Έλληνας τερματοφύλακας : Το μέλλον άρχισε

Έλληνας τερματοφύλακας : Το μέλλον άρχισε

Το θέμα Έλληνας τερματοφύλακας, που πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχει ταλαιπωρήσει κυρίως την Εθνική μας ομάδα, μοιάζει να μπαίνει σε νέα βάση.

Το θέμα τερματοφύλακας είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Καταρχάς, για τον ίδιο τον τερματοφύλακα, που πρέπει να ζει στη μοναξιά του. Επίσης, όμως, για την ομάδα, που δεν έχει περιθώρια λαθών σε αυτή τη θέση.

Ένα πέρασμα από τις μεγάλες, όπως λέγονται, ομάδες το τελευταίο διάστημα, είναι ικανό για να διαπιστώσει κανείς τις ιδιαιτερότητες της θέσης. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τον Καπίνο, συνέχισε με τον Προτό, πλέον απομακρύνει από το ρόστερ τον Καπίνο και ετοιμάζεται να επαναφέρει τον Ιανουάριο τον Γιαννιώτη, ο οποίος είχε παραχωρηθεί δανεικός στον Ατρόμητο.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε με τον Ανέστη και λόγω του τραυματισμού του Μπάρκα, πλέον συνεχίζει με τον Τσιντώτα, γιατί δεν μπορεί να βρει συμφωνία με τον βασικό της στο θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου. Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε έναν σκασμό λεφτά στον Ρέι και πλέον, από την προηγούμενη αγωνιστική, στηρίζει τον Πασχαλάκη. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τον Βλαχοδήμο, αλλά πλέον παίζει με τον Διούδη, επειδή ο πρώτος θα πωληθεί.

Τέσσερις ομάδες, οι μεγάλες που λέγαμε, όλες με αλλαγή στη θέση του βασικού τερματοφύλακα. Για διάφορους λόγους. Για την ακρίβεια, εφτά ομάδες σε αυτές τις 13 αγωνιστικές δεν έχουν αλλάξει τερματοφύλακα. Αστέρας (Αθανασιάδης), Κέρκυρα (Γιαννακόπουλος), Λαμία (Παπαδόπουλος), ΠΑΣ Γιάννινα (Βελλίδης), ΑΕΛ (Μπόζοβιτς), Λεβαδειακός (Επασί), Ξάνθη (Ζίβκοβιτς).

Τέσσερις Έλληνες και τρεις ξένοι. Ο κατάλληλος τρόπος για να ανοίξουμε την κουβέντα μας. Διότι μια στροφή σε ελληνικά γάντια, όπως διαπιστώσαμε και στο ξεκίνημα του κειμένου και μάλιστα από τους μεγάλους, υπάρχει. Η ΑΕΚ έτσι κι αλλιώς το είχε, έχοντας και τον Μπάρκα να περιμένει. Ο Παναθηναϊκός επίσης. Ο ΠΑΟΚ φαίνεται πια να το κάνει. Ο Ολυμπιακός, με τον Γιαννιώτη πια στην εξίσωση, ίσως να το παρουσιάσει.

Η ιστορία, όμως έχει ενδιαφέρον. Δεν είναι μόνο ότι μοιάζει να έχει γεννηθεί μια νέα γενιά Ελλήνων τερματοφυλάκων, που θα μας απασχολήσει. Είναι και η στήριξη που παίρνουν από τις ομάδες τους. Σε νεαρή μάλιστα ηλικία, όπως θα αποδείξουμε παρακάτω.

Οι 16 ομάδες της Super League σε αυτές τις 13 αγωνιστικές, είχαν 208 φορές την επιλογή να προτιμήσουν Έλληνα ή ξένο για τα γκολπόστ τους. Τις 118 επέλεξαν Έλληνα. Τις 90 αγωνίστηκε ξένος. Συνολικά οι Έλληνες τερματοφύλακες που έχουν έστω και μία συμμετοχή στο φετινό πρωτάθλημα είναι 14. Οι ξένοι δέκα. Επίσης λιγότεροι, λοιπόν.

Το πιο ενδιαφέρον στατιστικό, όμως, είναι άλλο. Ότι αυτοί οι 14 Έλληνες πορτιέρε, έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια. Μετρήστε, λοιπόν, πόσο μέλλον έχουν μπροστά τους. Τη στιγμή μάλιστα που οι δέκα ξένοι είναι κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτεροι. Έχουν, δηλαδή, μέσο όρο ηλικίας τα 29 έτη.

Το θέμα Έλληνας τερματοφύλακας, που πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχει ταλαιπωρήσει κυρίως την Εθνική μας ομάδα, μοιάζει να μπαίνει σε νέα βάση. Με πολλές επιλογές, με καλές επιλογές, με επιλογές είτε μέλλοντος, είτε παρόντος, είτε και εμπειρίας.

Φτιάξαμε τις δύο λίστες. Ελλήνων και ξένων τερματοφυλάκων του ελληνικού πρωταθλήματος. Με ηλικία και με συμμετοχές στη φετινή Super League. Βάλτε τους στο μυαλό σας, θα δείτε ανάμεσά τους κάποια Ελληνόπουλο σε ηλικία που επιτρέπει τα όνειρα. Οι ομάδες αλφαβητικά.

Έλληνες τερματοφύλακες:

ΑΕΚ:
Γιάννης Ανέστης: 26 ετών – 10 συμμετοχές
Παναγιώτης Τσιντώτας: 24 ετών – 3 συμμετοχές

Αστέρας Τρίπολης:
Γιώργος Αθανασιάδης: 24 ετών – 13 συμμετοχές

Ατρόμητος:
Ανδρέας Γιαννιώτης: 24 ετών – 11 συμμετοχές

Κέρκυρα:
Νίκος Γιαννακόπουλος: 24 ετών – 13 συμμετοχές

Λαμία:
Νίκος Παπαδόπουλος: 27 ετών – 13 συμμετοχές

Ολυμπιακός:
Στέφανος Καπίνο: 23 ετών – 5 συμμετοχές

Παναθηναϊκός:
Οδυσσέας Βλαχοδήμος: 23 ετών – 11 συμμετοχές
Σωκράτης Διούδης: 24 ετών – 2 συμμετοχές

Παναιτωλικός:
Δημήτρης Κυριακίδης: 31 ετών – 10 συμμετοχές

Πανιώνιος:
Λευτέρης Αστράς: 20 ετών – 2 συμμετοχές

ΠΑΟΚ:
Αλέξανδρος Πασχαλάκης: 28 ετών – 1 συμμετοχή

ΠΑΣ Γιάννινα:
Μάρκος Βελλίδης: 30 ετών – 13 συμμετοχές

Πλατανιάς:
Αντώνης Κοκκαλάς: 25 ετών – 11 συμμετοχές

Ξένοι τερματοφύλακες:

ΑΕΛ:
Μλάντεν Μπόζοβιτς: 33 ετών – 13 συμμετοχές

Απόλλων:
Ιβάν Τσόβιτς: 27 – 13 συμμετοχές

Ατρόμητος:
Νίκολα Μίρκοβιτς: 26 ετών – 2 συμμετοχές

Λεβαδειακός:
Επασί – 24 ετών – 13 συμμετοχές

Ξάνθη:
Ζίβκο Ζίβκοβιτς: 28 ετών – 13 συμμετοχές

Ολυμπιακός:
Σίλβιο Προτό: 34 ετών – 8 συμμετοχές

Πανιώνιος:
Μάτιτς Κότνικ: 27 ετών – 11 συμμετοχές

Παναιτωλικός:
Λουίτζι Τζνάμο: 37 ετών – 3 συμμετοχές

ΠΑΟΚ:
Ροντρίγκο Ρέι: 26 ετών – 12 συμμετοχές

Πλατανιάς:
Ντέιβιντ Ομπερχάουζερ: 28 ετών – 2 συμμετοχές

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ