Κάρολ Σβιντέρσκι: Στο κυνήγι της καταξίωσης

Κάρολ Σβιντέρσκι: Στο κυνήγι της καταξίωσης

Το ταξίδι προς το όνειρο είναι πάντα δύσκολο. Έχει ρίσκα και δυσκολίες. Ο Κάρλο Σβιντέρσκι είναι αποφασισμένος να πετύχει. Στον ΠΑΟΚ εκεί ποντάρουν...

Όταν ήταν 13 ετών, στις ακαδημίες της Λοτζ,για πολλούς μήνες δεν μιλούσε σε κανέναν. Ονειρευόταν πως επιστρέφει σπίτι του, τα παρατάει όλα και φεύγει. Κάτι όμως τον κράτησε πίσω. Τον βοήθησε να «επιβιώσει» και τελικά έμαθε από μικρός να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που έχει το… όνειρο. Δεν άργησε να έρθει η συνειδητοποίηση ότι επιβάλλονται θυσίες. Αποφάσισε ότι θα τις κάνει. Όλες. Είχε πάντα, όπως έχει εξομολογηθεί, την στήριξη των γονιών του. Ο λόγος για τον Κάρολ Σβιντέρσκι τον οποίο αποκτά ο ΠΑΟΚ για την ενίσχυση της γραμμής κρούσης του.

Το προσωπικό του κοντέρ γράφει 129 εμφανίσεις. Με το «διαβατήριο» να έχει επιπλέον και 22 συμμετοχές (συν 10 τέρματα) με όλα τα μικρά τμήματα της Εθνικής Πολωνίας. Κι αυτός ακόμα δεν έχει κλείσει τα 22. Έχει μάλιστα θέσει πολύ ψηλά τον πήχη. «Πριν από μερικά χρόνια, δεν πίστευα ότι θα έχω φτάσει αυτό τον αριθμό εμφανίσεων. Λοιπόν, είναι άψογο αλλά όχι αρκετό για να ενθουσιαστώ». Από την στιγμή που εντάχθηκε στην «οικογένεια» της Γιαγκελόνια (2014) ήρθε αντιμέτωπος με αρκετούς τραυματισμούς. Κάθε φορά που αναγκαζόταν να περάσει από το στάδιο μιας αποθεραπείας αισθανόταν ολοένα και πιο ανυπόμονος. Ο τελευταίος τον κράτησε μακριά από την καλοκαιρινή προετοιμασία της ομάδας του.

Όταν δεν βλέπει το όνομά του στους αρχικούς 11 του προπονητή του, σκέφτεται ότι πρέπει να παλέψει κι άλλο, να σφίξει τα δόντια και να συνεχίσει να προσπαθεί. «Έχεις δει κανέναν παίκτη να είναι χαρούμενος στον πάγκο; Αλλά ακόμα και όταν κάθομαι στον πάγκο δεν γκρινιάζω και όταν μπω μέσα δεν σταματάω ούτε για δέκα λεπτά. Είναι άλλο πράγμα αν αυτό δεν βγαίνει πάντα. Απλώς θυμώνω μόνο με τον εαυτό μου και δεν ρίχνω τις ευθύνες σε κανέναν άλλο», υποστήριξε σε συνέντευξη στο przegladsportowy.pl.

Είναι λιγότερο από πέντε χρόνια επαγγελματίας. Το 2014 πήγε στην Γιαγκελόνια Μπιάλιστοκ και έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 17 χρονών, στις 23 Αυγούστου του 2014. Η ιδέα ότι δεν υπάρχει για εκείνον χώρος στο γρασίδι, δεν τον χαροποιεί. Λογικό. Είναι ακόμα αυτός ο μακρινός στόχος. Να δεις πως το περιγράφουν με μια λέξη; Καθιέρωση! Ο Σβιντέρσκι βρίσκει το όνομά του σε λίστες με «next big things» του ποδοσφαίρου της χώρας του. Κι αυτό μέσα από την προσπάθεια επετεύχθη.

Μένει η καθιέρωση. Η επιτυχία. Δεν φοβάται να ρισκάρει. Είναι απλώς λιγάκι ανυπόμονος. Έχει μάθει να παλεύει μέχρι να υλοποιήσει τον στόχο του. Γι αυτό εξάλλου θυσίασε τα εφηβικά του χρόνια. «Έχω την ψυχή του αθλητή και θέλω να γίνομαι όλο και καλύτερος», υποστηρίζει. Μετά από κακές εμφανίσεις, σκύβει το κεφάλι και κάνει την δική του αυτοκριτική. Την προσωπική του αποτίμηση. Τι νόημα θα είχε να βρει δικαιολογίες; «Ο προπονητής και οι οπαδοί είδαν ότι τίποτα δεν μου βγήκε σε εκείνο το παιχνίδι. Αν επέμενα ότι πήγα καλά, θα ήμουν γελοίος»!

Το ποδοσφαιρικό ταξίδι ξεκίνησε στις ακαδημίες της Ράβια το 2010, μέχρι ως ότου ενταχθεί στα τμήματα υποδομής της Λοτζ το 2012 στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2014. Στη συνέχεια, άνοιξε το μεγαλύτερο, έως τώρα, κεφάλαιο της καριέρας του: Γιαγκελόνια Μπιάλιστοκ. Οι εκάστοτε προπονητές του τον πιστεύουν πολύ, κι αυτός δεν θέλει να τους απογοητεύει. Ο μεγαλύτερός του φόβος εξάλλου είναι να μείνει για πάντα μέλος της μακράς εκείνης λίστας με τα «ανερχόμενα αστέρια» και να χάσει κάποια στιγμή τον δρόμο προς την καταξίωση…

O 22χρονος επιθετικός έχει 129 συμμετοχές με την φανέλα της Γιαγκελόνια, 25 γκολ και 9 ασίστ στα 4,5 χρόνια παρουσίας του εκεί. Φέτος σε 23 εμφανίσεις έχει σημειώσει 9 γκολ, ενώ παράλληλα  όλα αυτά τα χρόνια είναι αναπόσπαστο μέλος των μικρών εθνικών ομάδων της Πολωνίας, με συνολικό απολογισμό 22 συμμετοχές και 10 γκολ. Είναι αριστεροπόδαρος αρέσκεται να αγωνίζεται και ως δεύτερος επιθετικός ενώ κινείται καλά στο χώρο και χωρίς την μπάλα. Έχει ύψος 1,84 και το στιλ του παραπέμπει περισσότερο σε αυτά των σύγχρονων φορ που αγωνίζονται και μέσα αλλά και έξω από το «κουτί» . Στον ΠΑΟΚ ψάχνει αυτό το κομμάτι που λείπει από το παζλ. Την καταδίωξη. Έχει προοπτικές. Στον Δικέφαλο του Βορρά εκεί ποντάρουν. Αυτό είναι και το ρίσκο τους. Οι προοπτικές. Οι προσδοκίες που μπορεί να… βρουν σε τοίχο ή να προσφέρουν μελλοντικά πολλά εκατομμύρια στον ασπρόμαυρο λογαριασμό.

Δείτε τον εν δράσει:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ