Τα 7 σημεία-κλειδιά του ξεκινήματος της Super League

Τα 7 σημεία-κλειδιά του ξεκινήματος της Super League

Οι δύο πρώτες αγωνιστικές της Super League ολοκληρώθηκαν και to10.gr έχει ξεχωρίσει τα 7 σημεία αναφοράς στο νέο πρωτάθλημα.

Η δεύτερη αγωνιστική της Super League ολοκληρώθηκε με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και ΑΕΚ να επικρατούν δύσκολα και την Ένωση να παίρνει την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα. Ο Δικέφαλος του βορρά μαζί με τους Πειραιώτες βρίσκονται στην κορυφή του πρωταθλήματος, όπου συγκατοικούν μαζί με τις μεγάλες εκπλήξεις των πρώτων αγωνιστικών, Βόλο και Ξάνθη.

Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Άρης και Ατρόμητος είναι στους χαμένους στο ξεκίνημα, όπως φυσικά και ο Πανιώνιος που είναι κολλημένος στην τελευταία θέση και κουβαλάει ακόμα και εκείνο το -6 από την περασμένη σεζόν. To10.gr με την ολοκλήρωση των δύο πρώτων «στροφών» του πρωταθλήματος επιχειρεί να κάνει μια αναφορά στα 7 σημεία που έχουν ξεχωρίσει με το ξεκίνημα του πρωταθλήματος.

Από την ένταξη του VAR στην καθημερινότητα μας, που είναι το Νο1 αντικείμενο συζήτησης αυτές τις δύο βδομάδες, μέχρι τις μαζικές αποχωρήσεις προπονητών, τις συνθήκες για γέλια και για… κλάματα και τους πολλούς «ύποπτους» δανεισμούς.

1. Το VAR και οι ελληνικές στιγμές του

Το VAR έχει μπει για τα καλά στην πραγματικότητα της Super League τόσο μέσα στους αγώνες, όσο και έξω από αυτούς. Οι δύο πρώτες αγωνιστικές έχουν μόνιμο αντικείμενο συζήτησης την νέα τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα ελληνικά γήπεδα, τόσο για θετικούς αλλά και για αρνητικούς λόγους.

Καταρχάς το video assistant referee έχει ήδη παρέμβει σε αρκετές αμφισβητούμενες φάσεις, έχει καθορίσει αποτελέσματα και γενικότερα μοιάζει να έχει συμβάλει στα μέγιστα ώστε να είναι πιο δίκαια τα τελικά σκορ. Παράλληλα, όμως έχει επιφέρει κι αρκετή γκρίνια και μουρμούρα για ευνόητους λόγους σε φάσεις που δεν χρησιμοποιήθηκε ή σε φάσεις που χρησιμοποιήθηκε μεν, λανθασμένα δε.

Αξίζει να σημειωθεί πως το VAR στην Ελλάδα έχει και τις δικές του μοναδικές στιγμές, που όμοιες του δεν έχουν υπάρξει σε καμία άλλη χώρα. Πρώτη και καλύτερη δεν είναι άλλη από τα σουβλάκια στο Λαμία – Παναθηναϊκός, ενώ και στο Λάρισα – Ολυμπιακός βρέθηκε μία πρίζα, η οποία είχε κολλημένο πάνω της ένα χαρτί, το οποίο έγραφε: «Προσοχή, VAR», ώστε να μην βγάλει κανείς το καλώδιο και προκαλέσει προβλήματα πριν τη σέντρα!

2. Ρεκόρ προσέλευσης στην πρεμιέρα

Το ελληνικό πρωτάθλημα φαινόταν να έχει πάρει την κατιούσα τα τελευταία χρόνια, όμως στην πρώτη αγωνιστική του νέου πρωταθλήματος συνέβη κάτι ανέλπιστο. Καταγράφηκε ρεκόρ προσέλευσης θεατών στα γήπεδα με 64.529 εισιτήρια στα γήπεδα των 7 ομάδων που αγωνίστηκαν εντός έδρας.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε κάποιο ντέρμπι, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των φιλάθλων, οι οποίοι πήγαν στο γήπεδο. Τελευταία φορά που πήγαν παραπάνω φίλαθλοι στα γήπεδα ήταν τη σεζόν 2008-09 όπου πουλήθηκαν 78.860 εισιτήρια αλλά σε 8 ματς πρωταθλήματος και όχι σε 7 όπως τώρα.

Βέβαια στην πρώτη αγωνιστική φέτος έπαιζαν εντός έδρας οι τέσσερις ομάδες με τον περισσότερο κόσμο και τη μεγαλύτερη προσέλευση. Ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης.

3. Οι αλλαγές προπονητών

Ο Σεπτέμβριος δεν έχει μπει ακόμα και ήδη μετράμε 5 αποχωρήσεις από τους πάγκους των ομάδων της Super League. Σίγουρα πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ, καθώς οι απολύσεις Πέτριτς, Χάβου, Μάντζιου, Καρντόσο αλλά και η παραίτηση Παντελίδη είναι οι περισσότερες που έχουν γίνει ποτέ στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Με την ολοκλήρωση δύο αγωνιστικών.

Πανιώνιος, Άρης και ΑΕΚ βρίσκονται σε αναζήτηση νέου τεχνικού μάλιστα, ενώ Λαμία και Λάρισα έχουν προχωρήσει ήδη στην αντικατάσταση Χάβου και Πέτριτς. Η δουλειά του προπονητή έχει γίνει πολύ δύσκολη στην Ελλάδα, ενώ υπ’ ατμόν φαίνεται πως βρίσκονται κι άλλοι προπονητές στο ελληνικό πρωτάθλημα.

4. Οι αιώνιοι σκοράρουν μόνο με πέναλτι

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διανύουν εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες τα τελευταία χρόνια, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο φετινό πρωτάθλημα. Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται στην κορυφή με 2/2 νίκες, ενώ αντίθετα ο Παναθηναϊκός είναι πολύ χαμηλά στη βαθμολογία με μόλις 1 βαθμό και πολύ κακό αγωνιστικό πρόσωπο.

Ωστόσο οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι του ελληνικού αθλητισμού έχουν κάτι κοινό και κυρίως κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν. Έχουν δύο τέρματα και έχουν σκοράρει και οι δύο με πέναλτι. Πραγματικά είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει, με τις δύο ομάδες να έχουν χρειαστεί μάλιστα και τη βοήθεια του VAR για να ληφθεί η απόφαση.

Επίσης στις δύο πρώτες αγωνιστικές έχουν δοθεί αρκετά πέναλτι, ενώ μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως στα έξι ματς που έγιναν Σάββατο έχουν καταλογιστεί ισάριθμα. Αντίστοιχα και στα ματς της Κυριακής τη δεύτερη αγωνιστική οι διαιτητές έχουν δείξει την άσπρη βούλα σε 3 από τα 4.

5. Συνθήκες για γέλια

Όπως καταλαβαίνει κανείς εδώ έχει να κάνει με την οργάνωση, κάτι το οποίο δεν υπάρχει ούτε φέτος στο πρωτάθλημα. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το AEL FC Arena και ο τουλάχιστον ακατάλληλος αγωνιστικός χώρος, που είναι ενάντια στην υγεία των ποδοσφαιριστών.

Είναι ντροπή ποδοσφαιριστές με τις παραστάσεις του Βαλμπουενά να αναφέρονται με αιχμηρές δηλώσεις στο γήπεδο, ενώ είναι περίεργο αυτό το γήπεδο και ο συγκεκριμένος αγωνιστικός χώρος να παίρνει εδώ και χρόνια άδεια από την ΕΠΟ κι από τη Super League για να χρησιμοποιείται για αγώνες πρωταθλήματος.

Πέρα από το γήπεδο της Λάρισας ωστόσο υπάρχουν κι άλλα που δεν είναι ακατάλληλα αλλά σε πολύ κακή κατάσταση, με το ΟΑΚΑ να είναι ένα παράδειγμα, όπως και το γήπεδο της Λαμίας.

6. Ο δύσκολος δρόμος του Πανιωνίου

Ο Πανιώνιος είναι στην πιο δυσχερή θέση στο φετινό πρωτάθλημα και από τις 14 ομάδες που παίρνουν μέρος. Ο λόγος είναι η απαγόρευση μεταγραφών και κυρίως το -6 που κουβαλάει και που θα κουβαλάει όλη τη σεζόν.

Πέρσι ο Παναθηναϊκός τη γλίτωσε αλλά ήταν και καλύτερη ομάδα από τις περισσότερες, ενώ είχε και πολύ δυνατό ξεκίνημα. Φέτος όμως οι κυανέρυθροι από την πλευρά τους όχι μόνο έχουν το μείον αλλά δεν έχουν πάρει και βαθμό.

Το έργο τους για παραμονή ήταν πολύ δύσκολο και γίνεται ακόμη δυσκολότερο, ενώ και ο Άκης Μάντζιος αποτελεί παρελθόν, με τη ψυχολογία στο στρατόπεδο του Ιστορικό να είναι χαμηλή. Ο Πανιώνιος θέλει νίκες για να σωθεί και δεν έχει καταφέρει να πάρει ούτε ισοπαλία μέχρι στιγμής.

7. Οι πολλοί δανεικοί 

Τελευταίο αλλά όχι και αμελητέο των δύο πρώτων αγωνιστικών είναι οι πολλοί δανεικοί που αγωνίζονται στα γήπεδα της Super League. Στο φετινό πρωτάθλημα αγωνίζονται πάρα πολλοί δανεικοί και αυτόματα κάνουν το πρωτάθλημα… περίεργο.

Ο ΠΑΟΚ για παράδειγμα έχει στείλει δανεικούς σχεδόν σε όλες τις ομάδες πλην του Big 5 ειδικά μετά την ολοκλήρωση και της παραχώρησης του Αμρ Ουάρντα. Ο Βόλος έχει έξι δανεικούς από τον Δικέφαλο του βορρά και είναι οι περισσότεροι που αγωνίζονται σε ομάδα της Super League, ενώ και η Ξάνθη έχει τρεις από τον ΠΑΟΚ και η Λάρισα 2.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί ωστόσο είναι ότι πολλές φορές οι δανεισμοί χαλάνε την εγκυρότητα του πρωταθλήματος, με τον ΠΑΟΚ τη δεδομένη χρονική στιγμή να έχει τους περισσότερους παίκτες που έχει παραχωρήσει με τη μορφή δανεισμού στη Super League.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ