Τα πολλά συν και τα λίγα πλην του πρώτου μισού για τον Παναθηναϊκό

Τα πολλά συν και τα λίγα πλην του πρώτου μισού για τον Παναθηναϊκό

Στο δεύτερο μισό του 2018 ο Παναθηναϊκός έχει κυρίως θετικές εικόνες. Ποια είναι τα θετικά και ποια τα λιγοστά αρνητικά.

Ο Παναθηναϊκός δεν θέλει καν να σκέφτεται το πρώτο μισό του 2018. Απαξίωση, κίνδυνος υποβιβασμού, εφόσον δεν άλλαζε η ποινή λόγω του ότι δεν εξασφάλισε άδεια και πολλά ακόμα, τα οποία θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια.

Στο δεύτερο μισό του έτους, όμως, ο σύλλογος άρχισε να θυμίζει Παναθηναϊκό. Γιατί πριν ήταν κάτι άλλο. Η έλευση του Νίκου Νταμπίζα και του Γιώργου Δώνη είναι η κυριότερη αιτία που το «τριφύλλι» συζητείται πλέον κυρίως για θετικούς λόγους. Έχει δρόμο φυσικά για να φτάσει εκεί που θέλει, αλλά τουλάχιστον το τρένο μπήκε στις ράγες. Το to10.gr παρουσιάζει τα αρκετά θετικά των τελευταίων έξι μηνών και τα λίγα αρνητικά.

Πληρωμές

Με τη λήξη της περσινής σεζόν ο Γιάννης Αλαφούζος άρχισε να βάζει ξανά το χέρι στην τσέπη. Είχε ξεκινήσει νωρίτερα να δίνει κάποια χρήματα, όπως στον Βέμερ, αφού υπήρξαν δύο αφαιρέσεις βαθμών κι υπήρχε πλέον ξεκάθαρος κίνδυνος να πέσει η ομάδα με την τρίτη αφαίρεση, ενώ οι παίκτες έπαιρναν κάποια χρήματα έναντι των δόσεων συμβολαίων τους.

Από τον περασμένο Ιούνιο, όμως, ο Αλαφούζος ξεκίνησε να υλοποιεί τις υποσχέσεις που έδωσε στους Νταμπίζα, Δώνη και η σεζόν ξεκίνησε με τους ποδοσφαιριστές πλήρως εξοφλημένους. Προβλήματα με πρώην παίκτες συνεχίζουν να υπάρχουν και θα υπάρχουν για πολύ καιρό ακόμα, αλλά όλα τα μέτωπα σταδιακά τίθενται από έλεγχο. Δεν υπάρχουν φαινόμενα Βέμερ, Ταυλαρίδη, Τελάντερ, εταιριών που πετυχαίνουν κατάπτωση εγγυητικής, δεν υπάρχει σφράγισμα λογαριασμών. Αργά, αλλά σταθερά προκύπτουν λύσεις. Κάποιοι πιστωτές δεν είναι τόσο διαλλακτικοί, ωστόσο, από τη στιγμή που υπάρχει αποφασιστικότητα και κυρίως πέφτει έστω λίγο χρήμα, είναι ελεγχόμενη η κατάσταση.

Αποτελέσματα

Η ομάδα ξεκίνησε τη σεζόν μέσα σε κλίμα μιζέριας, απαισιοδοξίας, καταστροφολογίας. Γενικά πλήρους απαξίωσης. Λογικό με όσα συνέβησαν κυρίως από τον Γενάρη του 2017 κι έπειτα. Έβλεπαν όλοι και την εικόνα στα φιλικά, το «φτωχό» ρόστερ και δεν υπήρχε ίχνος αισιοδοξίας. Υπήρχε, άλλωστε κι αυτό το -6 που προκαλούσε έντονη ανησυχία.

Ο Δώνης και οι παίκτες του, όμως, μόλις ξεκίνησαν οι επίσημες υποχρεώσεις γύρισαν το κλίμα. Νίκη στην πρεμιέρα στην Ξάνθη, τρεις σερί τριάρες με Λαμία, ΑΕΛ, Λεβαδειακό κι όλα άλλαξαν. Στον πρώτο γύρο, λοιπόν (απομένει το ματς που αναβλήθηκε στο Αγρίνιο), ο Παναθηναϊκός είναι μέσα στην πεντάδα, δεν έχει χάσει από Ολυμπιακό, Άρη, Αστέρα Τρίπολης, Ξάνθη εκτός έδρας και νίκησε εντός τον Ατρόμητο, ενώ τη γλίτωσε η ΑΕΚ. Είναι επίσης στους «16» του κυπέλλου ως πρώτος και λογικά θα έχει μία καλή κλήρωση για να πάει στους «οκτώ».

Κόσμος

Ο πρώτο στοίχημα του 49χρονου τεχνικού του Παναθηναϊκού και των παικτών του ήταν να φέρουν τον κόσμο πίσω στο γήπεδο και το κατάφεραν. Τουλάχιστον στην αρχή. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ειδικά στην αρχή ενθουσιάστηκαν όχι μόνο με τις σερί νίκες, αλλά γιατί έβλεπαν μία νεανική ομάδα, να δίνει ό,τι μπορεί στο γήπεδο. Είδε δίψα, επιθυμία για νίκες. Είδε απ’ όλους να λειτουργού  με σεβασμό προς τον κόσμο και φυσικά τον ίδιο τον σύλλογο. Ο ενθουσιασμός ήταν τεράστιος και αποδείχθηκε με την παρουσία 20.000 και πλέον θεατών στο ματς με τον Λεβαδειακό, αλλά και τη σχεδόν κατάμεστη Τρίπολη από τους φίλους του «τριφυλλιού». Ακόμα και μετά την πρώτη ήττα από τον ΠΑΟΚ, στο ντέρμπι με την ΑΕΚ βρέθηκαν περισσότεροι από 30.000 οπαδοί του «τριφυλλιού». Στα τελευταία ματς με Απόλλωνα και Ατρόμητο η προσέλευση δεν ήταν μεγάλη. Αλλά ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τη φετινή προσπάθεια και δεν επικρατεί μιζέρια στην εξέδρα.

Ελληνοποίηση

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Παναθηναϊκού ιστορικά έχουν σημειωθεί με ελληνικό κορμό. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού είδαν φέτος πολλά ελληνόπουλα και το γούσταραν αυτό. Οι Νταμπίζας, Δώνης και λόγω των συνθηκών που παρουσιάστηκαν, έθεσαν προτεραιότητα την εξέλιξη της ομάδας και ο προπονητής έχει δηλώσει πολλάκις ότι στόχος είναι στο μέλλον να υπάρχουν μίνιμουμ 15 Έλληνες παίκτες και λίγοι, αλλά ποιοτικοί ξένοι. Έως τώρα στην ενδεκάδα (δεν αναφερόμαστε στον Κάτσε, που είναι σαν Έλληνας) οι μόνοι σταθεροί ξένοι είναι οι Μακέντα, Ινσούα και παίζει κι ένας εκ των Γιόχανσον, Κουλιμπαλί. Σπάνια και οι δύο μαζί, κυρίως λόγω τραυματισμού. Ακόμα κι όταν ήταν καλά ο Μουνιέ, ο Παναθηναϊκός είτε άρχιζε είτε τελείωνε το ματς με 7-8-9 ελληνόπουλα.

Αξία παικτών

Το ρόστερ του Παναθηναϊκού δεν διαθέτει την ποιότητα που θα ήθελε ο κόσμος του και σίγουρα και οι Νταμπίζας, Δώνης, αλλά επίσης δεν είναι και τόσο «φτωχό», όπως νομίζαμε όλοι πριν αρχίσει η σεζόν. Παίκτες, όπως οι Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης έχουν εκτοξεύσει την αξία τους. Πιο έμπειροι ποδοσφαιριστές, όπως οι Μακέντα, Διούδης επίσης κοστίζουν περισσότερα.

Ο Ιταλός αν συνεχίσει να σκοράρει θα ακούγεται όλο και περισσότερο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι μόλις 27 ετών, με παράσημο την παρουσία στη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, τη Μπουντεσλίγκα και το Καμπιονάτο. Ο 25χρονος Διούδης κάνει εξαιρετική σεζόν κι αν φτάσει και στην Εθνική, τότε θα εκτοξευθεί η μετοχή του. Περισσότερο από ποτέ στην καριέρα του. Νεαροί ποδοσφαιριστές επίσης, όπως οι Μαυρομμάτης, Καμπετσής, Εμμανουηλίδης, Χατζηθεοδωρίδης που στελεχώνουν τις μικρές Εθνικές κοστίζουν περισσότερα σε σχέση με το καλοκαίρι.

Στελέχωση

Ο σύλλογος είχε αποδυναμωθεί (κι ακόμα είναι «άδειος» σε πολλούς τομείς) σε τεράστιο βαθμό σε στελεχιακό δυναμικό. Σταδιακά γίνεται προσπάθεια να οργανωθεί καλύτερα. Ηρθε πριν λίγο καιρό ως διευθυντής ο Κώστας Κωνστάντος, ήρθε αρχιπροπονητής στην Ακαδημία, προσελήφθη ψυχολόγος. Οι συνθήκες στο Κορωπί είναι σαφώς καλύτερες από πέρσι και στο προσεχές μέλλον θα υπάρξουν κι άλλες προσθήκες σε καίριες θέσεις. Και θα αποχωρήσουν και κάποιοι που δεν έχουν τίποτα να δώσουν…

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Εκτός έδρας

Εκτός έδρας ο Παναθηναϊκός με τους αντιπάλους που είχε δεν ήταν και το πιο απλό να πάρει πολλές νίκες. Έβγαλε Τούμπα, «Γ. Καραϊσκάκης», «Κλ. Βικελίδης» δύσκολες επαρχιακές έδρες, όπως αυτές της Ξάνθης, του ΟΦΗ, της ΑΕΛ, του Αστέρα Τρίπολης. Οι δύο νίκες δεν είναι πολλές για τον Παναθηναϊκό. Αλλά με τις αδυναμίες που έχει η ομάδα δεν είναι ενδεχομένως και τόσο αρνητικό να παίρνει ισοπαλία στο Φάληρο, με τον Άρη ή στην Τρίπολη.

Τραυματισμοί

Πολλοί τραυματισμοί έχουν προκληθεί στον Παναθηναϊκό. Αρκετοί παίκτες έχουν σταθεί ιδιαίτερα άτυχοι. Μεγαλύτερος φυσικά είναι ο Άλτμαν, ο οποίος ακόμα είναι εκτός και λογικά θα μπει με την έναρξη του δεύτερου γύρου. Ακολουθούν σε ατυχία ο Μουνιέ και οι Κουλιμπαλί, Γιόχανσον, ενώ διάφορα θέματα είχαν και Κουρμπέλης, Κάτσε, Στάικος, Οικονόμου, Διούδης.

Επενδυτής

Από τον περασμένο Απρίλιο μπήκε στη ζωή μας ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ. Δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι επιτέλους θα μπει ένας επενδυτής, θα εισρεύσει χρήμα, ώστε να ανασάνει ο σύλλογος από τα χρέη και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να ενισχυθεί. Έστω με Ελληνόπουλα, αφού υπάρχει ο περιορισμός. Κι όμως όπως μπήκε αθόρυβα στη ζωή του Παναθηναϊκού ο Ταϊλανδός, έτσι αθόρυβα αναμένεται να βγει. Εκτός κι αν ο ίδιος έχει στο μυαλό του και φυσικά στην τσέπη του κάποια τεράστια ανατροπή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ