Το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζει: Πώς θα είναι η νέα του μορφή

Το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζει: Πώς θα είναι η νέα του μορφή

Το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζει πρόσωπο και to10.gr σε βοηθά να εξερευνήσεις τις τρεις πλέον επαγγελματικές κατηγορίες

Για όσους είχαν συνηθίσει τη Superleague και τη Football League, ήρθε ώρα να το ξεχάσετε…

Το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζει πρόσωπο και οι επαγγελματικές κατηγορίες γίνονται πλέον τρεις: Superleague 1, Superleague 2 και Football League.

Η Super League 1 θα έχει 14 ομάδες, η Super League 2 θα έχει 12 και η Football League 14!

SUPER LEAGUE 1 (14 ΟΜΑΔΕΣ) – Η φετινή Superleague

Η μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου στην οποία θα συμμετέχουν οι ομάδες της φετινής Super League που θα τερματίσουν από την 1η μέχρι και τη 12η θέση. Σε αυτές θα προστεθεί ο Ν.Π. Σ Βόλος, που εξασφάλισε τον προβιβασμό του από τη φετινή Football League και θα γίνει η 13η ομάδα της λίγκας. Και αναμένουμε ακόμα τον 14ο, αφού η Super League 1 θα απαρτίζεται από 14 ομάδες (και όχι 16 όπως φέτος).

Ο 13ος της Super League, θα δώσει αγώνα μπαράζ με τον 2ο της Football League. Ο νικητής του μπαράζ (διπλά παιχνίδια) θα παίξει στη Super League 1. Ο ηττημένος θα παίξει στη Superleague 2.

Όσον αφορά τα τηλεοπτικά συμβόλαια, όσες ομάδες είχαν υπογράψει το καλοκαίρι με την ΕΡΤ, δεσμεύονται με διετές συμβόλαιο. Άρα όσα χρήματα λάμβαναν φέτος, θα εισπράξουν και τη νέα σεζόν από τη δημόσια τηλεόραση. Δξλαδή: Άρης 1.992.000€, Ατρόμητος 1.887.500€, Λαμία 1.411.000€, Ξάνθη 1.660.000€, Παναθηναϊκός 4.150.000€, Παναιτωλικός 1.535.000€.

Όσες ομάδες υποβιβαστούν στη Super League 2, θα λάβουν τα ίδια χρήματα που λάμβαναν φέτος στη Super League 1.

Οι υπόλοιπες ΠΑΕ που είχαν συμφωνήσει με τη συνδρομητική τηλεόραση της Nova, συνεχίζουν ως έχουν, καθώς δεσμεύονται με συμβόλαιο. Οι Πανιώνιος και ΠΑΟΚ θα βγουν στην ελεύεθερη αγορά για να διαπραγματευτούν για νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο, καθώς αυτά που είχαν με τη Nova εκπνέουν στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του καλοκαιριού:  ο Ολυμπιακός έχει συμβόλαιο 5.500.000€, η ΑΕΚ 5.000.000€, ο ΠΑΟΚ είχε 4.200.000€, η ΑΕΛ 1.675.000€, ο Αστέρας 1.500.000€, ο Πανιώνιος 1.500.000€, ο ΟΦΗ 1.100.000€, ο Λεβαδειακός 1.100.000€ και ο ΠΑΣ 900.000€.

SUPER LEAGUE 2 (12 ΟΜΑΔΕΣ) – Η φετινή Football League

Στην νεοσύστατη κατηγορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα συμμετάσχουν οι 3 ομάδες που θα υποβιβαστούν απευθείας από τη φετινή Super League, οι ομάδες που θα τερματίσουν από τις θέσεις 3 μέχρι 10, της φετινής Football League, καθώς και η μία ομάδα που θα προκύψει από το μπαράζ του 13ου της Super League με τον 2ο της Football League (όπως αναφέραμε και παραπάνω)!

Όσες ομάδες συμμετάσχουν στη νεοσύστατη κατηγορία, θα υπόκεινται σε κεντρική διαχείριση (τα παιχνίδια θα καλύπτει η ΕΡΤ). Το ποσό που θα λάβει κάθε ομάδα σε αυτήν την κατηγορία είναι 800.000-900.000 ευρώ.

Όσες, ωστόσο, υποβιβαστούν από τη φετινή Super League στη νεοσύστατη Super League 2 θα πριμοδοτηθούν και θα έχουν το συμβόλαιο με το οποίο δεσμεύονταν για φέτος.

Ακόμα και να μην είναι ακριβώς το ίδιο, θα έχουν τουλάχιστον 1.500.000€, εγγυημένο. Από τη μεθεπόμενη σεζόν (2019-2020), το μπάτζετ κάθε ομάδας στη Super League θα είναι 1 εκατ. ευρώ. Περισσότερο δηλαδή σε σχέση με ό,τι θα ισχύσει τη νέα σεζόν.

FOOTBALL LEAGUE (14 ΟΜΑΔΕΣ) – Η φετινή Γ’ Εθνική

Η νυν Football League, θα αποτελεί πλέον την τρίτη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε αυτήν θα παίξουν συνολικά 14 ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, ο 11ος και ο 12ος της φετινής Football League, οι 8 ομάδες που θα τερματίσουν πρώτες στους οκτώ ομίλους της φετινής Γ’ Εθνικής, αλλά και οι 4 που θα προκύψουν από τα μπαράζ των δεύτερων της Γ’ Εθνικής (διπλά παιχνίδια).

Από τη Γ’ Εθνική θα ανέβουν φέτος 12 ομάδες, αλλά θα αγωνίζονται και πάλι στην τρίτη κατηγορία.

Η νέα Football League δεν θα είναι «άστεγη» τηλεοπτικά αφού θα έχει και αυτή τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΕΡΤ, όμοιο με αυτό που υπογράφηκε φέτος. Θα μοιραστούν δηλαδή οι ομάδες περίπου 1,8 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ένα τμήμα από το συμβόλαιο των ομάδων της Super League 2 θα πηγαίνει σε αυτές της Football League.

Οι ομάδες της Football League τη νέα σεζόν, θα ξεκινούν από ευνοϊκότερη θέση από ό,τι οι φετινές, ενώ θα είναι υποχρεωμένες να ξεκινήσουν με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 30.000 ευρώ, που θα υπερκαλύπτεται από το τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν φέτος στις θέσεις 13-16 στην Football League θα υποβιβαστούν ουσιαστικά δύο κατηγορίες!

Γ’ ΕΘΝΙΚΗ – τέταρτη κατηγορία

Η Γ’ Εθνική θα είναι η τέταρτη κατά σειρά κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ονομασία της δεν πρόκειται να αλλάξει σύμφωνα με το προεδρείο της και τη νέα σεζόν θα παραμείνουν οι οκτώ όμιλοι.

    • Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη τι μορφή θα έχουν η Superleague 1 και η Superleague 2. Δεν έχει καθοριστεί δηλαδή αν θα υπάρξουν playoffs ή playouts, αν θα γίνουν τα πρωταθλήματα με τη μορφή ενός, δύο ή περισσότερων γύρων. Το διοικητικό συμβούλιο της Λίγκας καλείται να αποφασίσει την οριστική τους μορφή.

Με βάση την βαθμολογία της Super League τώρα, η κατηγορία την επόμενη σεζόν θα είναι:

ΠΑΟΚ
Ολυμπιακός
ΑΕΚ
Ατρόμητος
Άρης
Παναθηναϊκός
Παναιτωλικός
Λαμία
Πανιώνιος
ΑΕΛ
Ξάνθη
Αστέρας Τρίπολης
Βόλος ΝΠΣ
ΠΑΣ Γιάννινα ή Πλατανιάς

Με βάση την τωρινή βαθμολογία οι ομάδες της Super League 2 θα είναι:

ΟΦΗ
Λεβαδειακός
Απόλλων Σμύρνης
ΠΑΣ Γιάννινα ή Πλατανιάς
Απόλλων Λάρισας
Εργοτέλης
Παναχαϊκή
Απόλλων Πόντου
ΑΟΧ Κισσαμικός
Κέρκυρα
ΑΕ Καραϊσκάκης
Δόξα Δράμας

Με βάση την τωρινή βαθμολογία οι ομάδες της Football League θα είναι:

Ηρακλής
Τρίκαλα
Καβάλα
Βέροια
Κρόνος Αργυράδων
Ολυμπιακός Βόλου
Ιεράπετρα
Ιάλυσος*
Αιγάλεω*
Ασπρόπυργος
+4 ομάδες που θα προκύψουν από τα μπαράζ των 8 δεύτερων των ομίλων

*Το Αιγάλεω και ο Ιάλυσος είναι οι μοναδικές ομάδες που έχουν εξασφαλίσει το πρωτάθλημα στους όμιλούς τους στην Γ’ Εθνική.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ