Βαντίμ Σαμπλί: Ο αγαπημένος μάνατζερ του ΠΑΟΚ και του Ιβάν

Βαντίμ Σαμπλί: Ο αγαπημένος μάνατζερ του ΠΑΟΚ και του Ιβάν

Μάτος, Σακχόφ, Αζεβέδο... Χατσερίντι. Ο νεαρός Ουκρανός μάνατζερ Βαντίμ Σαμπλί έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη.

Ποζάρει δίπλα στον Ζοσέ Μουρίνιο, τον Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, τον Κάρλο Αντσελότι με χαρακτηριστική άνεση. Κάθε ανάρτησή του στο προσωπικού του προφίλ στο Instagram «γεννά» απορίες σχετικά με το μέλλον των ποδοσφαιριστών που έχει στο πελατολόγιό του. Είναι μόλις 29 ετών και θεωρείται ο πιο ισχυρός Ουκρανός ατζέντης στην Ευρώπη. Έχει προσωπική σχέση με τον Λούμπος Μίχελ και τον γιο του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, Γιώργο, ενώ ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης τον εμπιστεύεται τυφλά τα τελευταία 2,5 χρόνια. Ο λόγος για τον Βαντίμ Σαμπλί.

Το τηλέφωνό του χτυπά ασταμάτητα. Μόλις μια μεταγραφική περίοδος κλείσει, δουλεύει πυρετωδώς προετοιμάζοντας την επόμενη. Κρατά στα χέρια του τις τύχες εκατοντάδων ποδοσφαιριστών. Κόβει και ράβει. Σχεδιάζει τα μονοπάτια πάνω στα οποία θα βαδίσουν. Για την ακρίβεια, το γραφείο του οποίου ηγείται (ProStar) εκπροσωπεί το 27,7% των Ουκρανών ποδοσφαιριστών του πρωταθλήματος της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία της UEFA σε καμία άλλη χώρα πανευρωπαϊκά δεν υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εκπροσώπησης ενός μόνο γραφείου. Στην Premier League, για παράδειγμα, το κύριο γραφείο εκπροσώπησης κατέχει ένα ποσοστό της τάξεως του 5% στα χέρια του.

Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (31/05) τον Εβγέν Χατσερίντι. Πιθανότατα αυτή η μεταγραφή δεν θα είχε υλοποιηθεί αν δεν είχε παρέμβει ο Βαντίμ Σαμπλί! Ο ισχυρός μάνατζερ μετέβη αυτοπροσώπως στην Θεσσαλονίκη, παρότι η συνεργασία του με τον θηριώδη στόπερ έχει λήξει. Συναντήθηκε με τον Ιβάν Σαββίδη, κίνησε τα… κατάλληλα νήματα για να υλοποιηθεί η συμφωνία ανάμεσα στον Ουκρανό κεντρικό αμυντικό και τον Δικέφαλο του Βορρά. Βλέπετε ο νυν μάνατζερ του παίκτη, Ιβάν Πιροζένκο, αντιλαμβανόμενος ότι ο Σαμπλί έχει μεγάλη επιρροή στην υπόθεση, ήθελε πάση θυσία να αποφύγει την πώληση του παίκτη στον ΠΑΟΚ, στα… λημέρια δηλαδή του Σαμπλί. Έψαχνε λύσεις στη γειτονική Τουρκία (Τραμπζονσπόρ) και την Αγγλία (Μπράιτον).

Ο 30χρονος agent βέβαια το έκανε το «θαύμα» του. Έβαλε την υπογραφή του σε ακόμα μία μεταγραφή της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Εκείνος ήταν πίσω από την «μετακόμιση» του Λέο Μάτος (από το 2010 αγωνιζόταν στην Ουκρανία έχοντας αποκτήσει και υπηκοότητα) και του Εβγέν Σάκχοφ (από την Ντνίπρο). Είχε εμπλοκή και στις περιπτώσεις των Ρόμπερτ Μακ και Μάρσιο Αζεβέδο. Ενώ έχει άψογες σχέσεις και με τον Λουτσέσκου, τον πρεσβύτερο, από τη θητεία του πολύπειρου κόουτς στην Σαχτάρ Ντόνετσκ με την οποία ο νεαρός ατζέντης έχει μόνιμη συνεργασία.

Οτιδήποτε αφορά το ουκρανικό πρωτάθλημα, άπτεται του ενδιαφέροντος και της επιρροής του. Κατέχει σχεδόν το μονοπώλιο της ποδοσφαιρικής αγοράς. Οι 14 από τους 23 παίκτες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας στο Euro του 2016 για παράδειγμα, ήταν «δικοί του». Ο ίδιος, έκανε ένα μικρό πέρασμα από το χορτάρι αγωνιζόμενος για τις Βόρσκλα Πολτάβα και Μέταλουργκ Ντόνετσκ. Είδωλό του; Ο νυν προπονητής της εθνικής Ουκρανίας, Αντρέι Σεφτσένκο. Ωστόσο δεν μακροημέρευσε. Έβγαλε γρήγορα τα εξάταπα, τα κουστούμια δεν τα γούσταρε για να γίνει προπονητής, κι έτσι εν τέλει αποφάσισε να γίνει εκπρόσωπος παικτών.

Γεννημένος στις 23 Σεπτεμβρίου του 1989, παρότι διανύει μόλις την τρίτη δεκαετία της ζωής του φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει, πότε και πώς. Είναι επαγγελματίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ukropnews24.com, ερωτηθείς για το αν είναι ηθικό να κανονίζει deal Ουκρανών ποδοσφαιριστών με ομάδες της Ρωσίας (δεδομένης της τεταμένης κατάστασης ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και τις φιλορωσικές αποσχιστικές δυνάμεις) απαντά: «Είναι πόλεμος. Εγώ προσπαθώ να αντιμετωπίζω το ζήτημα όπως είναι: απλά ποδόσφαιρο. Συν τις άλλοις, κάθε παίκτης έχει το μυαλό να αποφασίσει. Δεν μπορώ να πιέσω έναν ποδοσφαιριστή να επιλέξει μια συγκεκριμένη ομάδα. Ένας ατζέντης οφείλει να προσφέρει στον πελάτη του διαφορετικές προοπτικές και ο παίκτης θα πάρει την τελική απόφαση. Αν δεν έχω εναλλακτικές τότε είμαι κακός μάνατζερ»

Ο ΠΑΟΚ των τελευταίων ετών έχει άρωμα… Ουκρανίας. Όσο ο νεαρός μάνατζερ κινεί τα νήματα, ο Ιβάν Σαββίδης θα μπορεί να ικανοποιεί με μεγαλύτερη άνεση τις μεταγραφικές του φιλοδοξίες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ