Η μεγάλη διαφορά είναι στα χαρακτηριστικά – Ο Ολυμπιακός πάντα είχε καλούς παίκτες, απλά φέτος άλλαξε τα κριτήρια

Η μεγάλη διαφορά είναι στα χαρακτηριστικά – Ο Ολυμπιακός πάντα είχε καλούς παίκτες, απλά φέτος άλλαξε τα κριτήρια

Ντρίμπλα, ταχύτητα, έκρηξη. Το τρίπτυχο στο οποίο επένδυσε ο Ολυμπιακός στη θερινή μεταγραφική περίοδο για να αλλάξει τελείως το ρόστερ του. Και τα παραδείγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και ξεκάθαρα.

Ο Ολυμπιακός ανέκαθεν είχε ποδοσφαιριστές με ποιότητα. Ακόμη και στις κακές χρονιές του, διέθετε παίκτες μεγάλης αξίας. Παίκτες πολύ πάνω από τον μέσο όρο, σε θέμα ταλέντου και ικανοτήτων. Αλλά το ποδόσφαιρο είναι ένα σύνθετο παιχνίδι. Όπου για να κυριαρχήσεις και να πετύχεις δεν χρειάζονται μόνο τεχνική και ταλέντο. Είναι απαραίτητα κι άλλα χαρακτηριστικά. Με τον φετινό Ολυμπιακό να αποτελεί την απτή απόδειξη αυτού του κανόνα.

Οι Ερυθρόλευκοι ούτε πέρυσι είχαν έλλειμμα ποιότητας και ταλέντου. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν τα χαρακτηριστικά των παικτών. Με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι μέτριοι αθλητές, όχι ταχυδυναμικοί, όχι aggressive. Επιπλέον, λίγοι, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που μπορούσαν να κάνουν ό,τι κάνουν σχεδόν όλοι στον φετινό Ολυμπιακό: Ντρίμπλα. Έφεση στο ένας εναντίον ενός.

Διαβάστε επίσης: Ο Ορτέγκα και ο Αλεξανδρόπουλος

Το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός αποφάσισε να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του. Και για αυτόν τον λόγο άλλαξε και η εικόνα του μέσα στο γήπεδο, σε συνδυασμό με την καλή δουλειά που γίνεται από το τεχνικό επιτελείο. Στο κέντρο της άμυνας, μπορεί οι Φρέιρε, Πορόζο να μην είναι στόπερ πρώτης γραμμής, αλλά ξεπετάχτηκε ο Ρέτσος. Ο οποίος στην… κανονική version, τη φετινή, εξηγεί γιατί πριν λίγα χρόνια πληρώθηκαν πάνω από 20 εκατομμύρια για την πώλησή του.

Αλλά η πραγματικά μεγάλη αλλαγή αφορά στους μπακ. Ο απίθανος και ψυχή των αποδυτηρίων Ροντινέι, βρήκε το αριστερό του έτερον ήμισυ στο πρόσωπο του Φρανσίσκο Ορτέγκα. Ο Αργεντινός είναι μπακ πολύ υψηλών προδιαγραφών και αυτό αρχίζει να γίνεται όλο και πιο σαφές κάθε φορά που παίζει. Σε κάθε παιχνίδι είναι καλύτερος. Μαθαίνει τον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού. Μαθαίνει τους συμπαίκτες του. Αποκτά αυτοπεποίθηση. Και… ντριμπλάρει. Ντριμπλάρει. Ο εκρηκτικός 24χρονος μπακ μπορεί να αποδειχθεί, αν όχι η καλύτερη, μια από τις σημαντικότερες μεταγραφές του συλλόγου. Μπακ για πολλά χρόνια.

Την ίδια στιγμή η ομάδα κάλυψε τη θέση με ακόμη έναν κορυφαίο ποδοσφαιριστή. Κάνεις δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα εμφανιστεί ο Ομάρ Ρίτσαρντς στους αγώνες του Ολυμπιακού. Αλλά αυτό που δεν αμφισβητείται είναι η ποιότητα και τα τρομερά προσόντα του 25χρονου Άγγλου αριστερού μπακ. Η είσοδός του στην αγωνιστική ζωή των Ερυθρολεύκων πήγε λίγο πίσω, λόγω μιας σύσπασης στον τετρακέφαλο, αλλά είναι θέμα χρόνου πλέον να είναι 100% έτοιμος. Και όπως επιμένουν στο Ρέντη, μόλις αρχίσει να κάνει και στους αγώνες όσα βλέπουν στις προπονήσεις όλο αυτό το διάστημα, θα δούμε σπουδαία πράγματα…

Η μεγάλη ταχυδυναμική αναβάθμιση του Ολυμπιακού, βεβαίως, έγινε στη μεσαία του γραμμή. Εκεί όπου δεσπόζει ο τυφώνας Μάντι Καμαρά. Ο παίκτης που αλλάζει τον Ολυμπιακό με τη δύναμη, την ταχύτητα, τον δυναμισμό, την ποιότητα και τον τρόπο παιχνιδιού του. Ο παίκτης που βοήθησε στην ταχύρυθμη μονιμοποίηση του εξαιρετικού Σαντιάγκο Έσε στην 11αδα. Με τον Αργεντινό να είναι επίσης ένα κεφάλαιο μόνος του. Καθώς στα 22 του, όχι μόνο έχει προσαρμοστεί και εξελιχθεί ήδη στον βασικό αμυντικό μέσο της ομάδας του, αλλά με τον τρόπο που παίζει, βελτιώνει όλη την ομάδα. Και διαρκώς βελτιώνεται και ο ίδιος. Επιβεβαιώνοντας γιατί κατάφερε να γίνει αρχηγός σε μια σημαντική Αργεντίνικη ομάδα, μόλις στα 20 χρόνια του.

Στη μεσαία γραμμή, βεβαίως, υπάρχει και το κεφάλαιο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος. Ένας ταλαντούχος Έλληνας μέσος. Με σωματικά προσόντα… Καμαρά, άγουρος ακόμη, αλλά με διαρκή βελτίωση και με μενταλιτέ κομμένη και ραμμένη για μια ομάδα ακραίου πρωταθλητισμού όπως ο Ολυμπιακός. Ένας παίκτης με ταχύτητα, έκρηξη, καλή τεχνική, μεγάλο κορμί. Και Έλληνας. Σπάνιος συνδυασμός.

Οι συγκεκριμένοι τρεις χαφ καλύπτουν το μεγάλο έλλειμμα ταχύτητας, έκρηξης και ευελιξίας του Ιμπόρα και τις χαμηλές στροφές του Καρβάλιο. Με τον τελευταίο, ωστόσο, να δείχνει και στα Γιάννενα γιατί τον εμπιστεύεται ο Μαρτίνεθ. Μπήκε στο 100% στον αγώνα και έκανε αυτά που έπρεπε, τη στιγμή που τα είχε ανάγκη η ομάδα του.

Μεγάλη αναβάθμιση σε ποιότητα και ταχύτητα και στην επίθεση. Ο Μαρτίνεθ αποφάσισε να επενδύσει πάνω στο ταλέντο και το ποδόσφαιρο του Φορτούνη. Και έκανε κάτι που το είχαμε δει και παλαιότερα. Έβαλε γύρω του ποδοσφαιριστές που μπορούν να τον υποστηρίξουν ουσιαστικά. Ενεργοποιήθηκε ο Γιώργος Μασούρας, ο οποίος μπορεί να μην είναι ο πιο ντελικάτος παίκτης του κόσμου, αλλά μέχρι στιγμής είναι κομβικός. Με τα τρεξίματα, την ασφυκτική πίεση στον αντίπαλο, αλλά και τη διαρκή απειλή στην αντίπαλη εστία. Ο Μπιέλ άρχισε να παίζει καλύτερα, χωρίς να θέλγει, αλλά με ρόλο σημαντικό και μοιρασμένο. Και φυσικά ήρθαν ποδοσφαιριστές με στοιχεία σημαντικά.

Πρώτος από όλους ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Ο Μαροκινός σέντερ φορ που έχει ήδη φτάσει τα 9 γκολ και ο οποίος τρώει το γήπεδο. Ναι, δεν είναι στράικερ ποιότητας Ελ Αραμπί, αλλά για αυτόν τον Ολυμπιακό, τον τρόπο που θέλει να παίζει και τις ανάγκες του, είναι σπουδαία προσθήκη. Και γκολτζής. Και στο τέλος της ημέρας αυτό είναι που μετράει. Με τον Ελ Κααμπί να αξιοποιεί σημαντικά τα… δώρα των συμπαικτών του.

Ο Αντόνιο Κορδόν με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ ήθελαν ένα μεγάλο κορμί στις θέσεις των εξτρέμ, που να ξέρει μπάλα, να είναι γρήγορος, δυναμικός και να προσφέρει το κάτι διαφορετικό. Έτσι αποκτήθηκε ο Όλα Σολμπάκεν από τη Ρόμα. Ένας παίκτης – επιλογή του αθλητικού διευθυντή του Ολυμπιακού και του προπονητή- για τον οποίο υπάρχει αισιοδοξία πως μόλις είναι έτοιμος από πλευράς φυσικής κατάστασης, θα βοηθήσει.

Και φυσικά το κερασάκι στην τούρτα δεν ήταν άλλο από τον παίκτη που ήρθε για να κάνει την πραγματική διαφορά. Ο Ντάνιελ Ποντένσε ήταν το… δώρο της διοίκησης στην ομάδα. Ένας ελίτ εξτρέμ, που ανεβάζει επίπεδο τον Ολυμπιακό. Και ο οποίος τώρα που είναι ανέτοιμος έχει ήδη 3 γκολ και 2 ασίστ σε 5 αγώνες, μόλις 290 λεπτά. Ανέτοιμος.

Η πραγματική μεγάλη διαφορά του Ολυμπιακού στις μεταγραφικές προσθήκες του καλοκαιριού. Μια μεταγραφή της κατηγορίας «κάνω τη διαφορά». Ντρίμπλα, ταχύτητα, έκρηξη, ποιότητα. Όλα σε ένα. Η απόλυτη αποτύπωση της μεταγραφικής επιτυχίας του καλοκαιριού. Και φυσικά της αλλαγής επιπέδου του ρόστερ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ