Οι καπνισμένες κάνες του Αγιούμπ Ελ Κααμπί (pics, vids)

Οι καπνισμένες κάνες του Αγιούμπ Ελ Κααμπί (pics, vids)

Ο Μαροκινός αρχισκόρερ του Ολυμπιακού ετοιμάζει τα πιστόλια του για το πρώτο ντέρμπι αιωνίων της καριέρας του. Και οι Ερυθρόλευκοι περιμένουν από εκείνον τη… μια επαφή.

Εννέα γκολ στα πρώτα δεκατρία ματς της καριέρας του στον Ολυμπιακό. Και ακόμη δύο, στο «εθνικό παράθυρο» του Οκτώβρη με τη φανέλα του Μαρόκο ίσα για να… κρατήσει τον ρυθμό του και την license to kill άδεια, στο τσεπάκι του. Όχι, ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί δεν χρειάζεται πλέον συστάσεις. Πρόλαβε ήδη στις 76 μέρες του στο μεγάλο λιμάνι να γίνει σημείο αναφοράς και κατ επέκταση να αποτελεί προκαταβολικά κάτι σαν «βαρόμετρο» για την 77η: Εκείνη που τον τοποθετεί στην καρδιά του πρώτου ντέρμπι αιωνίων της χρονιάς…

Ναι, επιστροφή με το πόδι στο γκάζι και για τους Πειραιώτες και για τον Παναθηναϊκό σε περιβάλλον Super League σήμερα (19:30). Κλασική μονομαχία στο «Καραϊσκάκης» ανάμεσα στο 1-2 του βαθμολογικού πίνακα. H πρώτη μεταξύ τους μάχη από τις 8ης Μαϊου και το γκολ του Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ που έμελλε να κρίνει τον τίτλο του πρωταθλητή (προς τέρψιν της ΑΕΚ).

Και αν οι Πράσινοι έχουν να το λένε πως εκείνη η ομάδα τους παραμένει η βάση και της φετινής στην season 3 του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ποντάροντας στην ομοιογένεια; Ο Ολυμπιακός είναι ένας άλλος και ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί ένας από τους λόγους αυτής της μεταμόρφωσης. Ας είχαν οι Ερυθρόλευκοι και πέρσι τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, τον Σεντρίκ Μπακαμπού που εν το μεταξύ υποφέρει στον πάγκο της Γαλατασαράι και τα ρεπορτάζ τον φέρνουν να αναζητά ήδη την επόμενη ομάδα του. Εξαιρετικός ο Κονγκολέζος και δεν διαφωνεί κανείς. Ο αντικαταστάτης του όμως είναι ως εδώ κάτι… άλλο. Κάτι που έχει κάνει τον προηγούμενο σε χρόνο ρεκόρ να μοιάζει με μακρινή ανάμνηση.

Του βγάζουν το καπέλο

«Είναι… Αναστόπουλος και ξέρεις τι σημαίνει να έχεις στην περιοχή του αντιπάλου έναν Αναστόπουλο;» έλεγε ενθουσιασμένος ο Κώστας Κατσουράνης πριν από μερικές εβδομάδες για τον 30χρονο Μαροκινό, μετά τη doppietta του κόντρα στη Φράιμπουργκ. «Δεν υπάρχει το ένστικτο του. Έχω πάθει… εγκεφαλικό μαζί του» ήταν τα λόγια του βετεράνου Έλληνα άσου, σε μια απόδοση τιμών στον πιο επιδραστικό φορ της χώρας σε αυτούς τους δύο πρώτους μήνες δράσης. Ο δε Ντέμης Νικολαϊδης που όπως και να το πεις είχε και αυτός τον… τρόπο του απέναντι στους τερματοφύλακες, θυμήθηκε για χάρη του τον Ίσμαελ Μπλάνκο παρατηρώντας την μόνιμη διάθεση του να «εκτελεί με μια επαφή». «Δεν πρέπει να τον χάνεις από τα μάτια σου, ούτε για μια στιγμή» ήταν η δική του ατάκα μετά το γκολ που πέτυχε στη Νέα Φιλαδέλφεια με αντίπαλο την ΑΕΚ (17/9). Το γκολ που άνοιξε τον προσωπικό του λογαριασμό στα ελληνικά ντέρμπι.

Κατά ριπάς

Και μιλώντας για δίχτυα; Ήδη στα πρώτα έξι του ματς στο πρωτάθλημα έχει πέντε γκολ κόντρα σε τέσσερις διαφορετικούς αντιπάλους (Λαμία, ΑΕΚ, Κηφισιά, Άρης). Και έχει ακόμη τέσσερα στο Europa League με ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο να τον ακολουθεί και μέσα και έξω από τα σύνορα: Σκοράρει κάθε 4 τελικές προσπάθειες. Δείγμα προφανώς της μεγάλης του ικανότητας, αλλά και της ποιότητας στη δημιουργία των εκτελέσεων. Στον τρόπο που του… στρώνουν το χαλί ο Κώστας Φορτούνης, ο Ντανιέλ Ποντένσε, ο Ροντινέι και οι άλλοι. Ο Ελ Κααμπί δεν έχει την ταχύτητα στο χώρο του Μπακαμπού. Δεν ξέρει τη μπάλα του συμπατριώτη του Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Έχει όμως ένα καταπληκτικό πρώτο βήμα και κυρίως την αίσθηση κάθε εκατοστού της περιοχής. Κάθε γωνία πάσας που δημιουργεί, κάθε διάδρομος προς αυτόν είναι αυτομάτως πηγή κινδύνου για τον αντίπαλο.

Ναρκοπέδιο

Περιμένει πολλά από τον Μαροκινό απόψε το βράδυ ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Περιμένει πολλά γενικώς σε μια συγκυρία που φέρνει τον Ολυμπιακό από την Κυριακή (22/10) και για είκοσι-ένα βράδια στην υποχρέωση επτά διαδοχικών αναμετρήσεων με μεγάλο συντελεστή δυσκολίας. Την Πέμπτη έρχεται στο Φάληρο η Γουέστ Χαμ (26/10) για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League. Την επόμενη Κυριακή (29/10) περιμένει ο αγριεμένος ΟΦΗ στο Ηράκλειο, εκεί όπου ήδη νίκησε τον Άρη, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Και έτσι πηγαίνει ως τις 12 Νοεμβρίου ίσως στο πιο απαιτητικό κομμάτι του καλεντάρι μέχρι το τέλος του 2023.

Μια ζόρικη εποχή, μόνο για… ζόρικους. Θα χρειαστούν σίγουρα οι Ερυθρόλευκοι και τους άλλους επιθετικούς τους. Τον Στέφαν Γιόβετιτς για παράδειγμα που με τη σειρά του την περασμένη Τρίτη πέτυχε ένα ακόμη γκολ με το εθνόσημο του Μαυροβουνίου, στο ντέρμπι με τη Σερβία. Πιθανότατα και τον «παλιό» Γιουσέφ Ελ Αραμπί που σαφώς και μπορεί να δώσει λύσεις στο rotation. Θα χρειαστεί πρωτίστως όμως τους ποδοσφαιριστές της πρώτης γραμμής. Και ο Ελ Κααμπί είναι δεδομένα ανάμεσα σε εκείνους τους τέσσερις-πέντε «κάνω τη διαφορά».

Η πρόκληση του +6

Για την ιστορία: Ο Μαροκινός τον Γενάρη θα φορέσει το εθνόσημο και στο Africa Cup of Nations μιας και η νίκη επί της Λιβερίας (3-0, με τον 30χρονο να σκοράρει αλά Πανένκα από την βούλα του πέναλτι) την Τρίτη εξασφάλισε και τυπικά την πρόκριση της χώρας του. Είναι μια συνθήκη αυτή που μπορεί να βάλει τον Ολυμπιακό σε διάφορες (μεταγραφικές) σκέψεις στο ξεκίνημα του 2024. Μέχρι τότε όμως ο δρόμος είναι μακρύς και απαιτητικός. Μια νίκη σήμερα στέλνει τους Ερυθρόλευκους στο +6 από τον αιώνιο αντίπαλο τους έπειτα από μόλις οκτώ αγωνιστικές και ενώ ήδη βρίσκονται στο +5 από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Το ντέρμπι του «Καραϊσκάκης» όσο και αν είναι ακόμη νωρίς μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην οικονομία του πρωταθλήματος. Διότι όταν οι Πειραιώτες αποκτούν προβάδισμα στην κούρσα του πρωταθλήματος, σπανίως επιτρέπουν στους άλλους να «επιστρέψουν».

Το απόλυτο με 18-1 γκολ

Φυσικά αυτό το τελευταίο το γνωρίζει μια χαρά και ο Παναθηναϊκός ο οποίος έπειτα από μόλις έναν βαθμό (και αυτός στις καθυστερήσεις) στα εντός έδρας ματς με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ψάχνει έναν τρόπο να επανορθώσει. Το sold out Φαληρικό γήπεδο και η ως τώρα εικόνα της ομάδας του Ντιέγκο Μαρτίνεθ σχηματίζουν για εκείνον σκηνικό της πιο δύσκολης Super League αποστολής. Συνολικά ως εδώ και έπειτα από πέντε εντός έδρας ματς, ο Ολυμπιακός μετρά στο σπίτι του 15 βαθμούς με 18-1 γκολ. Αν αυτό το «1» παραμείνει στο παθητικό του και μετά το ντέρμπι; Θα έχει κάνει παραπάνω από τη μισή δουλειά για να γίνουν οι βαθμοί του 18. Τα υπόλοιπα; Είναι δουλειά του Αγιούμπ Ελ Κααμπί και των άλλων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ