Ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από τις «μεταμορφώσεις» των παικτών του Ολυμπιακού

Ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από τις «μεταμορφώσεις» των παικτών του Ολυμπιακού

Ο διατροφολόγος του Ολυμπιακού, Ερνάνι Γκόμες, ο άνθρωπος άλλαξε διατροφικές συνήθειες, αλλά και... καριέρες στο λιμάνι αποκαλύπτει τον τρόπο δουλειάς του.

Ο Ολυμπιακός αποτελεί την κορυφαία ελληνική ομάδα και μια από τις κορυφαίες στην Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια. Οι ερυθρόλευκοι έχουν εξελιχθεί σε όλα τα επίπεδα, ενώ από την ημέρα που «πάτησε» το πόδι του στην Ελλάδα ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε ίσως την κορυφαία «μεταγραφή» των τελευταίων ετών.

Ο λόγος για τον Ερνάνι Γκόμες, τον διατροφολόγο των Πειραιωτών, ο οποίος αποτελεί εισήγηση του Πορτογάλου τεχνικού και είναι ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από τις «μεταμορφώσεις» των παικτών του Ολυμπιακού. Ο Ερνάνι είναι αυτός που επεμβαίνει παντού και ο άνθρωπος που «φοβούνται» όλοι στον Ρέντη.

Ο Ερνάνι που συνεργάστηκε για δυο χρόνια με τον Μαρτίνς στη Ρίο Άβε πριν έρθει στον Ολυμπιακό, κυκλοφορεί πάντα με μια ζυγαριά στο προπονητικό κέντρο του Ολυμπιακού, ενώ τα πάντα γύρω από διατροφικές συνήθειες, αλλά και προγράμματα για τη βελτίωση ποδοσφαιριστών περνάνε από τα χέρια του.

Παράλληλα όμως, ο διατροφολόγος των ερυθρόλευκων είναι αυτός που έχει «εκτοξεύσει» καριέρες στον Ολυμπιακό και αυτός που έχει συμβάλλει για τη βελτίωση αλλά και τη μεγάλη αλλαγή στο σώμα αρκετών ερυθρόλευκων. Τρανά παραδείγματα αποτελούν ο Τικίνιο Σοάρες, αλλά και ο Ρόνι Λόπες, οι οποίοι έχασαν βάρος μέσα σε μερικές εβδομάδες και μεταμορφώθηκαν σε σύγκριση με το ξεκίνημα της σεζόν.

Ο Ερνάνι λοιπόν αποκαλύπτει μέσα από το match programme του αγώνα Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης πως ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής είναι μια από τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ο Ερνάνι που είναι ο άνθρωπος – κλειδί για τον Πέδρο Μαρτίνς από την πρώτη του μέρα στην ομάδα παρουσιάζει την τεχνογνωσία στη διατροφή και την αποκατάσταση μετά από παιχνίδια, αλλά και γιατί ο ρόλος του είναι κομβικός για μια ομάδα σαν τους ερυθρόλευκους που κάνει πρωταθλητισμό και πρέπει να είναι στην κορυφή.

«Η σημασία της διατροφής στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο»

Με ποιόν τρόπο επηρεάζουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις το πρόγραμμα διατροφής;

«Οι αγώνες συνεπάγονται μια απαιτητική προσπάθεια στην οποία οι παίκτες μπορούν να τρέξουν μέχρι και 13 χιλιόμετρα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ένταση στην οποία παίζεται το παιχνίδι έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πολλές επιταχύνσεις, επιβραδύνσεις, αλλαγές κατεύθυνσης που οδηγούν σε σημαντικό μυϊκό πόνο ή ζημιά. Είναι απαραίτητο να είμαστε προετοιμασμένοι για τον αγώνα και να αναρρώνουμε πλήρως και γρήγορα, καθώς παίζουμε τις περισσότερες φορές κάθε τρεις μέρες.

Κύριοι λόγοι κούρασης στο τελευταίο μέρος του παιχνιδιού (τελευταία 15 λεπτά) είναι η εξάντληση ενέργειας σε ορισμένες μυϊκές ίνες και η αφυδάτωση. Έτσι όταν ο αγώνας πλησιάζει (MD-2 έως MD) είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ένα επαρκές επίπεδο αποθεμάτων ενέργειας του σώματος, αυξάνοντας την κατανάλωση τροφών, πλούσιων σε υδατάνθρακες (δηλαδή ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, ψωμί).

Είναι επίσης σημαντικό ο αθλητής να ξεκινά το παιχνίδι πλήρως ενυδατωμένος. Μερικές ώρες πριν από κάθε αγώνα αξιολογούμε την ωσμωτικότητα των ούρων όλων των παικτών για να έχουμε πρόσβαση εάν έχουν πιεί αρκετά ή αν πρέπει να πιούν περισσότερο πριν από την έναρξη του ματς. Την ημέρα του παιχνιδιού, συνιστάται επίσης να συμπεριλάβουν επιπλέον αλάτι στη διατροφή τους, καθώς αυξάνει τη δίψα, προάγει την απορρόφηση (και κατακράτηση) νερού και αντισταθμίζει τις αυξημένες απώλειες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ματς στον ιδρώτα, συμβάλλοντας πιθανότατα στην πρόληψη των μυϊκών κραμπών.

Την ημέρα του αγώνα, ορισμένα συμπληρώματα δίνονται ως λεπτομέρεια πριν από το παιχνίδι, κατά τη διάρκεια του, ή αμέσως μετά το παιχνίδι για να ξεκινήσει η αποκατάσταση το συντομότερο δυνατό. Αυτά περιλαμβάνουν καφεϊνη, νιτρικά άλατα, χυμό τουρσιών, ηλεκτρολύτες, ροφήματα με πρωτεϊνες και υδατάνθρακες, κρεατίνη, βήτα/αλατίνη».

Πόσο δύσκολο είναι να ακολουθείται πιστά ένα πρόγραμμα διατροφής επαγγελματιών αθλητών με το πλήθος των ταξιδιών και υποχρεώσεων που έχουν;

«Τα ταξίδια, είτε με λεωφορείο, είτε με αεροπλάνο αποτελούν αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα (συχνά με πολλές ευκαιρίες για φαγητό). Οι μεγάλες πτήσεις μπορεί να αυξήσουν ελαφρώς τον κίνδυνο αφυδάτωσης, καθώς ο αέρας στην καμπίνα έχει χαμηλή υγρασία (σχετικά ξηρός). Το άγχος των επερχόμενων γεγονότων καθώς και τα ίδια τα ταξίδια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαταραχών του εντέρου, όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Ωστόσο, οι παίκτες μας είναι συνηθισμένοι σε αυτές τις καταστάσεις και επίσης ελέγχουμε κάθε στιγμή τα μενού (ξενοδοχεία, αεροπλάνο, λεωφορείο) ώστε να εκπληρώσουν τους διατροφικούς τους στόχους».

Σε τι επίπεδο θα συνεργαστεί ο διατροφολόγος με τον προπονητή;

«Είμαστε σε επαφή καθημερινά, καθώς του παρέχω ενημερώσεις για το βάρος και τη σύνθεση του σώματος των παικτών. αντιμετωπίζουμε επίσης θέματα όπως το επίπεδο κούρασης των παικτών ή την αποθεραπεία τους από τους αγώνες».

Στην εποχή του κορωνοϊού πόσο έχει ενισχυθεί ο ρόλος της σωστής διατροφής των αθλητών;

«Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για το ανοσοποιητικό σύστημα. Σημασία έχει να μην έχουμε ενεργειακό έλλειμα ή διατροφικές ελλείψεις, δηλαδή πρωτεϊνες, ή ορισμένα συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά.

Η επαρκής πρόσληψη σιδήρου, ψευδαργύρου, και βιταμινών Α, Ε, Β6, Β12 είναι σημαντική για τη διατήρηση της λέιτουργίας του ανοσοποιητικού, αλλά η υπερβολική πρόσληψη ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί επίσης να βλάψει το ανοσοποιητικό  σύστημα και να έχει άλλες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Είναι σημαντικό να διατηρείται μια υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, χωρίς να χρειάζεται να λαμβάνεται κανένα συμπλήρωμα με μεγάλες δόσεις θρεπτικών συστατικών.

Καθημερινά έχουμε πρωινό και μεσημεριανό στο προπονητικό μας κέντρο. Σε ορισμένες περιόδους καραντίνας/απομόνωσης, οι παίκτες υποστηρίχτηκαν με γεύματα (και συμπληρώματα σε περίπτωση ανάγκης) που παρασκευάζονταν στο προπονητικό μας κέντρο και παραδίδονταν στο σπίτι. Κάνουμε επίσης εξετάσεις αίματος και παρέχουμε συμπληρώματα διατροφής ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες».

Σε τι βαθμό βοηθάει η διατροφή έναν αθλητή που επιστρέφει από κορωνοϊό ούτως ώστε να επανέλθει όσο το δυνατόν συντομότερα στο πρότερο επίπεδο;

«Εκτός από τον ρόλο της στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας σε ότι αφορά τη σύνθεση του σώματος. Εάν ένας παίκτης βρίσκεται σε καραντίνα, ακόμα και αν δεν έχει σοβαρά συμπτώματα, η ημερήσια ενεργειακή του δαπάνη μειώνεται λόγω του ότι δεν προπονείται με την ομάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η προσοχή στη διατροφή, ιδιαίτερα ο έλεγχος της ενεργειακής πρόσληψης (και πρωτεϊνης), θα επιτρέψει να μην αποκτήσει επιπλέον βάρος/λίπος, και να ελαχιστοποιήσει την απώλεια μυϊκής μάζας».

Γιατί είναι καλό μια ομάδα να συνεργάζεται με διατροφολόγο;

«Στο πλαίσιο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η συνεργασία με έναν διατροφολόγο θα επιτρέψει τη βελτίωση (και τη διατήρηση) του βάρους και της σύστασης του σώματος. Θα προωθήσει την ταχύτερη και συνολική αποκατάσταση από τις προπονήσεις και τους αγώνες. Θα συμβάλει στην αποφυγή τραυματισμών. Ο απώτερος στόχος είναι να μεγιστοποιήσει την απόδοση, ενώ παραμένει υγιής».

Ακολούθησες τον Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό και είσαι πλέον στην ομάδα, αλλά και στη χώρα τέσσερα χρόνια σχεδόν. Περίμενες ότι το 2022 θα είσαι ακόμα εδώ;

«Ο Ολυμπιακός είναι ένας θρύλος. ενώ η Ελλάδα είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού (και πανέμορφη!). Το να δουλέψεις σε αυτόν τον σύλλογο και να ζήσεις σε αυτή τη χώρα είναι μια ευκαιρία ζωής. Στην αρχή, περισσότερο από το να δημιουργώ κάθε είδους προσδοκία, επικεντρώθηκα στη δουλειά και δούλεψα πολύ σκληρά. Από την πρώτη στιγμή έχουμε δώσει το 100% μας σε αυτή τη νέα πρόκληση. Το επίπεδο δέσμευσης ήταν το υψηλότερο και πιστεύω ότι τα καλύτερα έρχονται, συνεχίζω να εργάζομαι και να ονειρεύομαι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ