Ο Ρέτσος με τον Κάρμο και το «ball recovery time» του Μεντιλίμπαρ

Ο Ρέτσος με τον Κάρμο και το «ball recovery time» του Μεντιλίμπαρ

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έδειξε (και) στο παιχνίδι με τον Άρη την μεγάλη αλλαγή που θέλει να εφαρμόσει με μεγαλύτερη συνέπεια στον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός επικράτησε εύκολα του Άρη (3-0) για την τρίτη αγωνιστική των play off της Superleague, με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να βλέπει τους παίκτες του να εφαρμόζουν το πλάνο του απέναντι στους Θεσσαλονικείς.

Όπως ο ίδιος ο Βάσκος τεχνικός έχει αναφέρει σε δηλώσεις, πλέον η ομάδα είναι πολύ κοντά στο να παίζει με τον τρόπο με τον οποίο θέλει και ένα από τα στοιχεία που από την πρώτη μέρα φάνηκε πως ήθελε να περάσει στους παίκτες του ήταν οι καλοί χρόνοι σε «ball recoveries».

Διαβάστε επίσης: Ο Έσε έχει πατήσει το… τούρμπο

Πίεση και άμεση ανάκτηση κατοχής

Ο Μεντιλίμπαρ, από το πρώτο παιχνίδι με τη Φερεντσβάρος, όταν και έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο του Ολυμπιακού, ζητούσε από τους πάικτες του να πιέζουν αμέσως μετά την απώλεια της μπάλας και να ανακτούν την κατοχή. Ο χρόνος που χρειάζεται για κάτι τέτοιο, το λεγόμενο στην γλώσσα των Analytics και «ball recovery time», ήταν η πρώτη μεγάλη… πινελιά του Βάσκου τεχνικού.

Το ζητούμενο ήταν -και είναι- η συνέπεια με την οποία θα καταφέρνουν να εκτελούν το συγκεκριμένο πλάνο οι παίκτες του Ολυμπιακού. Σε παιχνίδια όπως το πρώτο με την Μακάμπι, ο χρόνος ανάκτησης της κατοχής δεν ήταν αυτός που ήθελε ο Μεντιλίμπαρ με το αποτέλεσμα να είναι τα 3 γκολ στο πρώτο ημίχρονο. Αυτό, ήταν εν μέρη προϊόν της ανισορροπίας που δημιουργείται αν η πίεση δεν ασκηθεί σωστά και με καλές αποστάσεις ανάμεσα στους παίκτες.

Σε παιχνίδια όμως όπως το χτεσινό με τον Άρη, που οι Πειραιώτες είχαν πολύ σύντομο χρόνο ανάκτησης της μπάλας, υπήρχαν φάσεις όπως το κερδισμένο πέναλτι του Ελ Κααμπί μετά από κάθετη πάσα του Γιόβετιτς. Ο Μαυροβούνιος μεσοεπιθετικός, πήρε την μπάλα από τον Ρέτσο, ο οποίος είχε ανέβει ψηλά και είχε πιέσει αποτελεσματικά κερδίζοντας γρήγορα την μπάλα για τους «ερυθρόλευκους» όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Ο Ρέτσος και ο Κάρμο ιδανικοί για τον Μεντιλίμπαρ, αλλά…

Ο Παναγιώτης Ρέτσος και ο Νταβίντ Κάρμο είναι το βασικό αμυντικό δίδυμο με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο. Οι δύο νεαροί στόπερ (25 ο Ρέτσος, 24 ο Κάρμο) αποτελούν δύο από τις σταθερές του Βάσκου τεχνικού. Αμφότεροι δείχνουν να «κουμπώνουν» μεταξύ τους και αποδεικνύουν πως μπορούν να ακολουθήσουν το υψηλό τέμπο που ζητά ο προπονητής τους και δεν διστάζουν να «βγουν» ψηλά να μαρκάρουν και να συμμετάσχουν στην πίεση.

Ωστόσο, σε στιγμές όπως το γκολ του Ελίασον στις καθυστερήσεις του αγώνα με την ΑΕΚ την προηγούμενη αγωνιστική, δείχνει πως ακόμη χρειάζεται δουλειά από όλο το σύνολο προκειμένου να μπορεί να πιέζει σωστά και αποτελεσματικά, χωρίς όμως να είναι ευάλωτο στα μετόπισθεν.

Οι δύο «πύργοι» του Μεντιλίμπαρ στην χτεσινή αναμέτρηση με τον Άρη βρέθηκαν σε καλή μέρα και αντιμετώπισαν οποιαδήποτε απειλή προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι Θεσσαλονικείς. Μετά την εξουδετέρωση του Λιβάι Γκαρσία, τα κατάφεραν απέναντι και στον Μορόν, που είναι και ο δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος πίσω από τον Ελ Κααμπί.

Ενδεικτικά, είχαν 9/11 κερδισμένες μονομαχίες (5/5 ο Ρέτσος, 4/6 ο Κάρμο), 104/109 εύστοχες μεταβιβάσεις (96% ο Ρέτσος, 95% ο Κάρμο) και 9/11 εύστοχες μακρινές πάσες (2/2 ο Ρέτσος, 7/9 ο Κάρμο).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ