Superleague: Το «παράδοξο» με Φορτούνη, ο συνεπής Πινέδα και το… αουτσάιντερ από την Κρήτη (pics)

Superleague: Το «παράδοξο» με Φορτούνη, ο συνεπής Πινέδα και το… αουτσάιντερ από την Κρήτη (pics)

Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της Superleague, to10.gr σας παρουσίαζει τους πιο επιδραστικούς παίκτες στην επιθετική λειτουργία των ομάδων

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της Superleague και εν αναμονή της έναρξης του δεύτερου μισού της σεζόν, to10.gr αφού παρουσίασε τα πεπραγμένα των ομάδων, τώρα είναι η σειρά για αυτά των παικτών.

Αυτή τη φορά θα εξετάσουμε την επιθετική συνεισφορά των παικτών στο open play (Attacking Sequence Involvements) των ομάδων τους, τόσο συνολικά, όσο και ανά 90 λεπτά. Παράλληλα θα δούμε και το μέγεθος της απειλής που δημιουργεί ο καθένας, με τον κορυφαίο να αποτελεί «νίκη» ενός… αουτσάιντερ.

Διαβάστε επίσης: Ένα καλό ξέσπασμα για Ολυμπιακό και Ποντένσε

Να σημειωθεί πως, οι παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού έχουν 12 παιχνίδια, αφού το μεταξύ τους ματς στον πρώτο γύρο διεκόπη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι 13.

Επιθετική συνεισφορά στο open play των ομάδων τους

Εδώ θα εξετάσουμε τις τελικές, τις πάσες που κατέληξαν σε τελική, αλλά και τη συμμετοχή σε build up που υπήρξε τελική προσπάθεια. Να σημειωθεί πως μιλάμε για open play καταστάσεις των αγώνων, δηλαδή δεν μετράμε στατικές φάσεις.

Ο Κώστας Φορτούνης είναι με διαφορά ο παίκτης με την μεγαλύτερη επιθετική συνεισφρορά. Ο Τρικαλινός μέσος, έχει 23 τελικές ο ίδιος, 24 έχει δημιουργήσει, ενώ έχει συμμετάσχει και στο «κτίσιμο» άλλων 18. Το «παράδοξο» είναι πως οι αριθμού του σε εκτέλεση και δημιουργία είναι φυσιολογικά σε υψηλά επίπεδα, αλλά την ίδια στιγμή συμμετέχει και στην αρχή της ανάπτυξης του Ολυμπιακού.

Στη δευτερη θέση της σχετικής λίστας είναι ο Νταρίντα του Άρη. Φυσιολογικό αν δει κανείς τα παιχνίδια της ομάδας του Άκη Μάντζιου αφού όλες οι μπάλες περνούν από τα πόδια του Τσέχου. 13-18 τελικές και πάσες για τελική με 25 συμμετοχές στο build up αφού συνήθως αγωνίζεται σε πιο χαμηλά μέτρα.

Ο Πινέδα συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρσι. Ο Μεξικανός με 12-10-32 είναι «η αρχή και το τέλος» και στη φετινή ΑΕΚ αφού έχει συμμετάσχει σε 32 build up που κατέληξαν σε τελική, επίδοση που είναι και η υψηλότερη.

Ροντινέι και Άλεκσιτς ακολουθούν όντας δύο… διαφορετικοί κόσμοι. Από την μία ο Βραζιλιάνος συμμετέχει σε 28 build up του Ολυμπιακού που οδηγούν σε τελική και από την άλλη ο 25χρονος επιθετικός του Πανσερραϊκού, «πηγαίνει» σε πολλές εκτελέσεις (38).

Ελίασον και Μπιέλ μπαινοβγαίνουν στις ενδεκάδες ΑΕΚ και Ολυμπιακού, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, όμως δεν απουσιάζουν από την σχετική λίστα. Μάλιστα ο μέσος της Ένωσης έχει την πιο… ισορροπημένη στατιστική με 17-16-17 (τελικές-πάσες για τελική-build up). Ο Ισπανός των Πειραιωτών πηγαίνει σε αρκετές τελικές (24), συμμετέχει στην αναάπτυξη του παιχνιδιού (17), αλλά δεν είναι αυτός που θα δώσει την τελική πάσα (9).

Μορόν, Ζίφκοβιτς και Μπερνάρ είναι αυτοί που συμπληρώνουν το τοπ-10 των παικτών με την περισσότερη επιθετική συνεισφορά στο open play των ομάδων τους. Ο επιθετικός του Άρη είνια αυτό ςπου θα βρεθεί να κάνει την τελική προσπάθεια (39) και μάλιστα έχοντας τις περισσότερες απ’ όλες.

Παράλληλα, ο ηγέτης του φετινού ΠΑΟΚ Ζϊφκοβιτς, τα κάνει όλα και συμφέρει με 19-14-13, όντας εκ των πρωταγωνιστών του φετινού συνολου του Λουτσέσκου.

Τέλος ο Μπερνάρ, είναι πολύ επιδραστικός στον φετινό Παναθηναϊκό. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός, είναι κυρίως στην ανάπτυξη της ομάδας του Γιοβάνοβιτς (22), ενώ απειλεί (11) και δημιουργεί απειλή (12) σε υψηλά στάνταρ.

Επιθετική συνεισφορά στο open play των ομάδων τους ανά 90 λεπτά

Πριν είδαμε τα νούμερα όλων των παικτών, τώρα όμως θα εξετάσουμε τους παίκτες των ομάδων με μία σημαντική παράμετρο. Θα πρέπει να έχουν παίξει τουλάχιστον τα μισά αγωνιστικά λεπτά της ομάδας τους, δηλαδή μίνιμουμ 590′. Έτσι αφού συγκεντρωθούν όλοι οι αριθμοί, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ανά 90 λεπτά, για να έχουμε πλήρη εικόνα του τι κάνει κάθε παίκτης ανά παιχνίδι.

Στην κορυφή παραμένει ο Κώστας Φορτούνης, με τον αρχηγό του Ολυμπιακού να συνεχίζει το «παράδοξο» να έχει υψηλές μετρήσεις και στις 3 περιπτώσεις (2,8-3-2,2), καθώς και εκτελεί και δίνει την τελική πάσα, αλλά και έρχεται χαμηλά να συμμετάσχει στο build up του Ολυμπιακού.

Ο συνεπής Πινέδα είναι στη δεύτερη θέση κρατώντας την υψηλότερη επίδοση με τη συμμετοχή του στην ανάπτυξη της ΑΕΚ (4,5) ενώ αρκετά καλές είναι και οι υπόλοιπες μετρήσεις του (1,7-1,4).

Στην τρίτη θέση έχουμε τον μέσο του ΌΦΗ Μάρκο Μπάκιτς. Οι επιδόσεις του 29χρονου Μαυροβούνιου έχουν αποτυπωθεί τόσο στο χορτάρι, όσο και στους δείκτες των Analytics, καθώς η επιδραστικότητα του στους Κρητικούς δεν περνά απαρατήρητη, κάτι που θα δούμε και στη συνέχεια. Μετρά 2,4 τελικές ο ίδιος, 1,8 δημιουργεί ο ίδιος και σε 2,3 συμμετέχει στο χτίσιμό τους.

Ο Τσούμπερ παραμένει σημαντικός για την Ένωση με τους αριθμούς του να είναι κυρίως στην εκτέλεση (3,4) αφού πλέον αγωνίζεται είτε ως σεντερ φορ είτε πίσω από τον επιθετικό.

Ο Σουλεϊμάνοφ του Άρη έχει επιδόσεις ενός επιδραστικού εξτρέμ αφού και στην εκτέλεση πηγαίνει ο ίδιος (2,4) και στην τελική πάσα (2) αλλά και συμμετέχει στο build up (1,7).

Από κει και πέρα, ο Μπερνάρ (2,9) και ο Γιόνσον (3,5) διακρίνονται κυρίως για τη επίδρασή τους στην ανάπτυξη του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ αντίστοιχα. Το ίδιο ισχύει και για τους Νταρίντα (2,5) και Ροντινέι (2,8).

Τη δεκάδα ολοκληρώνει ο Γιώργος Μασούρας που πλέον κινούμενος ως δεύτερος φορ, κυρίως εκτελεί ο ίδιος (2,4) και συμμετέχει ελάχιστα στο build up (0,8).

Καλή και χρήσιμη η δημιουργία αλλά πόση απειλή υπάρχει μέσα από αυτή

Τέλος, θα δούμε πόση απειλή υπάρχει από την συνεισφορά κάθε παίκτη στην επιθετική λειτουργία της ομάδας του. Ο δείκτης «xGoalChain per 90’» βγαίνει όταν προστέθουν όλες οι τελικές που συμμετείχε ένας παίκτης και του αποδίδει την απειλή την οποία δημιούργησε.

Εδώ έχουμε την οριακή νίκη του… αουτσάιντερ. Έστω και στους δεκαδικούς, ο Μπάκιτς είναι ο παίκτης της Superleague που οι τελικές στις οποίες συμμετέχει, με οποιονδήποτε τρόπο, δημιουργούν την μεγαλύτερη απειλή (xGChain 0.81).

Ελάχιστα πίσω του είναι ο Φορτούνης (0,8), κάτι που είναι φυσιολογικό αν δει κανείς τις πρωτιές του στις προηγούμενες δύο κατηγορίες.

Οι δύο πρωταγωνιστές του φετινού ΠΑΟΚ, Τάισον και Μουργκ, ακολουθούν με 0,75 και 0,72 αντίστοιχα, δείγμα της μεγάλης απειλής των «πίσω» γραμμών του Δικεφάλου του Βορρά.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο εξτρέμ του Ατρομήτου Γκαετάν Ρομπάιγ με 0,72, πολύ κοντά στους μεσοεπιθετικούς του ΠΑΟΚ.

Από κει και πέρα, οι υπόλοιποι πέντε είναι με μικρές διαφορές. Ζίφκοβιτς (0,68), Ελ Κάαμπι (0,64) και Τσούμπερ (0,64), κύριως λόγω των πολλών εκτελέσεων τους βρίσκονται λίγο πιο ψηλά από Ντίκο (0,63) και Ελίασον (0,61) που συμμετέχουν κυριως στην ανάπτυξη των ομάδων τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ