ΠΑΟΚ: Η δικαίωση του Ιβάν Σαββίδη

ΠΑΟΚ: Η δικαίωση του Ιβάν Σαββίδη

Ο άνθρωπος που άλλαξε το στάτους της ιστορία του ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης, βλέπει μετά από 7 χρόνια τους κόπους του να πιάνουν τόπο και να ετοιμάζεται να πανηγυρίσει σαν μικρό παιδί το πρώτο του πρωτάθλημα.

Αν οι παίκτες και το τεχνικό τιμ του ΠΑΟΚ ετοιμάζονται να γράψουν με χρυσά γράμματα τα ονόματα τους στον φετινό τίτλο, που έρχεται στην Τούμπα μετά από 34 χρόνια, τότε τι πρέπει να κάνει ο Ιβάν Σαββίδης;

Ο κορυφαίος παράγοντας στην ιστορία του Δικεφάλου κατάφερε μέσα σε 7 περίπου χρόνια να τα φέρει όλα… τούμπα κάνοντας τους Ασπρόμαυρους την πιο δημοφιλή ομάδα στην Ελλάδα. Αυτά τα χρόνια δεν ήταν ρόδινα, υπήρξε μεγάλη απογοήτευση στην αρχή, αλλά και πείσμα από τον ίδιο πως οι κόποι του και τα τεράστια κεφάλαια που έχει επενδύσει, θα πιάσουν τόπο.

Το «10» κάνει ένα flash back καταγράφοντας τους σημαντικότερους σταθμούς του Ιβάν Σαββίδη από την πρώτη ημέρα που πήρε στα ηνία του την λαοφιλέστερη ομάδα της Μακεδονίας και πλέον όλης της Ελλάδας. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τι έγινε στις 10 Αυγούστου του 2012. Αυτή η ημερομηνία μαζί με την ημερομηνία ίδρυσης του συλλόγου θα είναι ταυτόσημες.

Ανακοινώνεται η μεταβίβαση του 51% των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στον Ιβάν Σαββίδη αντί του ποσού των 10 εκατ. ευρώ. Οι ΠΑΟΚτσήδες που ήταν στις παραλίες της Χαλκιδικής έχοντας αγκαλιά ραδιόφωνο ή το κινητό τους για να ενημερώνονται για τις εξελίξεις της ομάδας τους, ένιωσαν μια τεράστια ανακούφιση για την αλλαγή σελίδας στα διοικητικά της ομάδας.

Δύο μήνες μετά την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών δίνει την πρώτη συνέντευξη Τύπου. Ο νέος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, μίλησε για δύο ώρες στους εκπροσώπους του Τύπου ο οποίος υπήρξε χειμαρρώδης. Ο ομογενής επιχειρηματίας παρουσιάστηκε αποφασισμένος να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην κορυφή λέγοντας: «Δεν ήρθα για να είμαι δεύτερος».

Στην πρώτη του ουσιαστική χρονιά στον ΠΑΟΚ έδειξε τις προθέσεις του για το τί σκέφτεται να κάνει. Προσλαμβάνει τον Χουμπ Στέφενς, ενώ παράλληλα κάνει και τις πρώτες ακριβές μεταγραφές, όπως του Μίροσλαβ Στοχ και του Λούκας Πέρεθ. Οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται και ο Στέφενς απομακρύνεται με συνοπτικές διαδικασίες.

Το 2014 ο ΠΑΟΚ φτάνει στον τελικό και κοντά στον πρώτο του τίτλο στην εποχή Σαββίδη. Ήταν η εποχή της συμμαχίας με τους ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ να ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να χτυπήσουν τον Ολυμπιακό Κόντρα στον Παναθηναϊκό ο ΟΑΚΑ, ο Ιβάν Σαββίδης και ο Γιάννης Αλαφούζος εμφανίζονται στον αγωνιστικό αγκαλιασμένοι. Η βραδιά όμως εξελίσσεται σε εφιάλτη μετά την συντριβή με 4-1.

Την επόμενη χρονιά εμπιστεύεται την ομάδα στον Άγγελο Αναστασιάδη και τρέχει το θέμα των χρεών της ομάδας. Παραδίδει στην ΦΑΕ Θεσσαλονίκης επιταγή ύψους 10.886.000 ευρώ και εξοφλά τα χρέη του ΠΑΟΚ στο δημόσιο, απαλλάσσοντας την ομάδα. Εξερχόμενος από την ΦΑΕ Θεσσαλονίκης δήλωσε: «Από σήμερα ο ΠΑΟΚ είναι καθαρός. Θα μπορούσαμε να πέσουμε κατηγορία και να μην πληρώσουμε τίποτα. Δεν θα ήθελα όμως να υπάρχει μαύρη κηλίδα στο σώμα και την ιστορία του ΠΑΟΚ και πολύ περισσότερο υπό την δική μου παρουσία».

Το 2016 ήταν μια ακόμα δύσκολη χρονιά με τον Ιβάν Σαββίδη να βλέπει πως τα χρήματα που επενδύει δεν πιάνουν τόπο. Στον πρώτο ημιτελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, το ματς τινάχτηκε στον αέρα εξαιτίας του διαιτητή Ανδρέα Παππά Ο ΠΑΟΚ, ηττήθηκε με 2-1 αφού χρειάστηκε να αδειάσει όλο το γήπεδο για να συνεχιστεί ο αγώνας.

Ο Σαββίδης, αποφασίζει σε ένδειξη διαμαρτυρίας να μην κατέβει τον Δικέφαλο στην ρεβάνς στο Καραϊσκάκη, παρά την τιμωρία που περίμενε την ομάδα του. Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ πήρε την απόφαση να έρθει σε ευθεία ρήξη, και δηλώνει μπροστάρης στην προσπάθεια επιβολής κανόνων ισονομίας στο ποδόσφαιρο. Την ίδια χρονιά η συμμαχία φαίνεται πως δεν βαδίζει όπως θα ήθελε καθώς ο Παναθηναϊκός αποφασίζει να αλλάξει στρατόπεδο.

Το 2017 έρχεται ο πρώτος τίτλος με τον Ιβάν Σαββίδη να πλέει σε πελάγη ευτυχίας Ο ΠΑΟΚ κερδίζει την ΑΕΚ με 2-1 στον τελικό του Βόλου. Μετά το τέλος του αγώνα οι σχέσεις του με τον ισχυρό άνδρας της Ένωσης, Δημήτρη Μελισσανίδη, διαταράσσονται. Ο Σαββίδης γίνεται ένα με τους παίκτες και το τεχνικό. Κάθετε στην πρώτη θέση στο πούλμαν των κυπελλούχων, κατά την άφιξη του οποίου στην Θεσσαλονίκη, «γκρεμίζονται» τα τείχη της πόλης από την υποδοχή χιλιάδων φίλων του ΠΑΟΚ στον Λευκό Πύργο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το 2018, ήταν ίσως η πιο δύσκολη χρονιά για τον Ιβάν Σαββίδη. Ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος στη βαθμολογία και έτοιμος να σηκώσει το πρωτάθλημα. Όμως έγινε η μεγάλη ανατροπή. Αρχικά η μη διεξαγωγής του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και στη συνέχεια τα όσα έγιναν στην Τούμπα στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ είχε ως αποτέλεσμα ο τίτλος να χαθεί και ο Σαββίδης να έχει στέρηση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για τρία χρόνια. Η απογοήτευση είναι μεγάλη για το γεγονός ότι το σύστημα και τα δικαστήρια του στέρησαν τον τίτλο του πρωταθλητή.

Η χρονιά κλείνει με την παρουσία της ομάδας στον τελικό του κυπέλλου με αντίπαλο και πάλι με την ΑΕΚ. Με ξένο διαιτητή ο ΠΑΟΚ παίρνει… την ρεβάνς για όσα συνέβησαν στο πρωτάθλημα. Ο μεγαλομέτοχος γεύεται την χαρά του δεύτερου τίτλου και του ανοίγει η όρεξη για την συνέχεια.

Από το ξεκίνημα της τρέχουσας χρονιάς ο ΠΑΟΚ δείχνει τα δόντια του στους μεγάλους της Αθήνας. Οι Ασπρόμαυροι οδηγούν την κούρσα και καμία ομάδα δεν μπορεί να τον κερδίσει είτε εντός είτε εκτός Τούμπας. Ο Δικέφαλος αν κερδίσει στη Λάρισα θα κλειδώσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα, το οποίο ανηφορίζει στη Θεσσαλονίκη μετά από 34 χρόνια. Ο τίτλος μπορεί να συνδυαστεί και με την κατάκτηση του πρώτου νταμπλ της ιστορίας του Δικέφαλου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ