Η ΕΛ.ΑΣ. απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις οπαδών στη Θεσσαλονίκη πριν το Άρης – ΠΑΟΚ

Η ΕΛ.ΑΣ. απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις οπαδών στη Θεσσαλονίκη πριν το Άρης – ΠΑΟΚ

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, με επίσημη ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι θα απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις οργανωμένων και μη οπαδών του ΠΑΟΚ και του Άρη, από το πρωί της Κυριακής (19/5) έως και την έναρξη του ντέρμπι (20:00).

Σε ρυθμούς… ντέρμπι μπαίνει σιγά σιγά η Θεσσαλονίκη, αφού ο Άρης φιλοξενεί την Κυριακή τον ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» για την 10η και τελευταία αγωνιστική των play-offs (19/5,20:00), σε μια αναμέτρηση που θα κρίνει τον φετινό πρωταθλητή Ελλάδας.

Μάλιστα, η Αστυνομία της συμπρωτεύουσας έχει ανακοινώσει κάποια μέτρα για που θα ισχύσουν την Κυριακή κι έχουν να κάνουν με τις συγκεντρώσεις των οπαδών. Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει το thestival, η ΕΛ.ΑΣ. βάζει «μπλόκο» στις συγκεντρώσεις φιλάθλων και οπαδών των δύο ομάδων από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ έξω από το ξενοδοχείο «Makedonia Palace», όπου διανυκτερεύει η αποστολή των «ασπρόμαυρων» και από το ξενοδοχείο «Porto Palace», που διανυκτερεύει η ομάδα των «κίτρινων», όπως συνηθίζεται, για εμψύχωση των ποδοσφαιριστών.

Διαβάστε επίσης: Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ»

Ακόμη, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Αστυνομία απαγορεύει κάθε είδους πορεία των οπαδών των δύο ομάδων προς το γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης» για το μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Η Ελληνική Αστυνομία θα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του αγώνα. Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση νίκης του ΠΑΟΚ στο εκτός έδρας ματς με τον Άρη, ο «Δικέφαλος» θα στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

Ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης απαγορεύεται η πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων και κάθε είδους πιθανών πορειών από την 08:00 ώρα της 19/05/2024 έως την 20:00 ώρα της 19/05/2024 στις κάτωθι περιοχές:

– Στην ευρύτερη περιοχή πέριξ του ξενοδοχείου διαμονής της αθλητικής αποστολής της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ και συγκεκριμένα στο παραλιακό μέτωπο, από τον Κήπο του Απογευματινού Ήλιου (ύψος οδού Βασιλείου Χατζή) έως το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (ύψος οδού Παρασκευοπούλου), συμπεριλαμβανομένων των δύο πάρκων, του πλακόστρωτου και του συνόλου του παραλιακού μετώπου μεταξύ των δύο Πάρκων, στην Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου από το ύψος της οδού Βασιλείου Χατζή έως το ύψος της οδού Παρασκευοπούλου, στο Πάρκο έμπροσθεν του ξενοδοχείου, που περικλείεται από τις οδούς Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Παρασκευοπούλου, Αλ. Μιχαηλίδη, Φιλοποίμενος, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των οδών του δρομολογίου κίνησης της αποστολής έως το Στάδιο ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ (γήπεδο Χαριλάου), ήτοι Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου – Μαρτίου – Δελφών – Γρηγορίου Ε΄- Λαρίσης – Ξυγγόπουλου – Ματθαίου, καθώς και κάθε έτερης ενδεχόμενης διαδρομής λόγω ανακύπτουσας έκτακτης ανάγκης.

-Στην ευρύτερη περιοχή πέριξ του ξενοδοχείου διαμονής της αθλητικής αποστολής της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΑΡΗ και συγκριμένα στο κομμάτι που οριοθετείται από τις ακόλουθες οδούς: Καλοχωρίου και 26ης Οκτωβρίου (ρεύμα ανατολικά και ρεύμα δυτικά) από το ύψος της οδού Καλοχωρίου έως το ύψος της οδού Λητούς, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των οδών του δρομολογίου κίνησης της αποστολής έως το Στάδιο ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ (γήπεδο Χαριλάου), ήτοι 26ης Οκτωβρίου-κυκλικός κόμβος του ΚΤΕΛ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – παράδρομος της Α/Δ Πειραιώς Αθηνών Θεσσαλονίκης Ευζώνων – Α/Δ Πειραιώς Αθηνών Θεσσαλονίκης Ευζώνων – Κυκλικός Κόμβος Λαχαναγοράς (Κ16) – Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, Α/Δ Θεσσαλονίκης-Ν.Μουδανίων – Κ. Καραμανλή – Γρηγορίου Ε΄ – Λαρίσης, Ξυγγόπουλου – Ματθαίου- Αλ. Παπαναστασίου, καθώς και κάθε έτερης ενδεχόμενης διαδρομής λόγω ανακύπτουσας έκτακτης ανάγκης (άρθρο 7 Ν.4703/2020 & άρθρο 8 π.δ/τος 73/2020), καθώς, δεδομένων των παραγόντων και των λοιπών περιστάσεων που συνθέτουν τη συγκεκριμένη περίπτωση, από την πραγματοποίηση των εν λόγω συναθροίσεων – πορειών

α) επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας και

β) απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών και της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Το ειδικό σχέδιο

Ειδικό σχέδιο μέτρων εκπονεί η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη για να κυλήσουν όλα ομαλά πριν, κατά τη διάρκεια και ειδικά μετά το κρισιμότερο ντέρμπι που θα φιλοξενήσει η πόλη μεταξύ των δύο αιωνίων αντιπάλων, του Άρη και του ΠΑΟΚ, στο γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης την Κυριακή.

Στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης πληροφορίες αναφέρουν ότι εκφράστηκαν φόβοι κυρίως για μεμονωμένες συναντήσεις οπαδών παρά τόσο έντονα για μαζικές συγκεντρώσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι σχετικά ελεγχόμενες.

Στο πόδι θα βρίσκεται σχεδόν όλη η διαθέσιμη δύναμη της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκης, ενώ θα ενισχυθεί και με διμοιρίες απ’ όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα επιστρατεύονται ομάδες δικυκλιστών, ΟΠΚΕ και άλλων ειδικών μονάδων της ΕΛ.ΑΣ. σε συντονισμό της Διεύθυνσης Μέτρων Τάξης που εκπονεί το σχέδιο των μέτρων. Κατά τη διάρκεια της Κυριακής θα βρίσκεται στους δρόμους το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού, ενώ drones της ΕΛ.ΑΣ. θα επιτηρούν από αέρος τα σημεία όπου θα βρίσκονται οι οπαδοί των δύο ομάδων. Στο γήπεδο θα βρίσκεται ο εισαγγελέας αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, ενώ οι εισαγγελικές αρχές θα παρακολουθούν την εξέλιξη των γεγονότων και μετά τη λήξη του αγώνα και θα βρίσκονται σε συντονισμό με τους επικεφαλής της αστυνομίας.

Στο πλαίσιο του ειδικού σχεδίου μέτρων που εκπονείται για τον κυριακάτικο αγώνα Άρη-ΠΑΟΚ, ήδη εξετάζεται ο περιορισμός συγκεκριμένων συγκεντρώσεων και μοτοπορειών. Τα μέτρα αυξημένου ελέγχου αφορούν κυρίως συγκεντρώσεις και πορείες με αφετηρία τα δύο ξενοδοχεία όπου καταλύουν οι δύο ομάδες. «Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν δύο παράλληλες πορείες των 3.000 οπαδών των δύο ομάδων που υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν κοντά», έλεγαν στελέχη των διωκτικών αρχών, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σοβαρά επεισόδια.

Θεωρείται δεδομένο ότι θα στηθούν μπλόκα με κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ για να περιοριστεί η πρόσβαση σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως και ότι θα απαγορευτεί οποιαδήποτε συγκέντρωση σε «πυρίκαυστες» ζώνες για τη συνάντηση οπαδών των δύο ομάδων. Πληροφορίες έλεγαν πως ήδη η αστυνομία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα επιτελεία των δύο ομάδων προκειμένου να συμβάλουν στην αποτροπή προβλημάτων τη συγκεκριμένη μέρα.

Οι μεμονωμένοι

Έγκυρες πηγές έλεγαν στη Voria.gr πως στον σχεδιασμό ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για την αντιμετώπιση τυχαίων συναντήσεων μεμονωμένων οπαδών των δύο ομάδων ειδικά μετά τη λήξη του αγώνα στο γήπεδο Χαριλάου. «Ο φόβος αφορά κυρίως τις αποχωρήσεις των οπαδών από το γήπεδο και τα καφέ της ανατολικής Θεσσαλονίκης», έλεγε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Στον τομέα αυτό δράση αναλαμβάνει η ασφάλεια με συντονιστές τους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας. «Σκοπός είναι να προλάβουμε όχι να συλλάβουμε», έλεγαν με νόημα σημειώνοντας ότι θα αναπτυχθούν προληπτικά ισχυρές δυνάμεις αστυνομικών για την αποτροπή τέτοιων συναντήσεων.

Ήδη εξετάζεται πού και για ποιους θα επιτραπεί η κυκλοφορία ακόμη και με αυτοκίνητα στην περίπτωση κατά την οποία το αποτέλεσμα είναι νικηφόρο για τον ΠΑΟΚ και στεφθεί πρωταθλητής, γεγονός που σημαίνει ότι οι οπαδοί του Δικεφάλου θα κατευθυνθούν μαζικά προς τον Λευκό Πύργο για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τροπαίου, ενώ την ίδια ώρα από το γήπεδο Κλ. Βικελίδης θα αποχωρούν οι οπαδοί του Άρη για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Εκείνο το διάστημα, για μία έως μιάμιση ώρα μετά το ντέρμπι θεωρείται το πιο κρίσιμο για την αστυνομία, καθώς τότε θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα οι οπαδοί των δύο ομάδων στην πόλη, ειδικά στην ανατολική πλευρά.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ