ΑΕΚ: Ο Μάχο, ο Σορεντίνο, ο… Μορέτο και οι υπόλοιποι

ΑΕΚ: Ο Μάχο, ο Σορεντίνο, ο… Μορέτο και οι υπόλοιποι

Ο Στάνκοβιτς έρχεται να δώσει συνέχεια στην παράδοση της ΑΕΚ με τους ξένους γκολκίπερ.

Ο Τσίτα Στάνκοβιτς είναι παίκτης της ΑΕΚ, με την Ένωση να ολοκληρώνει την πρώτη μεταγραφική της κίνηση, αποκτώντας έναν τερματοφύλακα με παραστάσεις και ποιότητα. Αναμφίβολα πρόκειται για μια τεράστια αναβάθμιση της θέσης, γι’ αυτό είχε και το ανάλογο χρηματικό κόστος.

Ο Στάνκοβιτς έρχεται να «σπάσει» την ελληνική παρουσία κάτω από τα δοκάρια της ΑΕΚ, που υπήρχε τα τελευταία χρόνια. Μιας και η ομάδα εμπιστευόταν Έλληνες τερματοφύλακες.

Φέτος αυτό όμως αποφασίστηκε να αλλάξει. Έτσι ο Στάνκοβιτς έρχεται να δώσει συνέχεια στην παρουσία των ξένων γκολκίπερ της Ένωσης, που περιλαμβάνει από «λαχεία», μέχρι μεγάλες αποτυχίες.

Στέφανο Σορεντίνο

Ο Σορεντίνο ήρθε στην ΑΕΚ το 2005 και στη διετία που φόρεσε τη φανέλα της κατάφερε να εξελιχθεί σε αγαπημένο παίκτη της εξέδρας. Αποκορύφωμα της παρουσίας του στην Ένωση η τεράστια βραδιά του στη νίκη των Κιτρινόμαυρων επί της Μίλαν για το Τσάμπιονς Λιγκ, με 1-0.

Ο Σορεντίνο συνέχισε την καριέρα του για πολλά ακόμα χρόνια στην πατρίδα του με απόλυτη επιτυχία, ωστόσο μνημονεύεται ακόμα από τον κόσμο, παρότι έμεινε στη χώρα μας μόλις δύο χρόνια.

Μαρσέλο Μορέτο

Το 2007 η ΑΕΚ απέκτησε τον Βραζιλιάνο Μαρσέλο Μορέτο που έμεινε στην ομάδα για ένα χρόνο, καταγράφοντας 25 συμμετοχές. Ο Μορέτο δεν κατάφερε να προσδώσει εμπιστοσύνη κάτω από τα δοκάρια και έτσι με το τέλος της χρονιάς οι Κιτρινόμαυροι εγκατέλειψαν την περίπτωσή του, με τον παίκτη να επιστρέφει στην Μπενφίκα, από όπου είχε έρθει ως δανεικός.

Γιούργκεν Μάχο

Ο Γιούργκεν Μάχο ήρθε στην ΑΕΚ την ίδια χρονιά και παρότι αρχικά λογιζόταν ως δεύτερος, κατάφερε να κερδίσει φανέλα βασικού. Ο Αυστριακός ήταν ένας σταθερός τερματοφύλακας και έκανε καλές εμφανίσεις με την ΑΕΚ. Στην Ένωση έμεινε συνολικά δύο χρόνια και κορυφαία του στιγμή ήταν η εμφάνισή του στο 4-0 επί του Ολυμπιακού.

Σεμπάστιαν Σάχα

Η επόμενη επιλογή της ΑΕΚ από την αγορά του εξωτερικού για τη θέση «1» ήρθε από την Αργεντινή. Το 2008 οι Κιτρινόμαυροι απέκτησαν τον Σεμπάστιαν Σάχα με τον Αργεντινό γκολκίπερ να πραγματοποιεί τρεις γεμάτες χρονιές με την Ένωση και να είναι ο πρώτος σε συμμετοχές ξένος τερματοφύλακας στην ιστορία της ομάδας. Ο Σάχα την περίοδο 2008–11 πραγματοποίησε 117 εμφανίσεις με την κιτρινόμαυρη φανέλα και αποτελεί μέχρι και σήμερα μια από τις πιο πετυχημένες επιλογές του Δικεφάλου.

Αλέν Μπαρόχα

Το 2015 και ενώ στην ΑΕΚ παρακολουθούσαν ένα ματς της Βενεζουέλας για να «τσεκάρουν» τον Βάργκας, που μόλις είχε υπογράψει με την ομάδα, εντυπωσιάστηκαν από τον συμπαίκτη του που βρισκόταν κάτω από τα δοκάρια. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Αλέν Μπαρόχα, που ήρθε στην ΑΕΚ και παρότι ξεκίνησε τη σεζόν δυναμικά, την έκλεισε ως αναπληρωματικός.

Στο τέλος της σεζόν αποχώρησε μάλιστα από τον Δικέφαλο, που ξεκίνησε έκτοτε να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε Έλληνες τερματοφύλακες. Μια συνθήκη που άλλαξε φέτος με την προσθήκη του Στάνκοβιτς.

Ερέα και Λούκατς

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώτος ξένος τερματοφύλακας που υπερασπίστηκε την εστία της ΑΕΚ ήταν ο ο αείμνηστος Νέστορ Μαρτίν Ερέα, με τον Αργεντινό γκολκίπερ θα φοράει τα κιτρινόμαυρα την περίοδο 1972–74 και να καταγράφει 46 συμμετοχές. Η τότε επιλογή ενός ξένου τερματοφύλακα είχε ξαφνιάσει, μιας και δεν συνηθίζονταν.

Μια άλλη περίπτωση ξένου τερματοφύλακα που… πέρασε από την ΑΕΚ, αλλά δεν ακούμπησε, ήταν εκείνη του Μίλαν Λούκατς. Μιας και ο Σέρβος δεν κατέγραψε ποτέ καμία επίσημη συμμετοχή με τη φανέλα της ΑΕΚ, παρότι ήταν στο ρόστερ της για περισσότερες από μία σεζόν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ