία. Εκείνος δικαίωσε τις προσδοκίες. Το 2012 οδήγησε την Αράου στο μπαράζ για την άνοδο στην πρώτη κατηγορία, αλλά η Σιόν πήρε το εισιτήριο. Την επόμενη χρονιά η Αράου στέφθηκε πρωταθλήτρια και ανέβηκε πανηγυρικά, στην πρώτη σημαντική επιτυχία του Βάιλερ.

Το 2014 ο Βάιλερ άλλαξε χώρα αλλά όχι κατηγορία. Στην Τσβαϊτελίγκα ο Ελβετός ανέλαβε τη Νυρεμβέργη και την πρώτη χρονιά έφερε μία καλή κατάταξη. Αλλά τη δεύτερη η Νυρεμβέργη τερμάτισε τρίτη και διεκδίκησε την άνοδο στη Bundesliga, αλλά στο μπαράζ δεν ξεπέρασε το εμπόδιο της Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Η οποία σημειωτέον ερχόταν από τη Bundesliga, ως 16η και όχι από την ίδια κατηγορία με την ομάδα του Βάιλερ.

Οι τίτλοι στο Βέλγιο και στην Αίγυπτο

Στις 20 Ιουνίου του 2016, ο Βάιλερ ανέλαβε την Άντερλεχτ, στη μεγαλύτερη πρόκριση της καριέρας του. Δικαιώνοντας την εμπιστοσύνη της διοίκησης ο Βάιλερ στέφθηκε πρωταθλητής Βελγίου το 2017 και κατέκτησε το Σούπερ Καπ το καλοκαίρι. Ωστόσο, στα μέσα Σεπτεμβρίου ο Βάιλερ αποχώρησε, λέγοντας και ότι δεν έχει την αποδοχή του κόσμου.

Η Μέση Ανατολή έμοιαζε ο επόμενος προορισμός του Βάιλερ, αλλά εκείνος προτίμησε τον επαναπατρισμό. Αλλά η θητεία του στη Λουκέρνη δεν διήρκεσε πολύ και την άφησε στην έβδομη θέση της βαθμολογίας, αφού το όραμα του δεν συμβάδιζε με τις επιδιώξεις της διοίκησης.

Τελικά, ο Βάιλερ κατέληξε στην Αίγυπτο και όχι στη Σαουδική Αραβία, όπως είχε γραφτεί. Ο 47χρονος Ελβετός δούλεψε στην Αλ Αχλί, με την οποία κατάκτησε το πρωτάθλημα και το Σούπερ Καπ της σεζόν 2019-2020. Παράλληλα υπό τις οδηγίες του η Αλ Αχλί προκρίθηκε στα ημιτελικά του αφρικανικού Champions League.

Η διοργάνωση διακόπηκε προσωρινά με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊου και ο Βάιλερ προτίμησε να γυρίσει στην ασφάλεια της Ελβετίας. Για αυτό την 1η Οκτωβρίου του 2020 ενεργοποίησε όρο στο συμβόλαιο του και έφυγε. Αξίζει να σημειωθεί πως η Αλ Αχλί στέφθηκε πρωταθλήτρια Αφρικής, μία επιτυχία στην οποία ο Βάιλερ έχει κομβικό μερίδιο.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ