Μικρές ιστορίες, μεγάλης σημασίας – Οι δύο ενέσεις του Εμβιλά, το δίλημμα Ανιγκό για Μπακαμπού-Ελ Αραμπί, ο Ματιέ και το «ντου» στον Μπα!

Μικρές ιστορίες, μεγάλης σημασίας – Οι δύο ενέσεις του Εμβιλά, το δίλημμα Ανιγκό για Μπακαμπού-Ελ Αραμπί, ο Ματιέ και το «ντου» στον Μπα!

Η νίκη σε ένα ντέρμπι, με ανατροπή, με την πίεση στα κόκκινα και με το «πρέπει» ασφυκτικό, δεν είναι απλή υπόθεση. Ο Ανιγκό και οι παίκτες του, ωστόσο, νίκησαν τον ΠΑΟΚ. Και to10.gr παρουσιάζει άγνωστες ιστορίες του μεγάλου αγώνα.

Οι μικρές ιστορίες. Αυτές που συνήθως κάνουν τη διαφορά. Και οι οποίες συνέθεσαν ένα ονειρικό σενάριο για τον Ολυμπιακό. Η νίκη επί του ΠΑΟΚ χτίστηκε μέσα από μια σειρά από γεγονότα που λίγοι γνωρίζουν. Και τα οποία δείχνουν ότι κάτι αλλάζει στο Ρέντη, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάθεση των παικτών. Μία τέτοια ιστορία αφορά στον Γιαν Εμβιλά. Ο Γάλλος μέσος είχε αγωνιστεί 25 λεπτά στο παιχνίδι με τον Αρη, επιστρέφοντας μετά από αποχή 1.5 μήνα. Πόνεσε. Αλλά κόντρα στον Παναθηναϊκό έπαιξε σε ολόκληρο το παιχνίδι και ήταν εκ των κορυφαίων. Και κυρίως, η ψυχή του Ολυμπιακού.

Πώς κατάφερε ο 32χρονος μέσος να βγάλει ολόκληρο το παιχνίδι, ενώ είναι δεδομένο ακόμη έχει ενοχλήσεις; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συζήτηση που είχε με τον Ζοσέ Ανιγκό, πριν την έναρξη του αγώνα, τον διαβεβαίωσε ότι μπορεί να αγωνιστεί. Και πως μπορεί να τον υπολογίζει κανονικά. Για όση ώρα ήθελε. Μάλιστα, για να είναι 100% έτοιμος και προσηλωμένος στο παιχνίδι και όχι σε οποιαδήποτε ενόχληση από τον τραυματισμό του, ο Εμβιλά έκανε δύο ενέσεις. Επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι αποτελεί ίσως τον πιο σκληροτράχηλο παίκτη του Ολυμπιακού.

Διαβάστε επίσης: Playoffs: Γιατί ΑΕΚ και Παναθηναϊκός κοιτάζουν στον πλαϊνό καθρέφτη και δικαίως ανησυχούν για τον Ολυμπιακό

ΤΑ ΤΕΤ Α ΤΕΤ

Μιας και αναφερθήκαμε στη συζήτηση Ανιγκό-Εμβιλά, έχει σημασία να αναφέρουμε ότι ο Γάλλος τεχνικός επέλεξε να κάνει κάτι που δεν έκανε κανείς εκ των προηγούμενων προπονητών του Ολυμπιακού φέτος. Την ημέρα του αγώνα φώναξε στο γραφείο του μεμονωμένα όλους τους παίκτες που υπολόγιζε ότι θα χρησιμοποιήσει. Ολη την αποστολή σχεδόν. Στους βασικούς είπε ό,τι ήθελε, σχετικά με το παιχνίδι και με θέματα ατομικής προσέγγισης και ψυχολογικής προετοιμασίας. Αλλά εκείνο που προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση είναι ότι μίλησε και σε όσους είχε αποφασίσει να αφήσει εκτός 11άδας.

Ετσι, μίλησε με ποδοσφαιριστές όπως ο Χάμες, ο Ελ Αραμπί, ο Μασούρας, ο Κασάμι. Και με άλλους. Και τους εξήγησε την απόφασή του να μην τους έχει στο αρχικό σχήμα. Το πλάνο του. Μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση, κυρίως διότι στο σημείο που βρίσκεται ο Ολυμπιακός, δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για γκρίνια, μούτρα και κακή ενέργεια. Και είναι σαφές ότι όλοι εκτίμησαν την ειλικρίνειά του. Και αυτό φάνηκε από όσα έγιναν στον αγωνιστικό χώρο.

ΜΠΑΚΑΜΠΟΥ Ή ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ;

Το μόνο πραγματικό δίλημμα που φέρεται να είχε για την 11άδα του αγώνα με τον ΠΑΟΚ ο Ανιγκό αφορούσε στον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Ο Γάλλος θέλει να τον ενεργοποιήσει και δεν είναι κρυφό ότι τον είχε δοκιμάσει με τους βασικούς. Ωστόσο, την ημέρα του αγώνα αποφάσισε να στηρίξει τον πρώτο σκόρερ των Πειραιωτών στο φετινό πρωτάθλημα, Σεντρίγκ Μπακαμπού. Μια απόφαση που πάρθηκε και για αγωνιστικούς λόγους, αλλά και διότι ο νέος προπονητής δεν θέλει να θεωρήσει κανείς παίκτες ότι ευθύνεται για ό,τι έγινε στη σεζόν. Και δεν ήθελε να παίξει με την ψυχολογία του βασικού φορ του. Και όπως αποδείχθηκε, καλά έκανε.

Σχετικά, δε, με την επιλογή να βρεθεί στο αρχικό σχήμα ο Ματιέ Βαλμπουενά; Ο Ανιγκό φέρεται να μην είχε την παραμικρή αμφιβολία πως το ποδοσφαιρικό «παιδί» του θα μπορούσε να βγάλει άνετα και σε καλό επίπεδο 50-60 λεπτά αγώνα. Και πράγματι, αυτό συνέβη. Ενώ ακολούθησε και το πλάνο του, να βάλει τον Χάμες αντί του Ματιέ στο κρίσιμο σημείο που ο Ολυμπιακός έκανε την ανατροπή.

ΑΡΠΑΞΕ ΤΟΝ ΜΠΑ…

Μια απίθανη ιστορία εκτυλίχθηκε στη διάρκεια του αγώνα. Και η οποία αναδεικνύει το τι ακριβώς σημαίνει για τους «Γάλλους» του Ολυμπιακού η παρουσία του Ανιγκό. Περίπου στο 80ό λεπτό, λοιπόν, ο Ουσεϊνού Μπα πήγε κοντά στον προπονητή του και του παραπονέθηκε για ενοχλήσεις στον προσαγωγό. Εκεί όπου πονούσε και μετά το ματς με τον Αρη. Εκείνος τον άκουσε, κάτι τον ρώτησε και όταν ο Μπα απάντησε (κανείς δεν ξέρει τι), ο Ανιγκό τον άρπαξε (κυριολεκτικά) από το μανίκι και τον έσπρωξε να πάει πίσω στη θέση του. Όπως και έγινε. Με τον Σενεγαλέζο να βγάζει κανονικά το παιχνίδι, αν και συχνά έκανε διατάσσεις δείχνοντας ότι όντως είχε κάποιες ενοχλήσεις. Αλλά ήταν ξανά η κολώνα του Ολυμπιακού.

ΓΙΑΤΙ ΣΑΜΑΣΕΚΟΥ

Κάτι τελευταίο. Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί εξεπλάγησαν από την απόφαση του Ανιγκό να αφήσει εκτός αποστολής τον Τζάτζε Σαμασέκου, επιλέγοντας για 5ο ξένο του Ολυμπιακού τον Παπ Αμπού Σισέ. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Αλλά ούτε προκάλεσε έκπληξη σε εκείνους που μπορούν να αναλύσουν τα δεδομένα. Μπα, Ροντινέι και Χουάνγκ δεν κουνιούνται. Ο Ραμόν είναι παίκτης στον οποίο ο Ολυμπιακός έχει επενδύσει ότι θα είναι ο επόμενος βασικός αριστερός μπακ. Και κυρίως θεωρείται εν εν δυνάμει βασικός. Οπότε η επιλογή ήταν λογική. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Διότι στο σημείο που βρίσκεται η σεζόν, ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη ποδοσφαιριστές ταγμένους στην ομάδα. Παίκτες που θα δώσουν την ψυχή τους και θα βάλουν τα πόδια τους στη φωτιά. Ο Ανιγκό, λοιπόν, επιλέγει συνειδητά όπως φαίνεται να έχει τον Κασάμι σε ρόλο back up των Εμβιλά και Χουάνγκ, δείχνοντας ότι εκτίμησε τον τρόπο που αγωνίστηκε και τη βελτίωση που είχε ο Ελβετός στα δύο ματς που αγωνίστηκε. Κυρίως, το γεγονός ότι είναι παίκτης που βάζει πάντα την ομάδα πάνω από το εγώ του. Οσο για τον Σισέ; Ο Γάλλος τεχνικός θεωρεί ότι ο 26χρονος στόπερ πρέπει να είναι στην ομάδα. Και πρέπει να παίξει. Αρα, δια της ατόπου απαγωγής, δίλημμα… δεν υπήρχε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ