Θανάσης Στάικος: Ένας «μαχητής» στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα

Θανάσης Στάικος: Ένας «μαχητής» στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα

Η οικογενειακή επιχείρηση η οποία του πέρασε απαρατήρητη. Η Ερμιονίδα η οποία αποτέλεσε τον σταθμό της καριέρας του, αλλά και τα δύο χτυπήματα της μοίρας με το θάνατο του πατέρα του και της επί 20 ετών συντρόφου του. Η ιστορία του νέου προπονητή του ΠΑΣ Γιάννινα έχει να μας διδάξει πολλά.

Η ιστορία της ζωής του που θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ. Ο Θανάσης Στάικος πόνεσε, έπεσε ωστόσο στάθηκε ξανά στα πόδια, όντας πλέον έτοιμος για την μεγαλύτερη πρόκληση της προπονητικής του καριέρας.

Ποιος είναι όμως ο 42χρονος τεχνικός στον οποίο ο Γιώργος Χριστοβασίλης βλέπει τον διάδοχο του Ηρακλή Μεταξά, παίρνοντας το βάπτισμα του πυρός στη Superleague την χρονιά που έρχεται;

Είδε το πρώτο φως του ήλιου στις 29 Νοεμβρίου στο Λιγουριό Αργολίδας. Είναι το πρώτο παιδί μιας εύπορης οικογένειας, που ασχολείται με το εμπόριο κρεάτων, καθώς έχει δύο μικρότερες αδερφές.

Με την οικογενειακή επιχείρηση ούτεν καν που το σκέφτηκε να ασχοληθεί. Το μόνο που ήθελε ήταν μια μπάλα στα πόδια. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα έγιναν στην Αναγέννηση Λιγουριού στα 13 του χρόνια και έμεινε εκεί ως τα 20.

Το ταλέντο του δεν άργησε να ξεφύγει από τα σύνορα του Νομού της Αργολίδας, μιας και στον δρόμο του εμφανίστηκε ο Βύζας Μεγάρων. Τη φανέλα αυτής της ομάδας φόρεσε για τέσσερα χρόνια – τα δύο ήταν στη Γ’ Εθνική.

Το 2005 ο Ηλυσιακός του Χριστοβασίλη τού δίνει την ευκαιρία να κάνει το μεγάλο βήμα στη Β’ Εθνική. Ήταν η στιγμή που αναπτύχθηκε μια σχέση αγάπης, σεβασμού και εμπιστοσύνης με τον νυν διοικητικό ηγέτης της ομάδας του ΠΑΣ.

Ο θάνατος του πατέρα του, και το «θέλουμε να γίνεις ο προπονητή μας»

Το 2010 η μοίρα του «χτυπά» για πρώτη φορά την πόρτα. Ο πατέρας του φεύγει από την ζωή με τον Στάικο να θέλει να επιστέψει στην πατρίδα του.

Ένα χρόνο το 2011 ιδρύεται η Ερμιονίδα. Μια νεοσύστατη ομάδα που προκύπτει από την ένωση δύο χωριών. Ο Θανάσης Στάικος αγωνίζεται εκεί γίνεται ο ηγέτης αυτής της ομάδας, η οποία μέσα σε μια πενταετία φτάνει στην Β Εθνική.

Όντας πια στα 36 του και έχοντας ακόμη καλή φυσική κατάσταση του γίνεται η πρόταση να αναλάβει το «τιμόνι» της ομάδας. Αρχικά αρνείται και δεν συμμετέχει στην προετοιμασία της ομάδας. . Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η σεζόν, στις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, του ανακοινώνουν ότι ο προπονητής φεύγει και έτσι μέσα σε μια… νύχτα αναλαμβάνει τις τύχες της ομάδας.

Παρά τις δυσκολίες, ο ίδιος ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Μένει στον πάγκο της ομάδας για 2,5 χρόνια. Και τελικά την περίοδο που έφυγε ήταν αήττητος.

Ο Παναρκαδικός γίνεται η 2η ομάδα που προπονεί στη Γ’ Εθνική. Η ομάδα της Τρίπολης κινδύνευε να πέσει και κατάφερε να τη σώσει. Μένει για άλλον έναν χρόνο και το τριφύλλι βγήκε 4ο.

Ο θάνατος της γυναίκας του, (ξανά) η Ερμιονίδα και το κάλεσμα του ΠΑΣ Γιάννινα

Η μοίρα του παίζει ξανά άσχημο παιχνίδι. Η επι σχεδόν 20 χρόνια σύντροφος του φεύγει από την ζωή έπειτα από μια σκληρή «μάχη». Ο Θανάσης Στάικος επιστρέφει ξανά στο σπίτι του, ώστε να είναι στο πλευρό της.

Η Ερμιονίδα τον υποδέχεται ξανά. Το Φεβρουάριο του ’21, τελικά, η Νίκη αφήνει την τελευταία του πνοή. Ο 42χρονος τεχνικός νιώθει την ανάγκη να φύγει από την περιοχή του, ώστε να αλλάξει παραστάσεις και ρουτίνα.

Και κάπου εκεί έρχεται η… θεόσταλτη πρόταση του Χριστοβασίλη για να αναλάβει βοηθός προπονητή του Μεταξά. Ο Θανάσης Στάικος δεν το σκέφτεται δεύτερη φορά και φτιάχνει βαλίτσες για τα Γιάννενα.

Στο πλευρό του Ηρακλή Μεταξά μαθαίνει αρκετά πράγματα, αντλεί πληροφορίες αλλά και εμπειρίες γεμίζει το βιογραφικό του με παραστάσεις και πλέον ετοιμάζεται να αναλάβει τον «Άγιαξ της Ηπείρου» ως πρώτος προπονητής.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι η τρίτη ομάδα που θα προπονήσει ο Θανάσης Στάικος, μετά την Ερμιονίδα και τον Παναρκαδικό. Ένας άνθρωπος ο οποίος δεν σταμάτησε στιγμή να δίνει τις δικές του μάχες με το αποτέλεσμα να είναι πάντα το ίδιο. Η νίκη κατέληγε στα χέρια του…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ