Παναθηναϊκός: Ορισμός της ομάδας και του επιθετικού ποδοσφαίρου το τριφύλλι

Παναθηναϊκός: Ορισμός της ομάδας και του επιθετικού ποδοσφαίρου το τριφύλλι

Οι πράσινοι δεν έχουν απλώς την καλύτερη επίθεση, αλλά και τις περισσότερες ασίστ, απόδειξη των συνεργασιών και της δουλειάς που γίνεται. Η δύναμη του ΟΑΚΑ! Πρώτοι οι «πράσινοι» και σε αποτελεσματικότητα. Δέκα διαφορετικοί σκόρερ.

Ο Γιώργος Δώνης μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου δεν είχε βασικό φορ στην ομάδα. Έβγαλε την καλοκαιρινή προετοιμασία, δηλαδή 1,5 μήνα, με επιθετικούς τον ταλαντούχο Σέχου που παίζει κυρίως στην Κ19 και στην οποία φαίνεται τώρα η απουσία του λόγω τραυματισμού, τον Πίσπα που αποχώρησε, τον Ρεγκάκο που τελούσε υπό δοκιμή και δεν αποκτήθηκε και τον Μουνιέ ως ψευτοεννιάρι… Υπήρχε φυσικά και ο 18χρονος Εμμανουηλίδης, που είναι κυρίως δεύτερος επιθετικός κι εξτρέμ.

Λίγες μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος ήρθε ο 19χρονος Καμπετσής, ο οποίος δεν είχε αγώνα σε επίπεδο Ανδρών και ο 22χρονος Βέργος. Ο τελευταίος δεν υπολογιζόταν στον Ολυμπιακό. Στις 3 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, ανακοινώθηκε ο Φεντερίκο Μακέντα. Και δεν ενθουσιάστηκαν και τόσο οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Ήταν ελεύθερος από ομάδα που υποβιβάστηκε στη Serie C με τέσσερα μόλις γκολ πέρσι. Κανείς δεν γνώριζε πότε θα είναι έτοιμος.

Μ’ αυτές τις συνθήκες ο 49χρονος τεχνικός έπρεπε να φτιάξει ένα σύνολο που να ταιριάζει στο DNA του Παναθηναϊκού. Να παίζει δηλαδή, επιθετικά, ποδόσφαιρο κυριαρχίας και να μπορεί να πάρει γκολ απ’ όσο περισσότερους παίκτες μπορεί. Ε, λοιπόν, έως τώρα τα έχει καταφέρει περίφημα. Ο Παναθηναϊκός έπειτα από 2,5 μήνες, με τον Μακέντα να μπαίνει στην εξίσωση ουσιαστικά την πέμπτη αγωνιστική (πέτυχε το νικητήριο γκολ με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ είχε μπει προηγουμένως αλλαγή με τον Λεβαδειακό), οι πράσινοι έχουν 20 γκολ σε 11 ματς. Μέσος όρος 1,8 γκολ ανά παιχνίδι. Επίδοση που αποτελεί την καλύτερη μέχρι στιγμής επίθεση στο πρωτάθλημα.

Δύναμη το ΟΑΚΑ

Αν το ξεχωρίσουμε εντός κι εκτός, διαπιστώνουμε ότι ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύεται μέχρι στιγμής σε απόλυτο βαθμό την έδρα του. Σε έξι ματς, οι «πράσινοι» έχουν πέντε νίκες και μία ισοπαλία με την ΑΕΚ. Με τέρματα 14 υπέρ και τρία κατά. Τα 14 από τα 20 γκολ ο Παναθηναϊκός, τα έχει πετύχει στο αχανές γήπεδο, που όλοι φοβόντουσαν το καλοκαίρι ότι μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθεια των παικτών του Δώνη, σε σχέση με την πιο μικρή και καυτή Λεωφόρο. Κι όμως ο Παναθηναϊκός έχει 14 τέρματα με μέσο όρο 2,3 γκολ ανά αγώνα. Απλώς να επισημάνουμε ότι ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ έχουν από 11 γκολ εντός. Ο ΠΑΟΚ επίσης σε έξι ματς και η ΑΕΚ σε πέντε, ενώ δέκα γκολ σε έξι ματς έχει ο Ολυμπιακός…

Οι δέκα σκόρερ

Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν έχει στις τάξεις του Βαζέχα, Σαραβάκο, Σισέ, Μπεργκ για να είναι τα πολυβόλα, ο Δώνης ήθελε να παίρνει γκολ η ομάδα απ’ αρκετούς παίκτες. Αυτό, άλλωστε, είναι το σωστό. Καλό είναι να έχεις παίκτη των 20 γκολ, αλλά αν οι υπόλοιποι δεν κουνάνε τα δίχτυα… Ο τεχνικός του «τριφυλλιού» έχει χρησιμοποιήσει στο πρωτάθλημα έως τώρα 23 παίκτες. Αφαιρούμε φυσικά τους δύο γκολκίπερ Διούδη, Κότσαρη, πάμε στους 21. Οι δέκα εξ αυτών, λοιπόν, έχουν σκοράρει! Από τέσσερα έχουν οι Μακέντα, Γιόχανσον, από δύο οι Μπουζούκης Χατζηγιοβάνης, Κουρμπέλης, Χατζηθεοδωρίδης κι από ένα οι Κάτσε, Καμπετσής, Εμμανουηλίδης, Ινσούα. Ο Αργεντινός έγινε το Σάββατο ο δέκατος διαφορετικός σκόρερ.

Ασίστ κι αποτελεσματικότητα

Δύο ακόμα στατιστικές κατηγορίες που ξεχωρίζει ο Παναθηναϊκός είναι οι ασίστ και η αποτελεσματικότητα.
Οι «πράσινοι» με δώδεκα είναι μπροστά από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ που έχουν 11. Με τρία πέναλτι, δεν είναι και μικρό πράγμα να έχεις σημειώσει τα 12 από τα 17 γκολ με συνεργασίες. Ουσιαστικά 13 γκολ, διότι το 3-0 από το γύρισμα του Χατζηγιοβάνη στον Κουρμπέλη εναντίον του Απόλλωνα, δεν χρεώθηκε ασίστ, διότι επετεύχθη σε δεύτερο χρόνο…

Ο Δώνης επίσης ήξερε ότι η ομάδα του από τη στιγμή που δεν είχε τον killer –να δούμε πως θα εξελιχθεί φυσικά ο Μακέντα- έπρεπε να κάνει γκολ τις φάσεις που της παρουσιάζονται. Αυτό συμβαίνει μέχρι στιγμής. Ο Παναθηναϊκός είναι πέμπτος σε τελικές (προηγούνται Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Αστέρας Τρίπολης), αλλά πρώτος σε αποτελεσματικότητα με 1 γκολ ανά 5,7 τελικές προσπάθειες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ