Οι κορυφαίες, οι… λίγες και οι εκπλήξεις! (πίνακες)

Οι κορυφαίες, οι… λίγες και οι εκπλήξεις! (πίνακες)

To10.gr παρουσιάζει τα πεπραγμένα των ομάδων της Σούπερ Λίγκας όπως αυτά «αποτυπώθηκαν» μέσα από τη «γλώσσα» της στατιστικής.

Τα τελευταία χρόνια η στατιστική αποκτά όλο και πιο σημαντικό ρόλο στο ποδόσφαιρο και όχι τυχαία. Από τους αριθμούς που προκύπτουν εξηγούνται πολλά από όσα βλέπουμε ή… δεν βλέπουμε στο χορτάρι με τη «γλώσσα» των αριθμών να αποτελεί τον «καθρέπτη» για κάθε παίκτη και ομάδα.

Στη Σούπερ Λίγκα έχουμε την ολοκλήρωση 14 αγωνιστικών από το φετινό πρωτάθλημα, συνεπώς έχουμε ένα σημαντικό δείγμα από το οποίο μπορούν να προκύψουν πολύτιμα συμπεράσματα.

Για να δούμε πως τα πήγαν οι 16 ομάδες του πρωταθλήματός μας…

Τα γκολ
Ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ έχει και την καλύτερη επίθεση με 24 γκολ, ενώ στην δεύτερη θέση δεν είναι ο Ολυμπιακός (όπως συμβαίνει στη βαθμολογία), αλλά οι Παναθηναϊκός. Ακολουθούν Ατρόμητος και ΑΕΚ, ενώ ψηλά στη λίστα βρίσκεται ο Παναιτωλικός.

Τελικές: «Πρωταθλητής» ο Ολυμπιακός
Ο Ολυμπιακός ομολογουμένως παίζει το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί δημιουργούν πολλές τελικές προσπάθειες. Μπορεί οι Πειραιώτες να μην έχουν ανάλογη ευστοχία ωστόσο με 229 τελικές βρίσκονται στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους. Δεύτερος ο Αστέρας Τρίπολης που είναι μόλις 9ος στην βαθμολογια, ενώ ο πρώτος ΠΑΟΚ έχει μία λιγότερη από την 3η ΑΕΚ, 157.

Γκολ ανά τελικές: Παναιτωλικός ο… αποτελεσματικός
Στην πρώτη θέση αυτής της κατηγορίες δεν συναντάμε κάποια ομάδα από τις πρωτοπόρες αλλά τον Παναιτωλικό. Η ομάδα του Τραϊανού Δέλλα μπορεί να μην δημιουργεί πολλές τελικές, ωστόσο αποδεικνύεται αρκετά αποτελεσματική μετουσιώνοντας αρκετές από αυτές σε γκολ. Στη 2η θέση φιγουράρει ο Παναθηναϊκός, 4ος είναι ο ΠΑΟΚ, ενώ ο Ολυμπιακός είναι μόλις 12ος που έχει τις περισσότερες τελικές, αλλά μικρή ευστοχία.

Σουτ εντός και εκτός εστίας
Λογικό σε αυτή την κατηγορία να βρίσκεται πρώτος ο Ολυμπιακός που έχει υψηλή δημιουργία με πολλές τελικές. Οι ερυθρόλευκοι έχουν σουτάρει 88 φορές προς την αντίπαλή εστία και ισάριθμες εκτός! Την πρώτη 5άδα με τα περισσότερα σουτ προς την εστία συμπληρώνουν οι Αστέρας Τρίπολης, ΑΕΚ, Ατρόμητος και Πανιώνιος.

Ασίστ: Ο ΠΑΟΚ… μοιράζει παιχνίδι
Ο ΠΑΟΚ είναι από τις ομάδες που παράγουν γκολ, συνεπώς χρειάζεται και τους δημιουργούν αυτών. Η ομάδα του Λουτσέσκου είναι πρώτη σε ασίστ με 16, ενώ ακολουθούν Παναθηναϊκός, Ατρόμητος και ΑΕΚ με 14 έκαστος και πιο κάτω οι Ολυμπιακός και Άρης με 12 και 9 αντίστοιχα.

Γεμίσματα: Εύστοχα/προσπάθειες: Η έκπληξη της Λαμίας
Σε αυτή την κατηγορία ο Ολυμπιακός που καταφέρνει να βγάζει πολλές φάσεις ανά ματς είναι λογικό να βρίσκεται στην κορυφή. Την έκπληξη ωστόσο κάνει η Λαμία που αν και τρίτη από το τέλος στη βαθμολογία φιγουράρει στην 2η θέση. H ομάδα της Φθιώτιδας έχει πολύ καλή αναλογία στη σχέση εύστοχα γεμίσματα/προσπάθειες και συγκεκριμένα 112/322.

Πάσες: Οι δύο που ξεπερνούν το «1000άρικο»
Και σε αυτή την κατηγορία οι Πειραιώτες είναι πρώτοι με 1069. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς έχει μεγάλα ποσοστά κατοχής της μπάλας και αυτό αποτυπώνεται σε πολλές πάσες. Δεύτερος ο Αστέρας Τρίπολης με 1004. Μάλιστα οι δύο αυτές ομάδες είναι οι μόνες που φτάνουν το τετραψήφιο αριθμό, ενώ μόλις 512 έχει ο τελευταίος ΠΑΣ Γιάννινα.

Λάθη: Η… αχρείαστη πρωτιά του Παναθηναϊκού
Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα δεν διαθέτει μεγάλη εμπειρία έχοντας αρκετούς «πιτσιρικάδες» στο ρόστερ του. Αυτό το δεδομένο ίσως να εξηγεί το γεγονός ότι η ομάδα του Γιώργου Δώνη κατέχει την αρνητική πρωτιά των περισσότερων λαθών με 619. Από κοντά και οι Ξάνθη, Πανιώνιος, Ολυμπιακός και Άρη, ενώ στα λιγότερα έχει υποπέσει ο Λεβαδειακός με 494.

Αποκρούσεις: Ψηλά οι αδύναμες ομάδες
Στον τομέα αυτό είναι αναμενόμενο να συναντάμε τις μικρομεσαίες ομάδες οι οποίες συνήθως δεν έχουν μεγάλη κατοχή και βρίσκονται για μεγάλα διαστήματα ενός αγώνα σε παθητικό ρόλο. Πανιώνιος, Λαμία, ΟΦΗ, Απόλλων Σμύρνης και Ξάνθη είναι στην πρώτη 5άδα, ενώ ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν κάνει τις λιγότερες αποκρούσεις. Λογικό αφού οι άμυνες τους δέχονται λιγότερη πίεση…

Οι καλύτεροι «κλέφτες»
Ξάνθη, ΟΦΗ και Αρης μοιράζονται τις τρεις πρώτες θέσεις, ενώ 5ος είναι ο Παναθηναϊκός και 6ος ο ΠΑΟΚ. ΑΕΚ και Ολυμπιακός βρίσκονται πολύ χαμηλά καθώς στο μεγαλύτερο μέρος των παιχνιδιών τους η μπάλα παραμένει στα πόδια των ποδοσφαιριστών τους. Συνεπώς δεν καλούνται να κλέψουν πολλές φορές τη μπάλα από τις αντίπαλες ομάδες.

Φάουλ υπέρ: Παναιτωλικός και Άρης στις κορυφαίες θέσεις
Ευκολία στο να κερδίζουν φάουλ έχουν Παναιτωλικός και Άρης, τους οποίους συναντάμε στις δύο πρώτες θέσεις με 265 και 257 αντίστοιχα. Στην 3η θέση η Λαμία με 239, ενώ ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα.

Φάουλ κατά: ΑΕΛ και ΑΕΚ οι… σκληρές
ΑΕΛ και ΑΕΚ είναι οι ομάδες στις οποίες έχουν καταλογιστεί τα περισσότερα φάουλ μετά από σχεδόν έναν γύρο. Οι Θεσσαλοί έχουν υποπέσει σε 267 και η Ενωση σε ένα λιγότερο, 266. Αντιθέτως ο ΠΑΟΚ είναι στην τρίτη θέση από το τέλος με 200, ενώ προτελευταίος είναι ο Ολυμπιακός με 194.

ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ…

Τις επεμβάσεις

Ασίστ/Χαμένο γκολ

Τα εύστοχα πέναλτι

Τα χαμένα πέναλτι:

Χαμένες ευκαιρίες

Δοκάρια

Κίτρινες κάρτες εις βάρος

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ